(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Vasara – atostogų metas. Taip pat puiki proga būti fiziškai aktyviems, tiek mažiems, tiek dideliems. Viena smagiausių pramogų, kuri leidžia būti fiziškiems aktyviems, yra pasivažinėjimas dviračiu. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė J. Satkevičiūtė pateikia keletą patarimų, kaip saugiai keliauti su dviračiu ir mėgautis šia kelione.

Važiavimas dviračiu – tai viena geriausių priemonių, skatinančių širdies ir kraujagyslių veiklą, padedančių reguliuoti antsvorį, gerina nuotaiką. Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus duomenimis Kauno mieste iš viso yra 45 km dviračių takų trasa. Kiekvienais metais Kauno miesto savivaldybė dviračių takų plėtrai Kauno mieste skiria vis daugiau lėšų, taigi pasivažinėti dviračiu ar riedučiais tikrai yra kur.

Taigi, jeigu nusprendėte pradėti važinėti dviračiu – puiku! Juk tai – ir vaikams, ir suaugusiems tinkama fizinio aktyvumo priemonė. Pradedantiesiems Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė J. Satkevičiūtė siūlo nepamiršti, kad:
• reikia pasirinkti, ūgį atitinkantį dviratį. Per mažu dviračiu važiuojantis žmogus greičiau pavargsta, nes per daug įsitempia raumenys;
• svarbu nepulti iš karto važiuoti didelių atstumų (ypač, jei iki šiol buvote fiziškai neaktyvus). Važiavimo dviračiu laiką reikėtų didinti palaipsniui;
• važiuodami ilgesnį atstumą neskubėkite. Jeigu pavargote sumažinkite važiavimo tempą arba sustokite ir pailsėkite;
• smagiau pradėti važinėtis dviračiais kartu su draugais ar šeimos nariais. Taip Jūs vieni kitus paskatinsite būti fiziškai aktyviais bei patirsite daug malonių akimirkų;
• dviračiu galima važinėti bet kokiu oru, netgi žiemą! Svarbiausia – tinkama apranga.

Pasirinkus keliavimo būdą dviračiu Jūs atrasite ir daugiau privalumų. Visų pirma, tai puiki bendravimo ir aktyvaus laisvalaikio leidimo priemonė. Įvairūs pasivažinėjimai gamtoje su draugais ar šeima suteiks daug malonių ir nepakartojamų akimirkų, padės atsikvėpti po darbo dienos, pailsėti nuo protinio darbo. Keliavimas dviračiais po Lietuvą – geriausias būdas pažinti savo krašto gamtą, kultūrą ir žmones. Keliaujant dviračiu galima patirti daug daugiau, negu važiuojant automobiliu, nes dviratininkas yra betarpiškai susijęs su gamta ir jaučia jos pokyčius.

Be to dviratis – sveika, ekologiška ir greita transporto priemonė. Įrodyta, kad judriame mieste nedidelius atstumus (5 – 8 km.) greičiausiai galima įveikti dviračiu.

Visgi J. Satkevičiūtė atkreipia dėmesį, jog važinėtis dviračiu nerekomenduojama sergantiems tromboflebitu, venų išsiplėtimu (varikoze), jei skauda stuburą juosmens ar kaklo srityje, nes minant ne visada atsipalaiduoja ir dalį darbo atlieka su statine įtampa.

Kad dviračiu važinėtis būtų saugu reikėtų nepamiršti elementarių saugumo reikalavimų:
• važiuojant miesto gatvėmis ir užmiesčio keliais laikytis Kelių eismo taisyklių;
• ant dviračio pritvirtinti skambutį ir atšvaitus;
• važiuoti su šalmu, ypač vaikams, kurių važiavimo dviračiu įgūdžiai dar nėra pakankamai geri. Labai svarbu, kad šalmas dengtų kaktą iki vidurio, taip pat kad šalmo dirželiai gerai priglustų ir sagtis visuomet būtų užsegta;
• turėti pirmosios medicinos pagalbos rinkinį.

Dviratininkams draudžiama:
• važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu įrengti dviračių takai;
• važiuoti automagistralėmis (išskyrus nuo važiuojamosios dalies atskirtus ir ženklais pažymėtus dviračių takus);
• važiuoti nelaikant bent viena ranka vairo;
• vežti keleivius, jeigu nėra įrengtų specialių sėdėjimo vietų;
• vežti, vilkti ar stumti krovinius, kurie trukdo vairuoti arba kelia pavojų kitiems eismo dalyviams;
• būti velkamiems kitų transporto priemonių;
• vilkti kitas transporto priemones, išskyrus tam skirtas priekabas;
• važiuoti įsikibus į kitas transporto priemones.

Policijos pareigūnai, primena, kad už dviračio vairavimą esant neblaiviam LR ATPK131 straipsnio 6,7 dalyse numatytos baudos nuo 300 iki 700 lt. Dviračių vairuotojams pažeidusiems kelių eismo taisyklėse numatytus papildomus reikalavimus (LR ATPK 131 str. 5 d.) užtraukia baudą nuo 20 iki 40 lt.

J. Satkevičiūtė siūlo pasinaudoti ypatingai gera vasara ir išmėginti keliones dviračiu ne tik pramogai, bet ir vykti šia transporto priemone į darbą. Tai būtų visapusiškai naudinga tiek Jūsų sveikatai, tiek aplinkai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: