Kaune - šešėlių magija su
(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Sausį Lietuvoje svečiuosis unikalus rankų šešėlių teatras „Budrugana-Gagra“. Aktoriai pristatys du netikėtais reginiais ir emocijomis užburiančius spektaklius, skirtus, kaip jie patys juokauja, vaikams „nuo 6 iki 106 metų“. Savo kūrybiškumu ir rankų miklumu aktoriai stebuklus kurs net keturių miestų scenose.

Visa, ką jie daro baltame ekrane – medžių kontūrai, paukščių ir žvėrių figūros, … – atgyja iki menkiausių smulkmenų.

Nenusakoma tai, ką aktoriai kuria vien tik rankų šešėliais. „Budrugana-Gagra“ – vienintelis pasaulyje tokios specifikos teatras – Lietuvoje svečiuosis jau antrą kartą.

Vaidino tiems, kurie teatro dar nebuvo matę

Žymus Gruzijos menininkas, aktorius ir režisierius Gela Kandalaki 1985 m. Tbilisyje įkūrė šešėlių teatrą „Budrugana“. Nutrukus išsirutuliojo ir pagrindinė teatro misija – keliauti su spektakliais po atokias ir sunkiai pasiekiamas Gruzijos vietas, rodyti teatro meną tiems, kurie neturi galimybės jo išvysti.

Teatras daugelį metų gyvavo be jokio atlygio, keliavo po sunkiai pasiekiamas Gruzijos vietoves, kad savo spektakliais galėtų suteikti džiaugsmo mažų kaimelių gyventojams. „Teatro misija – spektaklius rodyti visų pirma tiems vaikams, kurie teatro niekuomet nėra matę ir galbūt niekuomet daugiau nepamatys – kad jie bent jau žinotų, kas yra teatras“, – sako G. Kandelaki.

Šešėlių teatras – pasaulinė kalba

Gruzijai atgavus nepriklausomybę teatras pradėjo keliauti po svečias šalis ir dalyvauti tarptautiniuose festivaliuose. Jo forma užsikrėtė Šota Rustavelio kino ir teatro akademijos studentai. Kartu su jais prof. G. Kandalaki subūrė naują komandą, ir pavadino ją „Budrugana-Gagra“. Šiuo pavadinimu aktoriai norėjo atkreipti dėmesį į nuostabų Gagro miesto grožį ir tuo pačiu į save – žmones, pasitraukusius iš nuo Rusijos agresijos kentėjusios Abchazijos.

Teatras ne tik atlieka įvairius draminius ir muzikinius pasirodymus, bet ir kuria animaciją ir yra vieni geriausių šios srities specialistų Gruzijoje. „Budrugana-Gagra“ spektakliai nepalieka abejingų, juos vienodai vertina ir džiaugiasi įvairaus amžiaus bei tautybės žiūrovai.

Lietuvoje – dramos ir rankų šešėlių sintezė

„Budrugana-Gagra“ teatro aktorių bei režisieriaus nuoširdumu teko įsitikinti ir ansamblio „Degam“ aktoriams, kurie kartu su rašytoju ir režisieriumi Vytautu V. Landsbergiu rudenį lankėsi Gruzijos sostinėje.

Mėnesį trukusi kūrybinė laboratorija pamažu atveria kelius naujo spektaklio „Berniukas ir žuvėdros“ kūrimui Lietuvoje. G. Kandelaki aktorinės pamokos ir jo mokinių pastangos išmokyti lietuvius įvaldyti rankų šešėlių teatro subtilybes suteikia dideles galimybes atsirasti naujam teatro reiškiniui, kuriame būtų derinama drama ir rankų šešėlių teatras.
Nauju Vytauto V. Landsbergio ir aktorių ansamblio „Degam“ spektakliu „Berniukas ir žuvėdros“ Lietuvos žiūrovai bus nustebinti jau kitų metų rudenį.

Gastrolėse pristatys du spektaklius

„Budrugana-Gagra“ aktoriai Lietuvos žiūrovams savo spektaklius pristatys:

Sausio 3, 4 dienomis Kaune, Kino teatre Romuva,

Sausio 5 dieną Vilkaviškio kultūros centre,

Sausio 6, 7 dienomis Vilniuje, Keistuolių teatre,

Sausio 8 dieną Palangoje, Klube Ramybė,

Bilietus Vilniuje ir Kaune platina: Tiketa.
Bilietus Palangoje platina: Bilietai.lt.

„Keturi metų laikai“. Pirmoji ir pagrindinė spektaklio dalis pristato pasakojimą apie jauną meškiuką, kuris nuo vasaros iki žiemos patiria įvairius nuotykius. Vaikai susitapatins su pagrindiniu veikėju, o paaugliai prisimins savo vaikystę – laiką, kai bandė analizuoti ir suprasti aplinkinį pasaulį.

Antroje spektaklio dalyje jaunasis meškiukas moko likusius veikėjus Gruzijos folklorinės dainos „Mėlynas Dangus“.

Spektaklio premjera įvyko 1991 m. tarptautiniame festivalyje „Les Semaines de la Marionette“ Paryžiuje.

Trukmė: 60 min.

Scenarijaus autorius ir režisierius – Gela Kandelaki

Kompozitorius – Teimuraz Bakuradze

Garso takelis – Eka Kvalashvili, Malkhaz Kukhianidze, Vakhtang Komakhidze

Dainas atlieka: Kakhi Kavsadze, Kote, Nino and Tamar Zhvania

Vaidina: Vadim Shubitidze, Elene Murjikneli, Paata Shengelia, Anjela Abshilava, Ketevan Chitadze, Elene Zubashvili, Zurab Kvachakhia, Goga Kobalia, Giorgi Chanturia.

„Ar gi tai ne puiki diena“. Tai istorija apie žmogaus gimimą, vaikystę, meilę, išsiskyrimą, mirtį, sielos nemirtingumą. Pagrindinis istorijos herojus yra Louisas Amstrongas, turėjęs romaną su Ella Fitzgerald. Spektaklyje Arsmstrongas ir Fitzgerald yra meškiukai, Dizzy Gilespie – dramblys, o kiti žymūs džiazo muzikantai virsta gyvate, voru ir krabu.

Kitaip nei kiti šešėlių teatro spektakliai, kurie yra mylimi vaikų ir paauglių, spektaklis „Ar gi tai ne puiki diena“ anot trupės režisieriaus Gelos Kandelakio, nėra skirtas vaikams: „Per paskutinį mūsų turą užsienyje, manęs paklausė kuriai auditorijai skirti mūsų spektakliai. Aš atsakiau, kad žiūrovų auditorija turėtų būti nuo 4 iki 104 metų. Tačiau būtent šis spektaklis skirtas žiūrovams, turintiems įvairios gyvenimiškos patirties.“

Antrojoje renginio dalyje Kauno žiūrovai bus nustebinti specialiai Lietuvos publikai paruošta šešėline ir muzikine „Budrugana-Gagra“ aktorių ir Kęstučio Vaiginio Jazz kvarteto koncertine improvizacija.

Spektaklio „Argi tai ne puiki diena“ scenarijaus autorius ir režisierius – Gela Kandelaki

Muzikos konsultantai: Revaz Kiknadze, Zurab Badareishvili, Tomaz Kurashvili, Kęstutis Vaiginis

Vaidina: Vadim Shubitidze, Elene Murjikneli, Paata Shengelia, Anjela Abshilava, Zurab Kvachakhia, Ketevan Chitadze, Tinatin Chkheidze, Elene Zubashvili, Giorgi Chanturia, Goga Kobalia

Spektaklio „Argi tai ne puiki diena“ premjera įvyko 2010 m. Tbilisyje.

Kęstučio Vaiginio Jazz kvarteto muzikantai:

Kęstutis Vaiginis – saksofonas

Dima Golovanov – pianinas

Eugenijus Kanevičius – kontrobosas

Vytis Vainilaitis – mušamieji

Trukmė: 60 min.

Svarbu paminėti tai, kad visi pinigai surinkti už bilietus bus skiriami rankų šešėlių teatrui „Budrugana-Gagra“.

Visa renginio trukmė: 2 val. 20 min. (su pertrauka).

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: