Organizatorių archyvo nuotr.

Šiandien kavos pasiūla ypač didelė. Akys raibsta nuo skirtingų pavadinimų, įmantrių pakuočių, prekių ženklų ir skonių aprašymų. Galima rinktis pupeles, kurios skrudintos Lietuvoje, užsienyje, arba net galima pasiskrudinti pačiam. Galima atrasti ypač retų robustos arba arabikos porūšių (pavyzdžiui augančių Kinijoje) arba tradiciškos – Brazilijos kavos. Vengiantiems kavos dėl kofeino, kavos skrudintojai siūlo išbandyti „decaf“.

Esant didelei pasiūlai, nesunku pasimesti. Ypač tada, kai visi gamintojai tikina, kad jų kava – geriausia. Ar yra kažkokie požymiai, kurie leistų atpažinti kokybišką kavą? Atsakymas – taip. Štai keli patarimai, kurie padės atrasti kokybišką, mėgstamą kavą.

1. Ieškokite kilmės nuorodos. Kava auga tik tam tikruose regionuose. Jei ant pakuotės . . nurodyta, jog kava atkeliavo iš konkrečios šalies – pavyzdžiui Brazillijos, Meksikos, Indijos – geras ženklas. Jei nurodomas tik regionas – Lotynų Amerika, Azija, Okeanija ar Afrika – tai geriau nei nieko, nes dalis gamintojų apskritai neužsimena iš kur yra pakuotėje esanti kava.

2. Rinkitės šviežumą. Viena iš ryškiausių kavos savybių – malonus aromatas. Tačiau jis turi savo galiojimo laiką. Ryškiausias aromatas išsilaiko iki trijų mėnesių nuo paskrudinimo. Vėliau, dėl oksidacijos, aromatai blėsta. Skrudinimo datą turėtumėte rasti ant pakuotės. Jei tokios nėra – vadinasi, kava gali būti sena.

3. Jei turite galimybę – rinkitės kavą pupelėmis. Sumalta kava kelis kartus greičiau oksiduojasi ir praranda savo aromato savybes nei nesumalta kava. Žinoma, reikia turėti kavamalę arba vietą, kurioje galėtumėte nuolat susimalti kavą nedideliais kiekiais.  

4. Jei įsigijote kavos pupelių, apžiūrėkite jas. Kokybiškos pupelės turėtų būti nuo šviesiai iki tamsiai rudos spalvos, vos aliejingos. Įkvėpę aromato, turėtumėte justi uogas, džiovintus vaisius, šokoladą. Jei matote, kad pupelės ypač tamsios, labai aliejingos, aromatas primena grybus, cigaretes – kava gali būti sudeginta ir pasenusi.

5. Ragaukite ir bandykite. Išmėginkite ne tik tai, ką randate prekybos centrų lentynose, bet ir mažesnių, mažiau žinomų (arba visai negirdėtų) kavos gamintojų kavas. Skirtingai nei tikėtumėtės – mažiau žinoma, sudėtingų pavadinimų kava gali stipriai nustebinti savo kokybe. 

6. Rinkitės tinkamą skrudinimą. Jei namuose ruošiate espresso – rinkitės tamsiau skrudintas pupeles. Jei kavą plikote puodelyje – šviesiau. Tamsesnė kava turi stipresnį kūną, daugiau klampumo. Šviesesnės – sodrumo ir lengvumo. Informaciją apie skrudinimą turėtumėte rasti ant pakuotės. Jei pupeles ar maltą kavą perkate kavinėje – teiraukitės baristos.

Stenkitės paragauti kuo daugiau rūšių: tiek įprastos kavos, kurią rasite prekybos centruose, tiek rūšinės. Taip formuosite ir ugdysite savitą skonį, išmoksite atpažinti kokybę. 

Skanaus!

Užsakymo Nr. KMC210023

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: