Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti per pieną
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai įspėja, jog Lietuvoje daugėja per nevirintą pieną erkiniu encefalitu užsikrėtusių gyventojų. Nors dažniausiai ligos užkratas plinta per ožkos pieną, medikai įspėja gyventojus atidžiai rinktis bei apdoroti ir karvės pieno produktus.

Praėjusią savaitę Lazdijų rajone vienoje šeimoje registruoti dar 3 erkinio encefalito atvejai. Trijų asmenų šeima gyvena vienkiemyje. Visi šeimos nariai pastoviai vartojo nevirintą ožkų pieną. Du susirgę asmenys erkės nepastebėjo, vienas jų – garbaus amžiaus asmuo, neišeinantis iš būsto.

Birželio mėnesį Kaune ligoninėje buvo gydomi 3 asmenys, galimai erkiniu encefalitu užsikrėtę vartodami nepasterizuotą ožkų pieną. Ožkos pieno produktai buvo perkami iš Lazdijų rajono ūkininko.

Tuo pat metu Molėtų rajone erkiniu encefalitu susirgo 3 vieno kaimo gyventojai ir 1 asmuo, atvykdavęs į svečius. Epidemiologinio tyrimo metu išaiškinta, kad visi jie vartojo termiškai neapdorotą tos pačios ožkos ir karvės pieną. Manoma, kad susirgimai galėjo išplisti vartojant erkinio encefalito virusu užkrėstą pieną.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai dar kartą primena, vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus.

Erkinis encefalitas – arboviruso sukeliama liga – klasikinė gamtinė židininė infekcija. Šią ligą platina Ixodes genties erkės (I. ricinus, I. persulcatus) kraujo siurbimo metu. Galimas ir alimentarinis žmonių užsikrėtimo kelias per nepasterizuotą, infekuotą erkinio encefalito virusu (EEV), ožkų ar karvių pieną, nors ir retai pasitaikantis. 2007 m. tokie atvejai registruoti Vengrijoje ir Lietuvoje, 2008 m. – Austrijoje ir Bosnijoje. Virinant pieną EEV žūsta per 2 minutes, veikiant 70 ºC temperatūrai – per 5 minutes.

Erkinio encefalito virusas sukelia virusinę centrinės nervų sistemos ligą, kuri plačiai paplitusi Rytų Europoje ir Azijoje. Pastaraisiais metais stebimas sergamumo šia liga padidėjimas. Informacijos apie ligos simptomus galima rasti adresu http://www.ulac.lt/uligos.php?pl=6&ppl=19

Literatūros duomenimis 1990 – 2009 m. Europoje buvo registruota 169 937 erkinio encefalito atvejų arba vidutiniškai 8497 atvejų kasmet. Iš jų 2815 atvejų (33,1%) registruota Europoje, neįskaitant sergamumo Rusijoje. 1976 – 1989 m. atitinkamai – 2755 ir 1452 (52%). Registruotų atvejų skaičius Europoje per tris paskutinius dešimtmečius išaugo 193,2 %.

Jau prasidėjo uogavimo ir grybavimo metas, todėl būtina prisiminti, kad Lietuvos miškuose ir parkuose gausu erkių ir kiekvienas asmuo turi žinoti, kaip išvengti erkės įsisiurbimo ir erkių platinamų ligų. Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė – skiepai, tačiau nereikia pamiršti ir tinkamos aprangos.

Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti garai priglundančią kepurę, gobtuvą.

Repelentais apruošiamos atviros žmogaus kūno vietos (veidas, kaklas, rankos). Repelentais galima apruošti ir gamtoje dėvimus drabužius.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: