(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Vilniuje ir Kaune jau ketvirtą, o Klaipėdoje trečią ketvirtį iš eilės fiksuojamas mažėjantis laisvų biuro patalpų lygis. Vilniaus laisvų modernių biuro (A ir B klasės) patalpų lygis per pastarąjį ketvirtį sumažėjo nuo 11,2% iki 10,2%, bendras laisvų patalpų plotas smuktelėjo nuo 48.000 m2 iki 43.500 m². Kaune šis rodiklis per trečiąjį šių metų ketvirtį sumažėjo nuo 12,7% iki 9,6% ir siekia 7.200 m², o Klaipėdoje – nuo 11,4% iki 9,3%, ir sudaro 5.600 m². Tai rodo UAB „Ober-Haus” statistiniai duomenys.

„Augančius patalpų užimtumo rodiklius jau veikiančiuose verslo centruose lemia vyraujanti minimali naujų biurų pasiūla: per šiuos metus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje nebuvo atidarytas nei vienas didesnis verslo centras”, – teigia Saulius Vagonis, „Ober-Haus” Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas. Pasak specialisto, įtakos turi ir tai, kad artimiausiu metu nenumatoma didesnė modernių patalpų plėtra. „Šiemet tik Vilniuje planuojama baigti dviejų biuro pastatų statybas, kurių bendras nuomojamas plotas sieks apie 21,000 m², be to, didžioji dalis patalpų šiuose verslo centruose jau išnuomota. Susiklosčiusi situacija rinkoje tampa pretekstu kai kurių projektų savininkams palaipsniui didinti nuomos kainas,” – kalba „Ober-Haus” ekspertas.

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje modernių biuro patalpų nuomos kainų lygis trečiąjį šių metų ketvirtį išliko beveik toks pat kaip ir metų pradžioje. Dalis verslo centrų, išsprendusių užimtumo problemas, laisvų patalpų nuomos kainas jau kilstelėjo 5-7%. Šiuo metu Vilniuje A klasės biurus nuoma svyruoja nuo 32 iki 48 Lt/m², B klasės – 20-30 Lt/m². Kaune ir Klaipėdoje už A klasės biurus prašoma atitinkamai 20-37 Lt/m² ir 16-35 Lt/m², o už B klasės vienodai – 10-18 Lt/m². Tačiau, pasak S. Vagonio, dalis biuro patalpų savininkų dar neturi argumentų didinti kainų ir dėl nuomininkų turi kovoti mažesnėmis nuomos kainomis nei palankesnėje situacijoje esantys jų konkurentai. „Tikėtina, kad panašios kainų tendencijos išsilaikys ir artimiausiu metu, t. y., didesnių pokyčių vargu ar pamatysime”, – prognozuoja „Ober-Haus” Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.

Prekybinių bei sandėliavimo plotų nuoma – rekordinėse žemumose

Prekybinių patalpų sektorius vis dar tęsia savojo dugno paieškas. Statistika yra negailestinga ir realiai parodo, kokiomis nuotaikomis gyvena šis rinkos segmentas. Kai kuriems rinkos žaidėjams suskubus prabilti apie pirmuosius teigiamus pokyčius bei pradėjus fiksuoti lėtai augančias prekybinių taškų apyvartas, likusius, anot S. Vagonio, kamuoja ankstesnės problemos – smarkiai sumažėjusios nuomos kainos bei aukšti laisvų patalpų rodikliai: „Prekybinių patalpų nuomos kainos pagrindinėse prekybinėse miestų gatvėse išlieka rekordinėse žemumose ir nerodo jokių atsigavimo požymių”, – teigia „Ober-Haus” ekspertas.

Šių metų III ketv. pabaigoje vidutinio dydžio (apie 100-300 m²) prekybinių patalpų nuomos kainos pagrindinėse prekybinėse Vilniaus gatvėse siekė apie 30 – 90 Lt/m², Kaune ir Klaipėdoje – 20 – 55 Lt/m², o Šiauliuose ir Panevėžyje – 15 – 35 Lt/m². Nuo kainų piko tokių patalpų nuoma sumažėjusi 40 – 60%, tačiau tai negelbėja patalpų savininkų ieškant potencialių nuomininkų. „Dėl aktyvios naujų prekybos centrų plėtros ir ekonominio nuosmukio patrauklumą praradusioms prekybinių miestų gatvėms savojo renesanso, labai tikėtina, teks gerokai palaukti. Dabartinę situaciją teigiama linkme galėtų pakeisti tik spartesnis šalies ūkio atsigavimas bei gyventojų ne tik perkamosios galios augimas, bet ir besikeičiantys vartojimo įpročiai”,- samprotauja S. Vagonis, „Ober-Haus” Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.

Sandėliavimo patalpų sektoriui daugiau optimizmo suteikia gerėjantys transportavimo ir sandėliavimo paslaugų įmonių rezultatai. Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, transporto įmonių pardavimo pajamos 2010 m. I pusm., palyginti su 2009 m I pusm., išaugo 27,3%. Tokį augimą lėmė 50,3% padidėjusios sandėliavimo ir transportui būdingų paslaugų įmonių pajamos. „Nepaisant pastebimai gerėjančių tokių įmonių, kurios yra didžiausios sandėliavimo patalpų naudotojos, veiklos rodiklių, sandėliavimo sektorius dar nerodo atsigavimo požymių”, – teigia S. Vagonis. „Ober-Haus” specialistas pabrėžia, kad naujų projektų statybos beveik sustojusios, o sandėliavimo patalpų nuomos kainos išlieka rekordiškai žemos. Šiuo metu Lietuvos didmiesčiuose naujos statybos sandėliavimo patalpas siūloma nuomotis už 7-15 Lt/m², o senos – už 2-7 Lt/m². „Sėkmingai atsigaunant šalies ūkiui bei augant vartojimui, galima pagrįstai prognozuoti, kad bus tęsiamos sustabdytų projektų statybos bei užfiksuoti pirmieji teigiami kainų pokyčiai”, – kalba „Ober-Haus” atstovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: