(c) Krs.lt archyvo nuotr.

Kauno rajono savivaldybės pastate dvelkia dvarų kultūra. Paskutinėmis vasaros dienomis vykusio menininkų plenero „Laiko spiralė“ sukurti darbai dabar pristatomi specialioje parodoje. 55-erius įkūrimo metus šiemet minintis Kauno rajonas skaičiuoja keliasdešimt istorinių architektūros ir etnokultūros paveldo objektų, tarp kurių vienas gražiausių yra Kačiūniškės dvaras. Paveikslų ir fotografijų ekspozicijoje atgimsta šio dvaro istorija ir dabartis, atsiskleidžia pirmasis menininkų įspūdis, prisilietus prie dvaro detalių.

„Momentinis susipažinimas su Kačiūniškės dvaru, jo aplinka, pabendravimas su ten gyvenančiais žmonėmis pasiūlė įvairiausių meninių sprendimų. Mano ir kolegų darbuose yra ne tik architektūra ir dvaro peizažai, bet ir tai, ką įsivaizduojame, kad galėjo būti. Ši vieta menininkams labai įdomi ir žadina kūrybinę vaizduotę“, – įspūdžiais per parodos pristatymą dalijosi dailininkė Agnė Liškauskienė.

Dailininkas grafikas Algimantas Snarskis, parengęs Kačiūniškės dvaro atvirukų ciklą, o parodoje pristatęs grafikos technika atliktą paveikslą, žarstė komplimentus, kad Kauno rajone atgimsta ne tik dideli dvarai, bet norima žmonėms atverti ir mažųjų dvarų erdves. Jie turi savitą aurą ir tinka kameriniams renginiams.

Parodoje eksponuojami Lauros Steponavičiūtės, Odetos Buragaitės, Aistės Raugalienės, Algimanto Snarskio, Linos Paknytės Šetkuvienės, Eligijos Kustinskienės, Agnės Liškauskienės ir Valerijos Gervienės darbai. VšĮ Kačiūniškės dvaras direktorė Lina Galdikienė apgailestavo, kad negalėjo parodyti visų plenero metu sukurtų darbų, nes savas sąlygas diktuoja patalpa, kurioje eksponuojame paveikslai. Vėliau ši paroda iškeliaus į rajono miestelių ir gyvenviečių kultūros centrus bei bibliotekas, todėl ją aplankyti galės daugelis rajono gyventojų, o atsiradus galimybei, ekspozicija bus papildyta.

Padėkojęs kūrėjams už paveiksluose atgaivintą Kačiūniškės dvaro dvasią Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas apgailestavo, kad pradėjus gražius ir svarbius darbus neretai tenka susidurti ir su dalies žmonių nepritarimu. „Kauno rajone yra ne vienas tiek istorine, tiek architektūrine prasme vertingas objektas. Jie yra ne tik rajono, bet ir visos Lietuvos istorijos, kultūros dalis, todėl kartais stebiuosi, kad sulaukiame daug kritikos dėl to, jog norime išsaugoti šį paveldą, prikelti, atverti visuomenei ir kaip kultūrinę vertybę perduoti ateinančioms kartoms“, – teigė meras V. Makūnas.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: