V. Kudirkos bibliotekoje vyko konferencija
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešojon bibliotekon iš visos Lietuvos susirinko svečiai į konferenciją „Gyvoji atmintis“. Konferencija skirta laisvės gynėjų ir didžiųjų netekčių metams atminti.

Bibliotekoje surengta paroda „Vizitėlės – pasipriešinimo liudininkės“, iš XXVII knygos mėgėjų draugijos narių – Dominyko Akstino ir Justino Sajausko rinkinių. Išleistas parodos katalogas – albumas.

Autoriai pristatė naująjį leidinį, primindami Lietuvos žmonių skaudžias netektis, trėmimų baisumus. „Tikėjimo ir pareigos išdygsniuoti laiškeliai“ bylojo apie Laisvės netektį ir viltis sugrįžti iš kalėjimų ir lagerių, „kada trisplavė plevėsuos“.

Lietuvių tauta, patyrusi okupacinę priespaudą, niekad nenustojo tikėjusi, jog bus laisva, kad atkurs nepriklausomybę. Tokio tikėjimo buvo ir šviesios atminties dailininkė Gražina Didelytė. Jos grafikos lakštai, ekslibrisai, kurios didžioji dalis saugoma Dainavos girios galerijoje Andeinėje pristatyti jau trečiojoje knygoje.

Dr. Vygando Čapliko – dailininkės palikimo puoselėtojo ir skleidėjo iniciatyva leidžiama serija knygų, skirtų Gražinos Didelytės kūrybai. Konferencijoje autorius, sudarytojas ne tik aptarė knygą, bet virtualioje erdvėje parodė G. Didelytės sukurtus piešinius „Sibiro suvenyras“. Knygos reikšmę ir svarbą žymint šiuos Gyvosios atminties metus aptarė žurnalistė, LUMA ir XXVII knygos mėgėjų draugijos narė Perpetua Dumšienė.

Jau dvidešimt metų, kai plevėsuoja Sausio 13 -ąją apginta trispalvė, kai Laisvės gynėjai parodė pasauliui kovos už laisvę kainą. Turime prisiminti ir priminti jaunimui, moksleivijai, plačiajai visuomenei, kad ta istorinė praeitis – ne tik šlovė, bet ir priesakas išsaugoti tai, kas apginta krauju, iškentėta.

Šių dienų mintimis ir darbais, artimųjų išgyventais prisiminimais dalijosi Pasaulio lietuvių centro direktorius Valdas Kubilius. Atmintis žmonių širdyse, mintyse, atmintis Sibiro gulaguose, kur lūžta seniai pastatyti kryžiai, nyksta apleistos kapinės.

Kiek skaudžios tiesos, kiek susirūpinimo išsakė bendrijos „Lemtis“ įkūrėjas, vadovas, kelių knygų apie tremtį ir nesuskaičiuojamų foto ekspozicijų autorius Antanas Sadeckas.

Jo užfiksuoti kadrai iš ekspedicijų Sibiro platybėse byloja mūsų (ir ne tik mūsų, o ir visuomenės, vadovų) požiūrį ir atsakomybę už tą Gyvąją atmintį.

Atsakomybę mums, tariantiems Himno žodžius „tegu meilė Lietuvos dega mūsų širdyse…“, priminė Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis ir nepailstantis kultūrologas, abiejų draugijų narys Albinas Vaičiūnas, pristatęs naująją Lietuvos nacionalinio muziejaus išleistą knygą „Lietuvos himno gimtinė“.

Šiais metais, kai minime didžiąsias tautos netektis, prisimename Rainių žudynes (70- metų nuo to laiko), Ablingos kaimą, Birželio 23-iosios sukilimą, Sibirą, okupacijas, norime, kad kuo plačiau pasklistų tie atminties ženklai. XXVII knygos mėgėjų draugija, V. Kudirkos viešoji biblioteka drauge su Lietuvos ekslibrisistų sąjunga bei Kauno „Europe Direct“ centru paskelbė Tarptautinį ekslibrisų konkursą „Gyvoji atmintis“.

Draugijos narys, Lietuvos kultūros darbuotojų profsąjungos pirmininkas Juozas Rimkus supažindino su nuostatais. Tikimės iki lapkričio mėnesio sulaukti dailininkų darbų, parengti parodą, išleisti katalogą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: