Pexel.com archyvo nuotr.

Elektros nutekėjimas – rimta problema. Nutekėjimu vadinamas reiškinys, kada elektros sistema netenka galios arba kai elektros suvartojama ne tiek, kiek rodo skaitiklis. Dėl elektros nutekėjimo, kuris atsiranda dėl netinkamo laidyno įrengimo, netinkamos elektros instaliacijų priežiūros bei kitų inžinerinių klaidų LR piliečiai bei įmonės kasmet praranda tūkstančius eurų. Kad nepatirtumėte nuostolių bei nesinaudotumėte tokiu elektros tinklu, kuris nėra saugus ir „sandarus“, reikia žinoti, kaip patikrinti elektros nutekėjimą.

Trys tikrinimo būdai

    1.     Atjunkite visus įrenginius iš elektros tinklo. Ištraukite iš rozečių, išjunkite viską ir nueikite pasižiūrėti į skaitliuką. Jeigu skaitiklis sukasi – turite nutekėjimą.
    2.     Tikslesnis, bet sudėtingesnis būdas yra pasiimti ampermetrą ir vaikščioti šalia elektros kabelių. Pradėkite nuo įvadinio kabelio ir patikrinkite visus linijinius kabelius paeiliui.
    3.     Namuose tikrinti galima su srovės matavimo replėmis. Tai yra paprasčiausias ir lengviausias būdas aptikti nutekėjimą namuose

Specialistų nuomone dažniausi kaltininkai yra sugedę arba neprižiūrimi įtaisai

Ekspertai bei specialistai kone vienbalsiai tvirtina, kad elektros nutekėjimas dėl prasto tinklo įvedimo (jeigu dirba kompetentingi specialistai) yra beveik neįmanomas. Dažniausiai priežastis yra netinkamai naudojami, daug elektros vartojantis įtaisai. Visų pirma akys galėtų krypti į vandens šildytuvą (boilerį), jeigu jis vartoja elektrą ir šildosi teniniu būdu. Jeigu pastebite, kad nutekėjimo dydis yra apie 1-1,7 kW kiekvieną valandą, specialistai rekomenduoja patikrinti ar vandens šildytuvas neužkalkėjo.

Antrasis įtaisas, dažnai sukeliantis nutekėjimus – senas arba sugedęs šaldytuvas. Jame esantis kompresorius, kai sugenda, nebegali atjungti elektros srovės ir nuolat suka skaitliuką.

Aišku, jeigu kaltas tik vienas įtaisas – reikės daug viską atjunginėti, kad ant skaitliuko pamatytumėte tikrąjį kaltininką.

Maža, bet egzistuojanti tikimybė – sugedo skaitliukas

Vartotojai dėl per didelių elektros išlaidų neretai kaltina sugedusį skaitliuką. Nors skaitiklio gedimas yra bene mažiausiai tikėtina išaugusių sąnaudų priežastis, tačiau tai gali būti tiesa. Turint tokį įtarimą, kad skaitliukas rodo neteisingus skaičius, reikia skambinti į ESO, trumpuoju numeriu 1802 arba susisiekti kitais kontaktais bei pranešti apie tokį įtarimą. Specialistai galės patikrinti skaitiklį nemokamai arba atlikti pilną – metrologinę patikrą už tam tikrą mokestį. Jeigu bus nustatytas gedimas – ESO kompensuos visas išlaidas.  

Kaip išvengti nuotekio ne tik elektros tinkle, bet ir piniginėje

Jeigu elektros nuotėkio vis tiek nėra, bet jūs esate nepatenkinti savo dabartinėmis išlaidomis elektrai, mes stipriai rekomenduojame užpildyti paraišką MyPlan portale ir mes su jumis susisieksime bei pasiūlysime geriausią tiekėją su geriausiu planu! Tokiu būdu žinosite, kokia elektros kaina Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ar bet kurioje kitoje Lietuvos vietoje, yra geriausia!

Užsakymo Nr. KMC200112

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: