Organizatorių archyvo nuotr.

Ekonomiškumas, racionalumas ir energinis efektyvumas – tai pagrindiniai principai, kuriais vadovaujasi naujų namų statytojai. Dažnu atveju, sprendžiant, kokios konstrukcijos namą statyti, linkstama prie tradicinių variantų, o nuošalyje paliekami nauji sprendimai. Nors daugumai besilaikant tradicijų, mūrinis namas išlieka klasikiniu ir patikimu statybos būdu, vertėtų pasidomėti bei apsvarstyti kitas alternatyvas.  

Karkasiniai namai – paprastas ir ekonomiškas sprendimas

Šiaurės Amerikoje ir Skandinavijos šalyse, karkasinių namų statybos technologija sėkmingai naudojama jau ilgą laiką. Daugelio specialistų nuomone, karkasinių namų statyba yra laikoma vienu racionaliausių ir ekonomiškiausių sprendimų bei turi milžinišką kitų privalumų paletę. 

Palyginti su kitomis konstrukcijomis, karkaso vienas didžiausių privalumų – ekonomiškumas. Paprastai tokio tipo namai yra mažesnių gabaritų ir pakankamai lengvi, todėl pamatams išleidžiama mažiau. Žinoma, paties namo kaina gali išaugti, priklausomai nuo projekto tipo, naudojamų medžiagų ir darbo jėgos.

Karkasiniai namai – tai dažniausiai iš medinio karkaso gaminami namai. Kadangi šiandien dauguma namų statytojų kreipia didelį dėmesį į naudojamų medžiagų natūralumą, privalu paminėti, kad karkasiniai namai, šią savybę pakankamai gerai išlaiko.

Karkasiniai namai tarp sienų užpildomi izoliacinėmis medžiagomis ir plokštėmis, o dažniausias šiltinimo sprendimas – mineralinė vata, kuri pasižymi atsparumu pelėsiui bei yra nedegi. Verta paminėti ir šiaudinius namus, t.y. karkasinius namus, kurių šiltinimui naudojami šiaudai arba jų plokštės.

Paprastai karkasinis namas atsivežus medieną yra surenkamas vietoje”, – aiškina individualius namus projektuojančios įmonės A KUBU architektė Aistė Gvezdovaitė ir priduria, kad tai vienas pagrindinių šios statybos technologijos trūkumų. Tokiu atveju, gali atsirasti nukrypimų nuo projekto, statybininkų interpretacijų, statybines medžiagas gali paveikti krituliai bei statybos trunka ilgiau. Kuomet viskas paruošiama gamykloje, lyginant su skydinio namo konstrukcija, galima išvengti nepalankių oro sąlygų poveikio ir užkirsti kelią galimoms klaidoms. 

Skydiniai namai – dėmesys sandarumui, kokybei bei statybos spartai

Skydiniai namai Europoje pradėti statyti jau prieš daugiau nei 50 metų. Tokio tipo namus itin dažnai renkasi Vokietijos, Norvegijos, Suomijos bei JAV gyventojai. Lietuvoje ši technologija dar palyginti nauja, tad namų statytojai ją renkasi atsargiai.

Priešingai nei karkasinio, skydinio namo konstrukciniai elementai paruošiami dar gamykloje. Pagaminti skydai atvežami į statybų vietą ir surenkami tarsi lego kaladėlės”, – aiškina A. Gvozdevaitė ir prideda, kad toks konstrukcijos montavimo būdas turi bent keletą privalumų. Konstrukciniai elementai gamykloje kruopščiai apžiūrimi ir patvirtinama jų kokybė, tokiu būdu užtikrinamas visapusiškas sienų sandarumas ir puiki šiluminė varža

Taip pat jau pagamintos konstrukcijos pristatymas bei jos sandėliavimas paprastėja, sunkioji technika, kuri reikalinga pasirinkus kitas namo konstrukcijas, naudojama rečiau. Be abejonės, surinkus skydus jau gamykloje, sutrumpėja šios namo konstrukcijos surinkimo laikas, lyginant su kitais statybų sprendimais. Tiems asmenims, kurie nenori laukti keletą metų, o tikisi jau kitais metais apsigyventi naujuose namuose, rekomenduojama pasvarstyti apie skydinius namus

Skydinio namo konstrukcijos iš karto atkeliauja jau su apšiltinimu. Paprastai, skydiniai namai skirstomi į kelis tipus. Skydiniai-karkasiniai namai yra šiltinami mineraline vata. SIP skydiniams namams šiltinimui naudojamas neoporas (pilkasis polistireninis putplastis), kuris pasižymi puikiomis termoizoliacinėmis savybėmis. Nors skydinio namo „dėžė” su apšiltinimu kainuoja šiek tiek brangiau, patys statybos darbai dėl jau minėtų priežasčių trunka greičiau ir atsieina pigiau. Įprastai, montavimo darbai trunka vidutiniškai 1-2 savaites. Skydinių namų montavimo sparta lemia šios namų konstrukcijos populiarumą. 

Mūriniai namai – nesenstanti tradicija 

Mūriniai namai per ilgą laiką užsitarnavo patikimumo garantą – tokios konstrukcijos namus lietuviai renkasi noriai ir ja pasitiki. Tiesa, mūrinių namų statybos technologija jau nebėra tokia pat, kaip prieš pusamžį – statyboms naudojamos ne tik plytos, tačiau ir didesni mūriniai elementai: porėtos keramikos, dujų silikato ir kitų tipų blokeliai. Šiuolaikiškesnės medžiagos padeda pasiekti geresnius energinio efektyvumo rodiklius. 

Anot A. Gvozdevaitės, mūrinis namas vis dar išlieka populiariausiu statybos būdu. „Kai kurie namų statytojai, vis dar laikosi įsitikinimo, kad tik mūrinis namas bus tvirtas, geras ir atsparus aplinkos ir oro sąlygų veiksniams. Iš tikrųjų, statant tokio tipo namą, taip pat galima padaryti labai daug klaidų. Kadangi mūrinis namas statomas vietoje, išlieka tie patys trūkumai, kaip ir su karkasiniu namu – galimi nukrypimai nuo projekto, kritulių poveikis, nesandarumas ir ilgesnės statybos “, – sako A. Gvozdevaitė. 

Visgi, tinkamai ir kokybiškai pastatyti tokie namai yra ilgaamžiai ir gali gyvuoti 100 ar daugiau metų – tai vienas didžiausių šios statybinės technologijos pranašumų.  

Kriterijai, kurie padės apsispręsti 

A KUBU studijos architektė Dovilė Razgaitienė, ilgą laiką projektuojanti gyvenamuosius namus, pabrėžia, kad planuojant statybas svarbiausia yra suvokti ir apmąstyti esminius faktorius: kainą, statybos greitį ir likvidumą. 

Jeigu vienas pagrindinių kriterijų namo statytojui yra kaina, tuomet vertėtų turėti omenyje, kad karkasinio pastatymas reikalauja mažiausiai finansinių išteklių.  

Architektė A. Gvozdevaitė aiškina, kad kainą lemia tai, ar žmogus ruošiasi investuoti savo laiką ir statyti namą pats, ar visgi ketina samdyti įmonę, kuri pasirūpins statybos darbais. Visus darbus atliekant įmonei, visų ankščiau aptartų tipų namų statybos kaina gaunasi labai panaši. Tačiau, jei statoma savarankiškai, tuomet galima sutaupyti daugybę statybos išlaidų, nes darbas yra lengviausiai kintanti išlaidų dalis.

Norintiems spartumo – verta pagalvoti apie skydinį namą. Kuomet gamykloje gaminami skydai, kartu gali būti ruošiami pamatai.

Žinoma, išlieka aktualus ir likvidumo klausimas. Jeigu siekiama gauti banko paskolą ar jau turimą namą parduoti – su mūriniu namu šiuos procesai įgyvendinami kiek lengviau.

Statytojui bandant nustatyti savo prioritetus, vertėtų atsisakyti nepagrįstų išankstinių nuostatų ar mitų. Ne vienas lietuvis yra įsitikinęs, kad karkasiniai bei skydiniai namai dėl savo konstrukcijų lengvumo yra nepatvarūs. Tačiau specialistai vieningai sutinka, kad tokios nuostatos išlieka remiantis tradicijomis, tačiau ne žiniomis ir praktika. Žinoma, tokią vyraujančią nuomonę dar labiau sustiprino, sovietmečiu iš tiesų buvusi prasta minėtų konstrukcijų namų kokybė. Tačiau šiandieninių technologijų ir inovatyvių sprendimų pagalba, skydinių ir karkasinių namų kokybė itin aukšta.

Besikeičiantys reikalavimai

Energinio efektyvumo reikalavimai nuolat kyla. Šiuo metu, teisės aktai reikalauja projektuoti ne mažesnės nei A+ energinio naudingumo klasės namus, jau nuo 2021 metų bus privaloma pasiekti A++ klasę. Vykstant tokiems pokyčiams, tobulėja ir statybos technologijos, tad specialistai rekomenduoja, aklai nesivadovauti tradicijomis. 

Architektės pataria besirenkantiems namo tipą, kartu ieškoti ir šiuolaikiškų statybos sprendimo būdų. Kylant energinio naudingumo reikalavimams nereikėtų pasikliauti medžiagomis, kurios buvo naudojamos prieš kelis dešimtmečius. Pasaulis juda link mažesnio, racionalaus vartojimo, todėl ir statybų būdą, technologijas reiktų rinktis atitinkamai –inovatyvių, šiltesnių medžiagų bus sunaudojama daug mažiau, statybos truks trumpiau, o reikalavimai pasiekiami lengviau. 

Užsakymo Nr. KMC200003

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: