(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Atidavę duoklę sporto banginiams – krepšiniui ir futbolui, šį kartą pristatome taip pat populiarios sporto šakos istorijos epizodus. Jūsų dėmesio laukia pasakojimas apie boksą.

Bokso ištakos siekia dar senovės Egiptą, tačiau modernusis boksas gimė XIX a. Į Lietuvą boksas kaip ir daugelis kitų sporto šakų atkeliavo tik po Pirmojo pasaulinio karo. Bokso lopšiu Lietuvoje vėlgi laikoma laikinoji sostinė.

Bokso atsiradimas Lietuvoje sietinas su žymiu transatlantiniu lakūnu Steponu Dariumi. Pradėjęs Lietuvoje populiarinti krepšinį, futbolą, beisbolą, jis taip pat buvo neabejingas boksui. Savo aplinkoje (ypač tarp aviacijos karininkų, Karo mokyklos kursantų) jis skleidė bokso idėjas, demonstruodavo jiems bokso pirštines, mokė tam tikrų bokso judesių, aiškino šios sporto šakos taisykles. Jis mokė boksuotis daugelį žinomų tarpukario Lietuvos boksininkų: K. Markevičių, V. Dagilį, R. Kazoką, J. Kudirką, V. Tarvydą ir kitus. Jis taip pat treniravo savo svainį Algirdą Škėmą, kuris 1926 m. netgi tapo Lietuvos bokso čempionu.  Steponas Darius buvo ne vien bokso mokytojas ir treneris, bet jam teko būti ir bokso varžybų teisėjo vaidmenyje. Taip pat autoritetingi bokse (dažnai teisėjaudavę) buvo V. Byla, V. Gulmanas, J.Šulginas ir kt.

Nors bokso rungtynes bandyta surengti dar 1919 m., pirmosios oficialios bokso varžybos surengtos 1923 m. gruodį Lietuvos dviratininkų sąjungos (LDS) pirmenybių metu. Ši organizacija buvo bokso pradininkė Lietuvoje, joje būrėsi pirmieji bokso entuziaztai. Pirmąsias bokso varžybas organizavo ne kas kitas, o Steponas Darius. Pirmasis oficialus bokso čempionatas įvyko 1925 m. kovą Kaune. Jame varžėsi dviejų svorio kategorijų boksininkai. Pirmuoju Lietuvos bokso čempionu tapo Vladas Byla. 1926 m. gruodį Kaune buvo surengtas pirmasis tarpvalstybinis bokso mačas. Jame sėkmė šypsojosi kaimynams latviams ir jie nugalėjo lietuvius rezultatu 3:1.

Kaune gana dažnai buvo rengiami tarpvalstybiai susitikimai, kuriuose kaimyninių šalių atstovai išbandydavo savo jėgas bokso ringe. 1927 metais į Kauną atvyko estai V. Palmas ir K.Gernas. V. Palmui pavyko įveikti K. Markevičių, tačiau K.Gerną bokso ringe sudorojo J.Vinča. Netrukus po to J. Vinčai ėmė stebėtinai sektis, kai jis Kaune įveikė Latvijos čempioną V. Freilidrą, o netrukus ir Rytprūsių (Vokietija) – P. Vroblevskį. 1928 m. J. Vinčai pavyko nukautuoti Latvijos bei Estijos bokso čempionus – A. Ramą bei H. Kuksmaną ir jis antrą kartą tapo stipriausiu Pabaltijo boksininku (tais pačiais metais jis dalyvavo Amsterdamo olimpinėse žaidynėse, vėliau išvyko į JAV ir kovojo profesionalų ringe). S. Darius taip pat prisidėjo prie J. Vinčos žvaigždės kilimo, buvo vienas jo trenerių.

1928 m. Lietuvos bokso čempionate rungėsi jau 32 boksininkai visose aštuoniuose svorio kategorijose, tai rodė, jog kultivuojančių boksą entuziaztų būrys gausėjo. Kaunas buvo vienas iš Lietuvos bokso centrų, tačiau greta jo stovėjo ir Klaipėda, taip pat turėjusi puikių kovotojų ringe.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: