Organizatorių archyvo nuotr.

Tam tikra prasme šiuolaikinis gyvenimo būdas verčia daug laiko praleisti uždarose patalpose. Darbas biure, prieiga prie vis didesnio skaičiaus elektroninių prietaisų, taigi ir laisvalaikio leidimo modelio pasikeitimas – tai tik keletas prie to prisidedančių veiksnių. Tikriausiai ne visi tai žino, tačiau šiuo metu vidutinis žmogus iki 90% savo gyvenimo praleidžia uždarose patalpose! Šis skaičius įspūdingas ir geriausiai parodo, kaip svarbu užtikrinti patogias ir sveikas darbo ir gyvenimo sąlygas. Šiuolaikinėje statyboje jau kone būtinybe tapusi sistema yra rekuperacinė, tai yra mechaninis vėdinimas su šilumos rekuperacija. Aprašome jo veikimą ir atsakome į klausimą, kodėl ji tokia svarbi.

Tradicinė gravitacinė ventiliacija ir rekuperatorius. Norint suvokti visus rekuperacijos privalumus, pirmiausia būtina susipažinti su tradicinės gravitacinės ventiliacijos principais. Jo veikimą lemia slėgio skirtumas tarp oro pastatų viduje ir oro išorėje. Paprasčiau tariant, galima teigti ir tai, kad kuo didesnis temperatūrų skirtumas, tuo intensyviau veikia gravitacinė ventiliacija (esant suvienodintai temperatūrai ji neefektyvi, o esant milžiniškam skirtumui viršija poreikius). Svarbu tai, kad natūrali vėdinimas vyksta didžiulių šilumos nuostolių kaina, ypač žiemą.

Šiuolaikiniuose pastatuose šis vėdinimo būdas yra pagrindinis jų aušinimo „kaltininkas“ – jis sudaro nuo 30% iki net 60% visų šilumos nuostolių! Palyginimui, langai patiria 15-25%, sienos – 20-30%, stogas – 10-25%, o grindys ant žemės – 15-25% nuostolių. Kaip matote, skirtumas yra reikšmingas. Šilumos nuostoliai, atsirandantys dėl senojo tipo vėdinimo, savo ruožtu yra būtinybė didinti šildymo intensyvumą, o tai ne tik padidina išlaidas, bet ir kenkia aplinkai (didesnės kuro sąnaudos = didesnis aplinkos taršos lygis).

Mechaninis vėdinimas su šilumos atgavimu – kaip tai veikia? Šiuolaikinėse statybose, kurioms taikomi griežti standartai, be kita ko, energijos vartojimo efektyvumo požiūriu, nebelieka vietos neefektyviems sprendimams. Todėl tradicinis senojo tipo (gravitacinis) vėdinimas pakeičiamas kur kas efektyvesne sistema, tai mechaninis tiekimo ir ištraukiamasis vėdinimas su šilumos atgavimu. Jis veikia nepriklausomai nuo oro sąlygų ar sezono, garantuoja panaudoto oro pašalinimą iš patalpų ir šviežio, papildomai filtruoto oro baseiną iš lauko. Svarbiausia, kad visas procesas šilumokaičio dėka leidžia sumažinti energijos sąnaudas ir šilumos nuostolius!

Užsakymo Nr. KMC220139

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: