liberalai.lt archyvo nuotr.

Žmogaus teisės – ne restorano meniu, iš kurio galima rinktis tai, kas patinka, o visa kita palikti virtuvėje. Šią mintį yra pasakęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Pan Gi Munas. Ką gi mes turime savo žmogaus teisių virtuvėje? Tikriausiai nemalonu užmesti akį po stalu, nes po juo – daugiau nei trečdalio (!) Seimo narių išpilta gliti košė.

Tai, kad vienas parlamentaras, kurio pavardės nėra reikalo kartoti, n-tąjį kartą pateikė homofobiškas įstatymų pataisas – nestebina. Stebina faktas, kad net 50 Seimo narių pritarė idėjai, jog homoseksualūs žmonės neturi teisės rodytis ir susiburti viešose vietose.

Beje, Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms Seime pritarta net ne įstatymo projekto iniciatoriaus vadovaujamos frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ dėka. Pataisos „prastumtos“ daugiausia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų („už“ – 16), Darbo partijos („už“ – 14) ir Lietuvos socialdemokratų („už“ – 6) frakcijų balsais.
Kol kas įstatymo projektuose numatytos tūkstantinės baudos. Kyla klausimas, kas toliau – gal, kaip įvardijama, „konstituciškai nedorovingus“ piliečius vieną dieną bus pasiūlyta kišti tiesiai už grotų?

Pavyzdį, kad Seimas turi teisę rinktis iš meniu pagal principą „patinka-nepatinka“, dar anksčiau parodė Seimo valdyba. Nepasivarginusi nurodyti priežasčių, parlamento vadovybė atsisakė bent apsvarstyti Partnerystės instituto steigimo galimybes Lietuvoje. Vadovybė (valdžia) žino geriau – kažkur jau girdėta, tiesa?

Neapsiverčia liežuvis sakyti, kad kai kuriais atvejais stojame į vieną gretą su Putino demokratija, bet kad traukiame atgal į praeitį – paneigti sunku. Ir dėl to turėtų būti nesmagu ne prieš Europą, o pirmiausia – prieš savo piliečius.

Norisi tikėti, kad Lietuva neatsiribos nuo visuotinai pripažįstamų ir neginčijamų demokratijos vertybių bei esminių žmogaus teisių. Kiekvienas, kas bebūtų ar koks bebūtų, nepaisant to, kad kai kas kažkam nepatinka, turi tas pačias ir vienodas teises į saviraišką, gyvenimo būdą bei patį gyvenimą.

Atsitiktinai ar ne, Seimas prie homofobiškų pataisų svarstymo turėtų grįžti ateinantį rudenį, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai. Gėda? Aišku, nėra kuo didžiuotis. Bet galime pasižiūrėti kitaip – manau, tai bus gera proga įrodyti, kad nedegame neapykanta ir neskirstom žmonių į „dorovingus“ bei „kitokius“. Gerbiant save ir kiekvieną – geriau šios progos nepraleisti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: