commonsense.lt

Kaip minėjau, vaikštau į įvairius seminarus. Taigi užklydau į kursus, kurie skirti investuotojams. Juose nagrinėjamos investavimo metodikos. Kadangi kiekvienas investuotojas turi melejoną įdėjų, kaip investuoti, tai nenagrinėsiu, kurios iš paminėtų yra geresnės, o kurios blogesnės. Tiesiog pasidalinsiu principais, kuriais metodikos yra grįstos.

Investavimo strategijas pristatinėjo „Synergy Finance“ (SF) konsultantai. Pagrindinis akcentas, kad investicijos yra peržiūrimos vieną kartą per mėnesį. Taigi jeigu jūs spekuliuojate kasdien arba laikotės principo „pirkti ir laikyti“, tai tokios strategijos ne jums. Apskritai, jeigu manote, kad siūlomoje strategijoje kas nors neveiks, vadinasi, ji ne jums. Taip bandau užbėgti už akių tokiems klausimams, kaip “ar galima panaudoti Fibonačių skaičių seką”? Galima, jeigu norite, bet tai jau bus jūsų strategija, o ne pasiūlyta svetimų.

Nagrinėdamas investavimo strategijas aš visada kreipiu dėmesį į šiuos klausimus:

  • kaip atrenkamas investavimo objektas,
  • kaip išnaudojamas žmogaus godumas,
  • kokios apsaugos nuo panikos.

Žinoma, galima imti rinkos tyrimą ir patiems viską suprasti savarankiškai. Bet galima paskaityti truputį toliau šį įrašą, ir tuomet  viskas paaiškės greituoju būdu (arba kaip tik labiau susipainios).

Taigi ieškom atsakymo į pirmą klausimą, t.y. kaip parinkti, į ką investuoti. Kadangi investavimo strategijos reikalauja peržiūrėti vieną kartą per mėnesį, matome, kad akcijos per daug svyruoja. Be to, visur rekomenduoja diversifikuotis, tai SF siūlo investuoti į ETF. Bet netgi ETF, esanti iš to paties segmento, koreliuos, todėl siūlo paimti skirtingus segmentus. Tarkim: obligacijos, žaliavos, auksas, JAV akcijos, pasaulio akcijos, besivystančios rinkos ir nekilnojamasis turtas. Jeigu pažiūrėti istoriją, tai šios turto klasės neturėjo didelės koreliacijos iki šios paskutinės krizės. Dabar net obligacijos šoka polką kartu su akcijomis, o auksas turi savo nepakartojamą nuomonę. Taigi SF pasiūlymas – iš šių turto klasių susirasti ETF, kurie yra didžiausi ir pigiausi. Nes 12 kartų per metus perkant-parduodant mokesčiai gali suvalgyti žymią pelno dalį. Jeigu tingite patys atsirinkinėti, tai SF atrinko už jus.

Visos strategijos yra matuojamos, todėl godumas yra CAGR, o panika atitinka MaxDD. Kadangi neaišku, kas svarbiau, tai imame santykį šių rodiklių, toliau PR.

Taigi liko tik strategijų aptarimas (rodikliai pateikti įvertinus strategijas už 1980.01-2011.11 metus):

  1. Diversifikuotas portfelis. CAGR: 10.35% | MaxDD: -41.51% | PR: 0.25 Kaip ir labai paprasta, kiekvienai turto klasei duodamas tam tikras procentas savo portfelyje. Ir viena kartą metuose perbalansuojame. Beje, perbalansavimas kartą metuose duoda geresnį rezultatą, negu kas mėnesį. Reikia nepamiršti mokesčių, o balansavimo strategijų galima prisigalvoti melejonus. Svarbiausia neužmiršti savo godumo ir panikos jausmo.
  2. SF Timing, paremta technine analize. CAGR: 10.10% | MaxDD: -12.57% | PR: 0.80
    1. Perkame ir laikome visas pagrindines turto klases.
    2. Paskutinę mėnesio dieną patikriname, ar visų turto klasių (išskyrus obligacijas) kainos yra virš 12 mėnesių paprasto slankaus vidurkio.
    3. Jeigu tokių turto klasių yra (kaina < 12 mėn. SMA), jų pozicijas kitą prekybos dieną uždarome ir laikome grynus pinigus.
    4. Algoritmą kartojame kiekvieną mėnesį.
  3. SF Yield Curve, paremta palūkanų norma. CAGR: 12.54% | MaxDD: -21.01% | PR: 0.57
    1. Kiekvieną mėnesį laikome tas 3 turto klases, kurios statistiškai pagal tuo metu esančią palūkanų normų skirtumo reikšmę augo daugiausiai.
    2. Perkamos tik tos turto klasės, kurių ETF kaina yra didesnė nei 12 mėn. slankaus vidurkio reikšmė. Netaikoma obligacijoms.
    3. Pinigai portfelyje paskirstomi kiekviena pozicijai po lygiai.
  4. SF OECD CLI, paremta OECD aplenkiančiais indikatoriais. CAGR: 13.18% | MaxDD: -20.58% | PR: 0.63
    1. Kiekvieną mėnesį laikome tas 3 turto klases, kurios, remiantis statistika, esamoje ekonomikos ciklo stadijoje auga daugiausiai.
    2. Perkamos tik tos turto klasės, kurių ETF kaina yra didesnė nei pastarųjų 12 mėn. slankaus vidurkio reikšmė (išimtis obligacijos).
    3. Pinigai portfelyje paskirstoma kiekviena pozicijai po lygiai
  5. SF Seasonal, paremta sezoniškumo faktoriumi. CAGR: 12.95% | MaxDD: -20.00% | PR: 0.65
    1. Atrenkame TOP 3 turto klases, kurios šį mėnesį statistiškai auga daugiausiai.
    2. Atrenkame tas turto klases, kurios yra teigiamoje tendencijoje (kaina > 12 mėn. SMA, išimtis obligacijos).
    3. Jeigu 3 turto klasės yra teigiamoje tendencijoje, tai perkame laikome lygiomis proporcijomis. Neigiamoje tendencijoje esančias turto klases pakeičiam obligacijomis.
  6. SF Momentum, paremta inercijos arba teigiamu pokyčiu. CAGR: 14.66% | MaxDD: -18.78% | PR: 0.78
    1. Kiekviena mėnesį perkame ir laikome 3 didžiausią inerciją (augimą) turinčias turto klases

Turbūt pagrindinis šių strategijų pliusas – aiškiai surištas pelningumo ir rizikos santykis (PR). Taip pat PR yra pakankamai aukštas, o ir strategijas gali suprasti kiekvienas, nes nėra pripainiota aukštų materijų. Įdomiai gaunasi: investicinis portfelis yra fondų fondas.

Net jeigu ir strategijomis nepasinaudosiu, patiko pelningumo ir rizikos vertinimas. Dabar visokiems skambintojams iš bankų turėsiu dar viena klausimą, be šarpo rodiklio.

 

Originalus įrašas tinklaraštyje commonsense.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: