lsdp.lt archyvo nuotr.

Diskusijas dėl privačių medicinos įstaigų teikiamų paslaugų finansavimo valstybės lėšomis sukėlęs sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Andriukaitis didžiausiu iššūkiu vadina “suvaldyti neribotą privačių medicinos įstaigų steigimąsi ir jų aplikacijas į ribotą Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą”.

Interviu dienraščiui “Verslo žinios” ministras tvirtino, jog skubiai reikia į įstatymą įdėti privačių įstaigų pretendavimo į viešuosius finansus sąlygas, kurios buvo panaikintos, ir “skubiai sustabdyti privačių medicinos įstaigų parazitavimą aplink poliklinikas”.

V.Andriukaitis buvo pateikęs pataisas, kuriomis buvo nustatomos sąlygos dėl ligonių kasų ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų sutarčių sudarymo, tačiau parlamentas po pateikimo joms nepritarė. Pataisomis siūlyta, kad teritorinės ligonių kasos ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos sutartys dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų, kurių teikimo išlaidos praėjusiais kalendoriniais metais tai asmens sveikatos priežiūros įstaigai nebuvo apmokėtos iš PSDF biudžeto lėšų, būtų sudaromos, jeigu atitiktų tam tikras sąlygas.

Sąlygos nurodytos trys: pageidaujamų teikti stacionarinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų, brangiųjų tyrimų ir procedūrų teritorinės ligonių kasos veiklos zonos paslaugų vartojimo rodiklis būtų bent 10 proc. mažesnis nei šalies paslaugų vartojimo rodiklis; asmens sveikatos priežiūros įstaiga pageidautų teikti kompensuojamas paslaugas, kurių teikimą nutraukė kita asmens sveikatos priežiūros įstaiga; asmens sveikatos priežiūros paslaugoms teikti ar jų plėtrai būtų skiriamos papildomos PSDF lėšos.

Kalbėdamas dienraščiui “Verslo žinios” ministras tvirtino, jog privačių medicinos įstaigų steigimąsi reikia išdėlioti teritoriniu principu, tai yra leisti steigtis ten, kur sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas yra prastas. “Privatus sektorius gali pretenduoti į tų paslaugų teikimą, kurių nepajėgios teikti viešosios medicinos įstaigos. Tokiu būdu būtų suvaldyta situacija, kai teikiamos kvotą viršijančios paslaugos”, – interviu sakė V.Andriukaitis.

Kaip vieną nesąžiningo PSDF lėšų panaudojimo atvejų V.Andriukaitis įvardijo privačių šeimos klinikų ir vaistinių susitarimą dėl pigesnių vaistų privatininkų pacientams. Pasak jo, su privačiomis šeimos klinikomis susijusios vaistinės paprastai taiko didesnes nuolaidas vaistams, taigi tokios vaistinės siunčia pacientus į susijusias privačias šeimos klinikas, nes tik šių klinikų klientai turi galimybę gauti didesnę nuolaidą kompensuojamiems vaistams.

“Jeigu kalbame apie orią ir draudžiamuoju principu prieinamą sveikatos sistemą, sąlygos nėra vienodos”, – įsitikinęs ministras.

Visgi Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas sutinka, kad problemų dėl neracionalaus PSDF lėšų panaudojimo esama ir viešajame sektoriuje. Jis pateikė pavyzdį apie studiją, kurioje Lietuva lyginama su panašų gyventojų skaičių turinčia Kanados provincija. Ten ligoninėse yra 7 kompiuteriniai tomografai, o Lietuvoje valstybiniame sektoriuje tokių tomografų yra 33, tai kainavo 188 mln. litų ES lėšų.

“Išduosiu paslaptį, kad provincijos ligoninėje kokybės nėra, nes tomografiją atlieka rentgenologai. Kai pacientai su tomis tomogramomis atvyksta į universiteto lygio klinikas, jas taip pat reikia perdaryti. Viena paslauga kainuoja vidutiniškai 190 litų, o kiekvienoje įstaigoje tokių tyrimų per metus atliekama dešimtys tūkstančių”, – tvirtino ministras interviu dienraščiui.

Sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis savo viešais pasisakymais dėl sveikatos sektoriaus finansavimo sukėlė privačiai dirbančių medikų pasipiktinimą. Medikai nuogąstavo, jog ministras sugriaus privatų medicinos sektorių, tuo metu Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas tvirtina, kad sveikatos sistemą reikia inventorizuoti ir aiškiai nustatyti, į kokią valstybinio finansavimo dalį gali pretenduoti privačios medicinos įstaigos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: