© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį apkaltino Europos Sąjungą (ES), esą ji siekia išplėsti savo “įtakos zoną”, spausdama Ukrainą rinktis glaudesnius ryšius su Bendrija santykių su Maskva sąskaita.

S.Lavrovas, kalbėdamas per bendrą spaudos konferenciją su Maskvoje viešinčiu Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu), perspėjo Vakarų šalis nesikišti į krizę Ukrainoje, sakydamas, kad tos šalies žmonėms reikia leisti spęsti savo reikalus patiems.

“Visiškai sutinku su Franku Walteriu, kad neturėtų būti jokių įtakos zonų. Tačiau traukdama Ukrainą į vieną pusę, sakydama, kad ji turi rinktis – arba (palaikyti santykius) su ES, arba su Rusija, (Bendrija) iš tikrųjų mėgina susikurti tokią įtakos zoną”, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas.

“Tai akivaizdu, ir to negali pakeisti jokie malonūs žodžiai”, – pridūrė jis.

46 mln. gyventojų turinčią Ukrainą dideli neramumai krečia nuo lapkričio, kai prezidentas Viktoras Janukovyčius atmetė planuotą pasirašyti prekybos ir politinės asociacijos sutartį su ES, pasirinkdamas grįžti prie tradicinių glaudesnių ryšių su Maskva.

Šis netikėtas žingsnis apstulbino eurointegracijos šalininkus Ukrainos visuomenėje ir išprovokavo audringus protestus. Vėliau tie neramumai peraugo į titaniškas grumtynes dėl Ukrainos ateities tarp Rusijos ir Vakarų šalių. Abi pusės kaltina viena kitą spaudžiant Kijevą, kuriame tęsiasi protestai, išplitę ir kitas Ukrainos vietas.

“Man atrodo netinkama ir nemandagu kiekvieną dieną siųsti įvairius emisarus bei kalbėti apie laisvą pasirinkimą. Jie atvyksta į Kijevą be jokių kvietimų ir spaudžia Ukrainos vyriausybę padaryti pasirinkimą, kuris tenkintų ES ir JAV”, – penktadienį sakė S.Lavrovas.

Vokietijos diplomatijos vadovas F.W.Steinmeieris savo ruožtu atmetė kaltinimus, kad ES kišasi į Ukrainos reikalus, ir paragino visas suinteresuotas šalis kiek įmanoma greičiau rasti kelią iš krizės.

“Ukrainoje vyksta ne geopolitinė šachmatų partija. Mes leidžiame ukrainiečiams rasti savo kelią”, – sakė jis.

Ketvirtadienį ilgame straipsnyje, kuris buvo publikuotas laikraštyje “Kommersant”, S.Lavrovas perspėjo, kad krizė Ukrainoje yra Europos ir Rusijos santykių “tiesos akimirka”.

Tas perspėjimas nuskambėjo, kai ES plėtros komisaras Stefanas Fuele (Štefanas Fiulė) viešėdamas Kijeve paragino Ukrainą “skubiai imtis žingsnių” suformuoti naują vyriausybę ir peržiūrėti konstituciją, kaip reikalauja opozicija.

Tuo tarpu dienraštis “Bild” pranešė, kad Vokietijos kanclerė Angela Merkel planuoja ateinantį antradienį Berlyne susitikti su Ukrainos opozicijos lyderiais Vitalijumi Klyčko ir Arsenijumi Jaceniuku.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: