Užmokestis už išlaikymą ikimokyklinėse įstaigose ir maitinimą Kauno rajone yra vienas mažiausių šalyje. Už vieną lankytą dieną ir 3 kartų maitinimą darželio grupės vaiko tėveliai moka 6,40 Lt, lopšelio – 5,60 Lt. Ikimokyklinukų tėvai moka tik už maisto produktus, jokie papildomi mokesčiai (už ugdymo priemones, higienos reikmenis ir kt.) nėra nustatyti.
Be to, šiais metais išaugo įvairių pieno produktų (jogurto, sūrelių, varškės) suvartojimas, šviežios daržovės vaikams buvo pateiktos 10 kartų dažniau nei konservuotos, populiariausias gėrimai buvo sultys ir negazuotas mineralinis vanduo, natūralus sviestas ir augalinis aliejus – populiaresni riebalai nei margarinas, tepieji riebalų mišiniai ar taukai, maisto gamybai buvo naudojami įvairūs grūdų malimo produktai, aliejai, džiovinti vaisiai.
Gegužės 20 dieną Karmėlavos lopšelyje – darželyje „Žilvitis“ vyko tradicinis pasitarimas-seminaras „Vaikų maitinimo ir sveikatos aktualijos Kauno rajono ikimokyklinio ugdymo mokyklose“. Renginyje dalyvavo ikimokyklinių ugdymo įstaigų ir mokyklų-darželių direktoriai, visuomenės sveikatos specialistai, kontroliuojančių institucijų gydytojai-higienistai ir maisto saugos inspektoriai, mitybos mokslo atstovai. Maitinimas, sveika ir saugi aplinka – yra viena iš svarbiausių sričių ikimokyklinėje įstaigoje. Pasitarimo tikslas šiais metais buvo ne vien sužinoti, kokia yra bendra situacija ikimokyklinėse įstaigose, kuo ji pasikeitė nuo praėjusių metų ir kokie pagrindiniai darbai laukia ateityje, tačiau ir pasitarti, kaip tvarkytis savo įstaigose, vykdant patvirtintus higienos normų pakeitimus nuo šių metų liepos 1 dienos.
Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. technologė Žydra Narbutienė apžvelgė šiandienines maitinimo organizavimo aktualijas Kauno rajone. Pasitarimo metu buvo daug kalbama apie sveiką, subalansuotą ir visavertę vaikų mitybą. Pasidžiaugta, kad Kauno rajono ikimokyklinės įstaigos renkasi sveikus ir kokybiškus maisto produktus, atsižvelgia į specialistų rekomendacijas. 2008 metais 18 ikimokyklinių įstaigų dalyvavo respublikinėje programoje „Pienas vaikams“, o nuo šių metų vasario 1 d. į programą „Pienas vaikams“ įsijungė visos 49 Kauno rajono ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo lavinimo mokyklos, kuriose yra ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų arba pradinių klasių mokinių. Iš viso pieno parama vasario mėnesį Kauno rajone naudojosi apie 2140 ikimokyklinukų ir apie 3168 pradinukų.
Darželių virtuvėse kasmet pagal galimybes atnaujinama sena technologinė įranga ir gamybinis inventorius: 2005 m. į darželių virtuves investuota 80 531 Lt, 2006 m. – 72 548 Lt, 2007 m. – 14 242 Lt, 2008 m. – 110 841 Lt, 2009 m. – 16 325 Lt. Už šias lėšas buvo perkami šaldytuvai ir viryklės, taip pat krosnys, elektrinės mėsmalės, virtuviniai kombainai, indaplovės.
Kauno apskrities Valstybinės Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Virginija Grigaravičiūtė pateikė išsamią Kauno rajono ikimokyklinių įstaigų maisto paruošimo patalpų būklės analizę bei palygino su kitų apskrities bei šalies savivaldybių situaciją. 2010 metais Kauno rajone nebeliko ikimokyklinių įstaigų, kuriose maitinimo sąlygos būtų blogos, 19 įstaigų maisto tvarkymo būklė yra gera arba labai gera, 9 – patenkinama (mažiausiuose 1-2 grupių darželiuose). 2010 m. 100 proc. visose ikimokyklinėse įstaigose įdiegta savikontrolės sistema.
Vis dėlto šiemet jau 3 ikimokyklinių įstaigų maisto paruošimo skyriams buvo taikytos administracinio poveikio priemonės, užfiksuotas 1 susirgimų protrūkis. Pagrindinės aktualijos: gamyboje vis dar naudojami aliumininiai puodai, emaliuoti indai su pažeistu emaliu, kai kurių įstaigų gamybinėse ir pagalbinėse patalpose reikia remonto, termometrų ir svarstyklių meteorologinė patikra atliekama nesavalaikiai, nereguliariai atliekami patiekalų laboratoriniai tyrimai, trūksta dezinfekcinių priemonių, kas neužtikrina personalo asmens higienos.
Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis (KVSC), gegužės mėnesį įprastai prasideda ūmių žarnyno užkrečiamų ligų sezonas – aktyviau pradeda plisti salmoneliozė, kitos itin pavojingos ligos. Kaip apsisaugoti nuo šių ligų, kokia turėtų būti epidemiologinė priežiūra ikimokyklinėse įstaigose, pristatė KVSC Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Laima Stragienė.
Renginyje dalyvavusi KTU Cheminės technologijos fakulteto Maisto produktų technologijos katedros lektorė Žydra Valatkevičienė ikimokyklines įstaigas supažindino su naujausiais reikalavimais maisto produktams, pasidalino mokslininkų tyrimų rezultatais, nustatant maistinę patiekalų vertę, pateikė išsamią informaciją apie Lietuvos maisto pramonėje naudojamus maisto priedus (dažiklius, konservantus, saldiklius, aromato ir skonio stipriklius), kurie neturėtų būti tiekiami vaikų maitinimui. Įstaigų sveikatos priežiūros specialistės išmoko teisingai skaityti maisto produktų etiketes ir suprasti visą jose pateikiamą informaciją, įgavo žinių, kaip nepasiklysti informacijos ir reklamos gausoje ir pasirinkti vaikams tinkantį ir sveiką produktą.
Šių metų liepos 1 dieną įsigalios nauja Lietuvos higienos norma HN 75:2010 „Įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą. Bendrieji sveikatos reikalavimai”. KVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Dalia Slavinskienė pristatė pagrindinius higienos reikalavimų pakeitimus ir atsakė į gausius įstaigų vadovų klausimus. Daugelį nudžiugino, kad nauja higienos norma yra liberalesnė, joje numatyta daug palengvinimų, tvarkant įstaigų aplinką ir ūkį, sudarant dienotvarkę, įruošiant naujas patalpas ir kt. Naujus higienos normų pakeitimus apibendrinusi Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Julija Karpavičienė pažymėjo, kad nuo minėtos datos atsiras žymiai daugiau galimybių ikimokyklinį ugdymą organizuoti įvairesnėse erdvėse, tačiau dar laukia daug mokomojo ir paruošiamojo darbo.
Renginio dalyviai ir svečiai džiaugėsi, kad Kauno rajone kasmet vyksta glaudus bendradarbiavimas tarp institucijų, organizuojančių bei kontroliuojančių vaikų mitybą, o bendras darbas padeda greičiau pasiekti laukiamų rezultatų. Maitinimas, sanitarinė-higieninė aplinka lemia vaikų sveikatą, todėl čia be galo svarbu užtikrinti saugias vaikų ugdymo ir maitinimo sąlygas, atitinkančias higienos normas bei tėvų lūkesčius