© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Grupė parlamentarų kreipėsi į premjerą socialdemokratą Algirdą Butkevičių prašydami Seimui neteikti, anot jų, Konstitucijai prieštaraujančio Tautinių mažumų įstatymo projekto.

“Konstitucinis lietuvių kalbos statusas yra įpareigojantis ir nesuteikiantis jokių dvikalbystės galimybių, o valstybinė kalba suteikia visiems piliečiams vienodas galimybes dalyvauti valstybės gyvenime ir realizuoti savo akademinę ir profesinę karjerą Lietuvoje”, – trečiadienį per spaudos konferenciją teigė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys konservatorius Valentinas Stundys.

Laiške Vyriausybės vadovui parlamentarai tvirtina, kad Vyriausybė jokia prasme nėra įsipareigojusi įteisinti dvikalbius asmenvardžius ir viešuosius ženklus. Juoba, kad tai prieštarautų Konstitucijai, Konstitucinio Teismo nutarimams.

“Priimant sprendimą dėl naujo Tautinių mažumų įstatymo nuostatų, svarbu atsižvelgti į geopolitinę situaciją Latvijoje, kurios aukščiausi pareigūnai yra nurodę, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimų patenkinimas Lietuvoje itin apsunkintų Latvijos padėtį sprendžiant rusų tautinės mažumos keliamus klausimus ir vėl suaktyvintų Rusijos spaudimą bei kišimąsi į Latvijos vidaus reikalus”, – rašoma kreipimesi.

Kultūros viceministro, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovo Edvardo Trusevičiaus vadovaujama darbo grupė yra parengusi Tautinių mažumų įstatymo projektą, pagal kurį siūloma nustatyti, jog “savivaldybėje, kurioje tautinė mažuma sudaro ne mažiau 25 procentų nuo bendrojo savivaldybės gyventojų skaičiaus po paskutinio visuotinio gyventojų surašymo, bendraujant su savivaldybių administravimo subjektais esančiais savivaldybės teritorijoje, tautinei mažumai priklausantis asmuo turi teisę vartoti tos tautinės mažumos kalbą”.

Projekte taip pat numatyta, kad “gyvenamosios vietovės, kurioje tautinė mažuma sudaro ne mažiau 25 procentų nuo jos gyventojų skaičiaus po paskutinio visuotinio gyventojų surašymo, pavadinimas, joje esančių gatvių, valstybinio administravimo ir savivaldybių administravimo subjektų pavadinimai, topografiniai ženklai rašomi valstybine ir tos tautinės mažumos kalba”.

Šis projektas dar neapsvarstytas nei Vyriausybės strateginiame komitete, nei pačioje Vyriausybėje.

Šiuo metu lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai – Visagino savivaldybėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: