(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Ankstyvą liepos 16-osios rytą į sostinės geležinkelio stotį traukiniu Maskva – Vilnius sugrįžo aštuntoji projekto “Misija Sibiras” komanda. 20-ies jaunų, savo pavyzdžiu kitus patriotiškumo mokančių žmonių, su nekantrumu laukė trispalvėmis, gėlėmis ir dovanomis nešinas pulkas artimųjų, draugų, svečių bei projekto gerbėjų.

Tik išlipusius iš traukinio jaunuolius pasitiko druska ir duona nešini projekto organizatoriai, taip maloniai nustebindami sugrįžusius.”Džiugu, kad tiek daug žmonių mūsų laukė ir taip šiltai sutiko. Vis dar esu sujaudintas ir, be abejonės, į Sibirą važiuočiau dar kartą”, – įspūdžiais dalinosi ekspedicijos dalyvis Justinas Biekša.

Po pirmųjų apkabinimų ir sveikinimų, projekto dalyviai ir visi susirinkę buvo pakviesti į antrąjį geležinkelio stoties aukštą, kur įvyko neformali spaudos konferencija. Pilkos betoninės sienos, kolonos ir plikos lubos: šioje Sibire likusius apleistus pastatus primenančioje aplinkoje susirinko būrys svečių, giminių, draugų.

“Ekspedicija projekto dalyviams buvo didelis iššūkis, tačiau patys svarbiausi ir atsakingiausi darbai laukia čia – Lietuvoje, kur kiekvienas iš šių jaunų žmonių savo bendraamžiams perduos patirtį, žinias bei rodys jiems sektiną patriotiškumo ir pilietiškumo pavyzdį”, – konferencijos pradžioje sakė Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentas Šarūnas Frolenko.

Sveikinimo kalbas tarė ir gerų žodžių negailėjo LR Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, LR Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, Europos parlamento narė Radvilė Morkūnaitė, LR Seimo kancleris Jonas Milerius, ekspedicijos vadovas Gintautas Alekna bei ekspedicijos dalyvis Paulius Mieželis. Į spaudos konferenciją pasitikti grįžusiųjų iš Sibiro atvyko Estijos Respublikos socialinių reikalų ministras Hanno Pevkur ir Latvijos gerovės ministras Uldis Augulis, LR Užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos pirmininkas Povilas Jakučionis bei kiti svečiai.

Daugiau nei dvi savaites trukusios ekspedicijos metu sutvarkytos 6-ios kapinės, susitikta su 5-iais vis dar Sibire gyvenančiais lietuviais ir lietuvių bendruomenėmis, pastatyti 3 nauji kryžiai bei nuveikti kiti svarbūs darbai. Ekspedicijos vadovas Gintautas Alekna negailėjo komplimentų projekto dalyviams:”Su ekspedicijos komanda neturėjau jokių problemų: visi daug ir gerai dirbo, stengėsi, taigi priekaištauti negaliu nei vienam iš šių jaunuolių – esu patenkintas žmonėmis ir jų darbu”.

Po kelių savaičių aštuntosios ekspedicijos dalyviai pradės dar vieną iš projekto etapų: įvykdytų veiklų Sibire pristatymą visuomenei. Keliaudami po Lietuvos mokyklas, universitetus, kolegijas, nevyriausybines organizacijas, Tolerancijos ugdymo centrus ir kt. jaunuoliai savo bendraamžius supažindins su patirtimi, įgyta ekpedicijos metu bei padės formuoti teigiamą patriotiško ir pilietiško jaunimo įvaizdį visuomenėje.

Primename, jog šiais metais ekspedicija vyko į Rusijos Federaciją, Sverdlovsko sritį, kur aplankytos Čeremchovo, Mostavaja, Novaja Lialia, Saltanovo, “59-tas kvartalas” ir kitos vietovės.

Projekto organizatoriai: Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT).

Globėjai: a. a. J.E. Prezidentas Algirdas Brazauskas ir Europos parlamento narys, prof. Vytautas Landsbergis.

Partneriai: Tarptautinė komisija Nacių ir Sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, bendrija “Lemtis”, Politinių kalinių ir tremtinių organizacijos, “TV Play”. Informacinis partneris: Delfi.lt.

Rėmėjai: LR Vyriausybė, LR Užsienio reikalų ministerija, AB “Lietuvos geležinkeliai”, AB “Lietuvos dujos”, Radvilės Morkūnaitės labdaros ir paramos fondas, “Litvakų fondas”, įmonių grupė “Eika”, generalinis rėmėjas – koncernas “MG Baltic”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: