Besislapstančiam JAV žvalgybos paslapčių viešintojui Edwardui Snowdenui (Edvardui Snoudenui) buvo skirtas kasmetinis buvusių Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) darbuotojų apdovanojimas už parodytą “principingumą žvalgyboje”, ta organizacija paskelbė ketvirtadienį.

30-metis buvęs JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas šiuo metu yra Rusijoje ir yra ieškomas Vašingtono, apkaltinusio E.Snowdeną šnipinėjimu, kai jis nutekino žiniasklaidai detalių apie JAV vyriausybės vykdomas didžiulio masto šnipinėjimo operacijas.

Organizacija “Vyriausybės atskaitomybės projektas” paskelbė, kad E.Snowdenas priėmė Samo Adamso (Semo Adamso) apdovanojimą – “simbolinę žvakę” – per trečiadienio vakarą Maskvoje surengtą ceremoniją.

Toje ceremonijoje dalyvavo buvęs NSA vyriausiasis analitikas Thomasas Drake’as (Tomasas Dreikas), buvusi Teisingumo departamento patarėja etikos reikalams Jesselyn Radack (Džeslin Radak), buvusi Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentė Coleen Rowley (Kolin Rouli) ir buvęs CŽV analitikas Ray McGovernas (Rėjus Makgovernas), nurodė organizacija.

Jos tinklalapyje paskelbtame sakoma, kad šis apdovanojimas “kasmet skiriamas grupės buvusių CŽV pareigūnų žvalgybos bendruomenės nariams, demonstruojantiems principingumą žvalgyboje”.

Žinia apie šį apdovanojimą buvo paskelbta tą pačią dieną, kai E.Snowdeno tėvas atskrido į Rusijos sostinę, tikėdamasis susitikti su sūnumi pirmąkart po to, kai jis pabėgo iš savo šalies.

Komentaruose, kurie buvo verčiami iš anglų kalbos į rusų, tėvas pripažino vis dar nežinantis, kur yra apsistojęs E.Snowdenas.

“Vyriausybės atskaitomybės projektas”, nurodantis, kad jo misija yra skatinti skaidrumą versle ir vyriausybėje, neatskleidė Maskvoje trečiadienį vykusios ceremonijos tikslios vietos.

Tačiau J.Radack, sakė, kad “Edwardas atrodo puikiai. Jis susikaupęs, aiškiai kalbantis ir atidžiai stebintis įvykius – tiek Jungtinėse Valstijose, tiek visame pasaulyje”.

“Jis myli Ameriką ir nori pamatyti ją grįžusią prie savo demokratinių idealų, kurie visiškai priešingi uždarai ir slapiai visuomenei, kuri prilygsta kalėjimo tironijai”, – pridūrė ji.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: