(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Gegužės 5 dieną 17 val. VDU menų galerijoje „101″ atidaroma Korėjoje tapytų budistinių paveikslų paroda „Anapus žodžių ir kalbos”. Parodoje eksponuojami privačios kolekcijos budistiniai paveikslai – tankos (tangwha). Šie darbai leidžia žiūrovui aprėpti platų Korėjos budistinės tapybos spektrą ir kartu pažvelgti į šios tradicijos dvasinius turtus.

Korėjietiškoji tankų tapybos tradicija tęsiasi ilgus šimtmečius. Meistriškumo paslaptys perduodamos iš kartos į kartą – taip buvo išsaugotos iki mūsų dienų.

Budizmo idealai atskleidžiami ne tik paveikslų siužetuose. Tikėjimo filosofija labai svarbi mokant tapytojus, religinės idėjos įtakoja patį tapymo būdą. Tankos žiūrovui leidžia apčiuopiamai atverti dvasinę patirtį, kurią gali būti sudėtinga išreikšti žodžiais.

Siekiant suvokti budistinį meną, būtina suprasti jo egzistavimo sąlygas ir paskirtį. Tad iš Korėjos atvykusios budistų vienuolės parodos atidarymo metu lankytojams papasakos apie šios Lietuvoje mažai pažįstamos kultūros ypatybes, supažindins su šio meno technikomis.

Kauniečiai, norintys praktiškai išbandyti budistinio meno kūrybos technikas, galės sudalyvauti VDU menų galerijoje „101″ organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėse. Gegužės 6 dieną, 18 val. galerijoje budistų vienuoliai Won Sa Sunim, Won Bo Sunim, Bo Haeng Sunim ir kt. mokys lankytojus daryti sūtrų atspaudus ir jų perspaudimus, o gegužės 11 dieną apsilankiusieji galerijoje galės pasimokyti spalvingų Dančiongo raštų tapybos technikos.

Parodą bei edukacinę programą organizuoja Tarptautinė Kwan Um Zen mokykla Lietuvoje. Iš Kauno paroda keliaus į Lenkiją, Vokietiją ir Prancūziją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: