Nataliya Vaitkevich nuotr. / Pexels.com archyvas

Savarankiškas darbas – tai sprendimas, vis dažniau pasirenkamas dirbančiųjų užsienyje. Tiesa, greta ryškiausių privalumų – finansinės laisvės ir lankstumo karjeros kelyje – ypač svarbu atminti, kad visiems pajamas generuojantiems gyventojams (tad ir individualiai dirbantiems asmenims) tiek Lietuvoje, tiek ir kitose valstybėse aktualios tam tikros mokestinės prievolės. Gyvenate užsienyje ir vykdote veiklą savarankiškai? Susipažinkime su aspektais, kuriuos įsipareigojate žinoti bei įgyvendinti vystydami karjerą individualiai.

Pirmas žingsnis: susipažinkite su vietine mokesčių sistema

Mokesčių taisyklės ir reikalavimai, taikomi mokesčių mokėtojams, įvairiose šalyse gali skirtis. Dėl šios priežasties svarbiausiu žingsniu dar prieš pradedant individualią veiklą turėtų tapti nuodugni vietinės mokesčių sistemos analizė. Įgyvendinami šią užduotį savarankiškai, nepamirškite pasidomėti ne tik apie taikomas mokestines prievoles ar reikalavimus pajamų deklaracijai, bet ir papildomas naudas – pavyzdžiui, mokesčių lengvatos galimybes.

Dvigubo apmokestinimo išvengimas

Ar žinojote, kad, gaudami pajamas keliose užsienio valstybėse, galite pasinaudoti galimybe pajamų mokestį mokėti tik vieną kartą? Šis susitarimas, galiojantis tarp Europos Sąjungos valstybių, leidžia tiek dirbantiems pagal darbo sutartį, tiek ir vykdantiems individualią veiklą būti apmokestinamiems vienoje pasirinktoje užsienio valstybėje – gimtojoje arba užsienio (atsižvelgiant į dvigubo apmokestinimo susitarimo nuostatas).

Mokesčių deklaracijos teikimas

Kaip ir dirbantieji pagal darbo sutartį, užsienyje individualią veiklą vykdantys asmenys privalo pateikti metinę mokesčių deklaraciją nurodydami mokestinių metų eigoje sugeneruotas pajamas bei patirtas išlaidas. Šį procesą atlikti sklandžiau padės nuoseklus finansinių duomenų fiksavimas jau metų eigoje – nuolat kaupiant reikalingus dokumentus bei pasižymint svarbiausią informaciją, metinės deklaracijos teikimas bei mokesčių susigrąžinimas taps kur kas greitesnis ir paprastesnis.

Atsižvelgiant į generuojamas pajamas galimas ir PVM grąžinimas

Priklausomai nuo gaunamų pajamų kiekio, teikdami paslaugas ar parduodami prekes, kurioms taikomas pridėtinės vertės mokestis (PVM), mokestinių metų pabaigoje galite įgyti teisę į PVM susigrąžinimą. Ši galimybė taikoma daugumoje užsienio šalių, tačiau, kaip ir teikiant įprastą deklaraciją, svarbu vesti išsamius su PVM susijusių operacijų išrašus – taip užtikrinsite maksimalų jums priklausančios išmokos susigrąžinimą. Svarbu: PVM mokėtojo statusas proporcingas generuojamų pajamų kiekiui, kuris kiekvienoje užsienio šalyje gali skirtis (pavyzdžiui, Lietuvoje – 45 000 eurų per metus).

Nustatytų terminų laikymasis

Norėdami išvengti nuobaudų, skiriamų už nesumokėtą pajamų mokestį ar ne laiku pateiktas deklaracijas, įsitikinkite, kad esate susipažinę su vietinėje mokesčių sistemoje nustatytais terminais. Mokesčių mokėtojams svarbiausia įsiminti mokestinių metų bei pajamų deklaracijų teikimo datas, tačiau taip pat pravartu žinoti ir laiką, kuomet jūsų deklaracija bus nagrinėjama bei kada galite tikėtis sugrįžtančios permokos.

Profesionali pagalba pravarti visiems

Jei individuali veikla ar darbas užsienio šalyje – naujas kelias jūsų karjeroje, pirmieji žingsniai stengiantis suprasti vietinę mokesčių sistemą bei savo pareigas joje gali būti išties klaidūs. Siekiate maksimaliai pasitelkti mokesčių grąžinimo galimybes? Profesionali pagalba iš konsultantų, besispecializuojančių tarptautinių mokesčių srityje, gali būti išties neįkainojama. Ją neretai pasitelkia ne tik pirmąkart užsiimantieji savarankiška veikla, bet ir asmenys, nekalbantys vietine kalba ar siekiantys garantuotos sėkmės mokesčių deklaravimo laikotarpiu.

Svarbiausias faktas, žinotinas kiekvienam individualia veikla užsienyje užsiimančiam asmeniui – tai galimybė savo mokestines prievoles paversti privalumu – grąžintina pajamų mokesčio permoka. Atidžiai teikdami metinę deklaraciją, nurodydami visus finansinius duomenis bei susipažinę, kokios mokesčių lengvatos jums aktualios, šį procesą įvaldysite ypač paprastai. O, kilus abejonėms, rekomenduojama ieškoti ir profesionalių patarimų bei visapusės pagalbos sėkmingai savarankiškai karjerai užsienio šalyje.

Partnerio turinys

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: