KaunoZinios.lt archyvo nuotr.

2013-ųjų valstybės biudžeto išlaidos gali būti iki 350 mln. litų didesnės nei šiemet, tačiau visą padidėjimą “suvalgys” pirmininkavimas Europos Sąjungos (ES) Tarybai, įmokos į ES biudžetą ir palūkanos už paskolas.

Siekiama, kad kitąmet Lietuvos viešųjų finansų deficitas būtų apie 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o tai, pasak finansų ministrės Ingridos Šimonytės, įtvirtintų finansų rinkų pasitikėjimą šalies fiskaline politika ir nuosekliu judėjimu subalansuotų finansų link, rašo portalas iq.lt.

“Priešinga strategija, tikėtina, “pabrangintų” skolą, o tai labai svarbu turint mintyje, kad kitų metų skolinimosi poreikį stipriai lems 2003-2004 metais išleistos 1 mlrd. eurų obligacijų emisijos išpirkimas”, – iq.lt sakė finansų ministrė.

“Deficito metais valstybės biudžeto išlaidos negali didėti daugiau nei pusė pastarųjų penkerių metų pajamų augimo vidurkio. Taigi, bet kuriuo atveju išlaidų augimas privalės atsiremti į “lubas”. Konkrečiai tai yra 1,9 proc., arba ne daugiau nei 350 mln. litų daugiau nei šiais metais”, – teigė I.Šimonytė.

Skolos aptarnavimui kitais metais teks išleisti 200 mln. litų daugiau nei šiemet – apie 2,4 mlrd. litų.

Preliminarus Lietuvos pirmininkavimo ES biudžetas – 214 mln. litų. Nors ši suma bus išleista per trejus metus (2012-2014 metais), didžioji jos dalis teks kitiems metams. Tam, kad būtų patenkinti visi su pirmininkavimu susiję poreikiai, 2013-ųjų biudžete, anot I. Šimonytės, reikės rasti papildomus 140 mln. litų.

2013 metų biudžetą tvirtins jau naujas Seimas, kuris bus renkamas spalio 14-ąją. Paprastai po rinkimų sudaryta nauja Vyriausybė ir Seimas gerokai pakoreguoja ankstesnės Vyriausybės planus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: