(c) A.Karaliaus archyvo nuotr.

Šios savaitės pradžioje įvyko antra „Kauniečių tribūnos“ diskusija, kurią organizavo VŠĮ „Verslo Iniciatyva“. Pagrindinis prelegentas tą vakarą buvo Audrys Karalius – architektas, straipsnių architektūros ir urbanistikos klausimais autorius. Taip pat į diskusiją aistringai įsitraukė ir „Daugirdo“ viešbučio generalinis direktorius Vidimantas Žekas, „Senojo Kauno“ bendrijos atstovai bei gausus būrys smalsių jaunuolių. Vakaro, vykusio Abato menėje, tema buvo „Kauno proveržis: sapnas, nuotykis ar projektas?”.

Kadangi Audrys Karalius yra garsus architektas, todėl diskusija buvo pradėta nuo pamatų ir plyta po plytos judėjo link stogo konstrukcijos. Buvo pažvelgta į gilią Kauno istoriją ir pabandyta ją palyginti su dabartiniais įvykiais Kaune. Pasak A. Karaliaus, viena iš miestų paskirčių ir reikalavimų yra civilizacijos, tobulesnio gyvenimo kūrimas. Miestai yra ta jėga, kuri vertė žmoniją vienytis ir kurti šviesesnę ateitį. Ilgai Kaunas buvo Lietuvos ir Pabaltijo prekybos bei amatų centras. Kauno ir Gdansko miestų rengiamos mugės sutraukdavo didžiules minias ir mūsų miestas buvo susikirtimų centre. Iškyla klausimas, kodėl prieš tiek metų buvo kovojama dėl miesto klestėjimo, o dabar nebevyksta tokio tipo proveržių?

Pradžiai reiktu suprasti, kad proveržiai gali būti balti ir juodi. Juodi yra tie, iš kurių galima daug pasipelnyti, tačiau miestas naudos negauna. Balti – atvirkščiai – materialinės naudos neatneša, tačiau nuo to jų miestas atsigauna ir pradeda geriau funkcionuoti. Buvo prieita prie išvados, kad miesto gaivinimas investuojant tik į jo išorę naudos neatneša, nes miestas tai judesys, o ne kūnas.

Norint didesnių permainų vykdant Kauno proveržį reikia ilgalaikės ir turinčios vieną kryptį programos. Miesto gaivinimui galima panaudoti laivybai tobulą Kauno geografinę padėtį. Saloje auganti nauja sporto arena tuo pačiu ir jaudina, ir suteikia vilčių. Ji gali tapti dar viena unikalia, turistus traukiančia bei miestą gaivinančia vieta, arba dar vienu „juodu“ proveržiu. Vakaro metu buvo nuspręsta, jog panaudojant turimas upes, Laisvės alėją, senamiestį ir kitas populiarias vietas butų galima atgaivinti ir naktinį miesto gyvenimą, kas Kaunui suteiktų savotiško „kitoniškumo“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: