Organizatorių archyvo nuotr.

Ne tik įprastų, bet ir didelių gabaritų atliekų negalima mesti bet kur. Nepaisant to, kad yra sukurta patogi infrastruktūra atsakingam tokių atliekų tvarkymui, kai kurie žmonės jomis vis dar nusikrato tam nepritaikytose ar neskirtose vietose. Dėl to kenčia aplinka, o patys teršėjai gali užsitraukti baudą. Kauno regiono atliekų tvarkymo centras nori priminti Kauno regiono gyventojams apie svarbiausius dalykus, ką reikėtų žinoti.

Kodėl apskritai svarbus tinkamas atliekų tvarkymas?

Dabartiniame pasaulyje tvarumas, ekologiškumas, rūšiavimas ir vartojimo mažinimas yra labai aktualios temos. Tačiau geresnį ir švaresnį pasaulį kurti galime tik pradėję nuo savęs.

Jeigu kiekvienas rūpinsis tuo, kad jų generuojamos atliekos būtų tinkamai prižiūrimos ir utilizuojamos, netolimoje ateityje ne tik Kauno regionas, bet ir visas likęs pasaulis galėtų būti švaresnė, malonesnė vieta mums visiems.

Lietuvoje, kiekviename regione veikia specialios įstaigos, kurių funkcija – rūpintis tinkamu atliekų surinkimu ir tvarkymu. Kauno regione stambių atliekų surinkimą aikštelėse atlieka Kauno RATC.

Specialiose Kauno regiono atliekų surinkimo aikštelėse priimamos įvairių tipų stambios ir pavojingos atliekos. Vėliau jos yra perduodamos perdirbimui ar utilizavimui, naikinimui, taip pat yra panaudojamos energijai gauti.

Jeigu šiukšles išmesite bet kur, prasideda irimo, nykimo procesai, kurie gali trukti ne vienerius, o dažnai šimtus metų. Viso irimo metu kenkiama gamtai, šalia esantiems žmonėms. Štai, pavyzdžiui, bet kur išmesta elektronika į aplinką gali išskirti kenksmingas medžiagas, todėl būtina ją priduoti tinkamoje vietoje, o ne atsikratyti šalikelėje ar miške.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kas apskritai yra didelių gabaritų atliekos?

Didelių gabaritų atliekas galima apibūdinti kaip visas buityje susidarančias didelių matmenų atliekas. Paprastai dar galima sakyti, jog tai – tie dalykai, kurie netelpa į įprastą šiukšlių kibirą ar konteinerį. Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) yra sudariusi tokį apibrėžimą didelių gabaritų atliekoms:

Didelių gabaritų atliekos tai – seni baldai (kėdės, lovos, spintos, stalai, komodos ir kt.), langai, durys, dviračiai, kilimai, radiatoriai, automobilinės kėdutės, naudotos automobilių padangos, vežimėliai, talpos ir kitos buityje susidarančios didelių matmenų atliekos.

Tačiau Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (Kauno RATC) dar primena, kad be šių dalykų, į didelių gabaritų surinkimo aikšteles gyventojai gali atvežti:

· Iki 5 vnt. padangų per metus (norma vienam gyventojui);

· Metalinius namų ūkio daiktus;

· Pavojingas atliekas (pvz., termometrus, akumuliatorius, panaudotus tepalus, senus dažus ir jų talpas ir kt.);

· Statybines atliekas.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centras informuoja apie didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelių vietas

Atsakingas atliekų tvarkymas turėtų būti aktualus visiems, tad informuojame apie aikšteles, kur surenkamos didelių gabaritų ir pavojingos atliekos Kauno regione:

· Kaunas:

o Energetikų g. 60;

o Raudondvario pl. 155 D;

o Kuršių g. 9E;

o Palemono g. 12E;

o Vandžiogalos pl. 92 B;

o Chemijos g. 4E;

o Julijanavos g. 1A;

o Ašigalio g. 97A.

· Kėdainiai J. Basanavičiaus g. 97A;

· Jonava – Darbininkų g. 19;

· Jonavos rajonas – Jonalaukio k.;

· Raseinių rajonas:

o Kalniškių k. 1;

o Smėlynų g. 9, Gėluvos k.;

· Kaišiadorys – Vytauto Didžiojo g. 136.

Ko negalima gabenti į tokias aikšteles?

Reikia nepamiršti, kad atliekų tvarkymo centras aikštelėse priima ne visas atliekas. Aktualu žinoti, jog įprasta didžiagabaričių atliekų aikštelė nepriims:

· Komunalinių atliekų iš juridinių asmenų;

· Automobilių detalių;

· Didesnių tam tikrų atliekų kiekių, kadangi taikomi apribojimai dėl priimamo kiekio per metus.

Na ir galiausiai – nepamirškite, kad rūšiuoti ir priduoti atliekas ir patogu, ir nemokama.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: