Junior Chamber International (toliau JCI) yra tarptautinė organizacija, kuri vienija virš 200 000 narių ir veikia 110 šalių, tarp jų ir Lietuvoje. JCI nariai susitinka, kuria bei mokosi būti geresniais – geresniais lyderiais, draugais, tėvais, geresniais žmonėmis bet kurioje gyvenimo srityje. JCI misija- suteikti jauniems žmonės galimybes kurti teigiamus pokyčius savo aplinkoje. Šiame interviu kalbiname ilgametę JCI narę bei vadovę Brigitą Valenčienę, kuri pasidalins savo patirtimis ir įspūdžiais apie JCI veiklą.

Lietuvoje yra daug tarptautinių ir vietinių organizacijų, kodėl susidomėjote JCI veikla ir nepasirinkote kitų organizacijų?

Kai žmogus pradeda dairytis papildomų užsiėmimų, dažniausiai jis nežino arba tiesiog neturi informacijos, kokios organizacijos, sambūriai ar grupės savo veikla jam būtų tinkami ir artimi. Tokiais atvejais paprastai atsigręžiama į savo pažįstamus, draugus ar kolegas – žmones, kurių nuomonę mes vertiname ir pripažįstame.
Ne išimtis ir aš – apie JCI veiklą žinojau nedaug, tačiau mano dėmesį patraukė keletas asmenybių, dalyvaujančių šioje organizacijoje ir su begaliniu užsidegimu pasakojančių apie JCI vertybes ir galimybes. Atėjau vedina asmeninių pavyzdžių.

Ar niekada nesigailėjote dėl prisijungimo prie JCI ir jai skirto ameninio savo laiko?

Pripažinsiu, kartais būdavo tokių minučių, kai pagalvodavau, ar tai tikrai man. Bet tai adekvati žmogiška reakcija, iššaukta gausybės veiklos, papildomų įsipareigojimų ir asmeninio laiko sąnaudų. Ir ši reakcija momentinė. Negalima palyginti su tuo džiaugsmu, kurį patiriu matydama veiklos rezultatus ir pokyčius aplinkoje ir aplinkiniuose.

Kuo JCI yra naudinga jos nariams?

JCI yra mokykla. Tiesa, kiek neįprasta ir nepanaši į tą, kurią mes visi lankėme, kurioje mūsų laukdavo mokytojas ir pasakydavo, nuo ko šiandien pradėsime ir ką turime išmokti..
JCI veiklos principai yra kiek kitokie – mes tik parodome galimybes, o nariai patys pasirenka, kur geriausiai gali realizuoti save. Turime begales projektų, mokymų, renginių – dalyvaudami organizacijos veikloje, o taip pat ir jos valdyme, mūsų nariai ugdo įvairiausias kompetencijas, gebėjimus bei asmenines savybes, kuriuos vėliau sėkmingai taiko profesinėse srityse.

Esate buvusi JCI Kauno ir JCI Lietuva vadovė. Kokios asmeninės savybės reikalingos norint tapti vadovu? Kokias baimes patyrėte tai darydama?

Vadovams priskiriama begalės įvairiausių savybių, tačiau esminės ir pačios svarbiausios – drąsa ir atsakomybė. Drąsa eiti į priekį, keistis ir keisti, atsakomybė už savo žodžius, veiksmus, žmones, organizaciją. Žmonės turi tikėti ir pasitikėti savo vadovu, tik tada organizacija bus gyvybinga ir gaunanti norimus rezultatus.
Ameniškai sunkiausias momentas buvo vidinės motyvacijos paieškos prieš imantis vadovo pareigų. Tačiau tada dar kartą supratau JCI unikalumą – man buvo suteikta galimybė augti kaip vadovui, kaip lyderiui. Pasinaudojau jomis..

Ar patirtis JCI davė kažkokios apčiuopiamos naudos gyvenime?

Be abejo. Profesinėje karjeroje, ko gero, nebūtų įvykę įdomesnių posūkių ir pakilimų. Taip pat, be įgytų įgūdžių, kuriuos dabar sėkmingai taikau darbinėje veikloje, atsirado savęs, kaip ”aktyvaus visuomeninio piliečio” suvokimas – jaučiuosi atsakinga ne tik už save, bet ir už savo aplinką, šalį, pasaulio bendruomenę.

Ką manote apie žmones, kurie nedalyvauja visuomeninių organizacijų judėjimuose? Kaip manote ar jie daug netenka?

Nedrįsčiau teigti, kad tie žmonės kažko netenka. Galbūt savirealizaciją jie išreiškia kitose nišose, o savo veikla taip pat prisideda prie visuomenės gerovės. Svarbu, kad žmonės būtų aktyvūs ir neabejingi, o ar reikia priklausyti vienai ar kitai organizacijai – tai jau pačio individo apsisprendimas.

Ko palinkėtumėte JCI nariams ir norintiems prisijungti prie JCI?

Visiems jauniems žmonės, nesvarbu, ar jie yra JCI nariai ar ne, linkiu nuolatinio tobulėjimo ir saviugdos. Jei nežinote, nuo ko pradėti, bet turite vidinės energijos, esate aktyvus – ateikite pas mus. Juk mes suteikiame galimybę!

Interviu paruošė Edvinas Šlėvė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: