(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Mažiau mokėti už šilumą įmanoma tik kompleksiškai atnaujinus savo būstą. Šiai nuomonei pritaria Kovo 11 – osios gatvės 35-ojo daugiabučio namo butų savininkų bendrijos pirmininkas Gediminas Juškevičius. Jis įsitikinęs, kad investicijos daugiabučio atnaujinimą atsipirks su kaupu.

Balandį Savivaldybė paskelbė konkursą atrinkti Kauno daugiabučių namų kvartalą, kuriame su Vyriausybės ir Savivaldybės parama būtų vykdomas parodomasis visų vieno kvartalo daugiabučių namų, miesto inžinerinių tinklų, vaikų žaidimo ir automobilių parkavimo aikštelių, želdinių, atliekų konteinerių, apšvietimo, saugos kamerų ir pan. kompleksinis atnaujinimo projektas.

Šio projekto esmė – parodyti, kaip turėtų būti organizuojamas “kiaurų” daugiabučių ir jų aplinkos sutvarkymo procesas, kuriuo galėtų sekti ir kiti miesto daugiabučių namų kvartalai.

„Mūsų daugiabutis statytas 1964 metais. Tiek pastato konstrukcijos, tiek komunikacijos reikalauja remonto. Išgirdę apie Savivaldybės bandomąjį būsto renovavimo projektą, ilgai nelaukę surengėme gyventojų susirinkimą. Iš 100 daugiabučio butų savininkų 64 pritarė dalyvavimui projekte. Tai būtų puiki galimybė mažiausiomis sąnaudomis atnaujinti daugiabutį ir žmonėms sutaupyti šildymui “,– sakė G. Juškevičius.

Kol kas šio daugiabučio namo gyventojai tik pranešė apie sutikimą dalyvauti projekte. Jei aplinkiniai namai taip pat įsitrauks į šį projektą, tuomet bus suformuotas nedidelis kvartalas, kurio renovacijai gali būti nukreipta Savivaldybės ir valstybės parama.

Minimas namas nepatenka į labiausiai Kaune renovacijos besiprašančių namų, kuriuose savivaldybe planuoja vykdyti pilotinį projektą, skaičių. Tačiau jei savivaldybė iki rudens nesulauktų pretendentų iš jau patvirtintų kvartalų, būtų formuojami kvartalai ir kitose miesto daugiabučių mikrorajonuose, kurių gyventojai būtų kviečiami dalyvauti pavyzdiniame kvartalo renovavimo projekte. Todėl daugiabučiai, esantys aplink Kovo 11-osios gatvės 35 –jį namą, ir kitų kvartalų gyventojai turėtų nesnausti. Projekte gali dalyvauti steigiamos ir jau įsteigtos daugiabučių namų butų savininkų bendrijos. Savivaldybė padengs dalį išlaidų detaliajam planui parengti, padės rengiant techninę dokumentaciją, prisidės kitais būdais.

„Norime, kad žmonės mažiau mokėtų už šilumą, gyventų gražiai sutvarkytoje aplinkoje, rodytų teigiamą pavyzdį kaimynams. Juk pasirinkimas ne toks ir didelis: ar gyventi pilkuose, švaistančiuose šilumą, tekančiais stogais, korozijos sugraužtais vamzdynais namuose ir nesibaigiančių avarijų išraustuose kiemuose, kuriuose kasdien tenka pakovoti su šiaip jau mielu kaimynu dėl automobilio statymo vietos, ar pasiryžti ir pasikalbinus savo kaimyną imtis namų renovacijos, leisti savivaldybei sutvarkyti požemį bei kiemus ir šiltai gyventi kompleksiškai sutvarkytame name, mokant perpus mažesnes sąskaitas už šilumą. Lietuviai – praktiški žmonės, todėl matydami tviskantį atnaujintą kvartalą, nenorės atsilikti ir tvarkysis namus ir kiemus. Šiuo metu mums reikia pirmojo kvartalo savanorio, kuris remiamas Vyriausybės ir Savivaldybės parodytų pavyzdį kitiems“, sakė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Gatautis.

Detalus sąrašas daugiabučių namų, galinčių dalyvauti projekte, pateiktas internete: www.kaunas.lt/renovacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: