Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV Aukščiausiasis Teismas antradienį atsargiai ėmėsi svarstyti gėjų santuokas, bet teisėjai kol kas, regis, nesiryžta skelbti istorinio verdikto šiuo daug emocijų keliančiu klausimu.

Dieną, kurios ilgai laukė abi debatų stovyklos, prie Aukščiausiojo Teismo susirinko tūkstančiai gėjų teisių šalininkų, kurie mojavo JAV ir vaivorykštės vėliavomis, ir kurių buvo daugiau nei gėjų santuokoms nepritariančių religinių aktyvistų mitingo dalyvių.

Teismas savo sprendimą paskelbs tik po kelių mėnesių, ir kai kurie jo teisėjai per valandą ir 20 minučių trukusius savo debatus užsiminė, kad neskubės. Teismo verdiktu teisė tuoktis tos pačios lyties asmenims gali būti užtikrinta visoje šalyje.

Teisėjas Anthony Kennedy (Entonis Kenedis) užsiminė apie Teismo nenorą leistis į “nežinomus vandenis” dėl bylos, susijusios su vienu Kalifornijos įstatymu. Į jo komentarus kreipiamas didelis dėmesys, nes jis devynių teisėjų komisijoje dažnai būna “svyruojantis balsas”.

Pasak A.Kennedy, trūksta sociologinių duomenų, kad būtų galima įvertinti tos pačios lyties asmenų santuokų poveikį.

“Turime penkerių metų informaciją ant vienos svarstyklių lėkštės ir 2 tūkst. metų ar daugiau istoriją (ant kitos)”, – pridūrė jis.

Tačiau A.Kennedy taip pat sakė suprantantis tuos maždaug 40 tūkst. vaikų, kurie Kalifornijoje gyvena su tos pačios lyties asmenų poromis: “Jie nori, kad jų tėvai turėtų visapusišką pripažinimą ir visapusišką statusą”.

Ir A.Kennedy, ir teisėja Sonia Sotomayor (Sonia Sotomajor) garsiai klausė, ar Aukščiausiasis Teismas išvis turėjo sutikti svarstyti šią bylą.

“Problema dėl šios bylos yra ta, kad jūs iš tikrųjų prašote … mūsų žengti į nežinomus vandenis”, – sakė A.Kennedy Theodore’ui Olsonui (Teodorui Olsonui), vienam iš advokatų, kurie prieštarauja draudimui. Griežtas konservatorius T.Olsonas 2001-2004 metais, valdant prezidentui George’ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui), buvo JAV generalinis prokuroras.

Teisėjas Samuelis Alito (Samjuelis Alitas), konservatorius, taip pat kalbėjo apie “duomenų trūkumą” tos pačios lyties asmenų santuokų klausimu, nes jos pirmą kartą buvo legalizuotos 2001 metais Nyderlanduose.

“Jūs norite, kad mes įsikištume ir pateiktume sprendimą, pagrįstą šios institucijos, kuri yra jaunesnė už mobiliuosius telefonus ar internetą, poveikio vertinimu?” – klausė jis.

Liberalūs teisėjai teigė, jog būtų diskriminuojama apibrėžti santuoką tik pagal tai, ar porai gali gimti vaikų. Teisėja Elena Kagan sakė, kad pagal šį argumentą vyriausybė galėtų uždrausti vyresnių nei 55 metų porų santuokas.

Šiuo metu tos pačios lyties asmenų santuokos yra leidžiamos devyniose JAV valstijose ir sostinėje Vašingtone.

Nors kai kurie teisių gynėjai viliasi, kad Aukščiausiasis Teismas užtikrins gėjų santuokų teisę visoje šalyje, jos oponentai nori palikti šį sprendimą valstijų įstatymų leidėjams.

Apklausos ne kartą parodė, kad dauguma amerikiečių, tarp jų – didžioji dauguma jaunesnio amžiaus amerikiečių, dabar priima tos pačios lyties asmenų santuokos principą.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pernai gegužę tapo pirmuoju JAV prezidentu, viešai pasakiusiu, kad pritaria gėjų santuokoms.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney (Džėjus Karnis) atsisakė prognozuoti, kaip nuspręs Aukščiausiasis Teismas, bet sakė, kad elgesys su gėjais ir lesbietėmis nėra atsiejamas nuo tų “kertinių principų, kurie mūsų šalį daro tokią, kokia ji yra”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: