Kadras iš įvykio vietoje filmuotos medžiagos

Save advokatu ir profesoriumi vadinantis Stanislovas Tomas sudaužė sostinės centre, Žygimantų gatvėje, ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos kabančią atminimo lentą Jonui Noreikai – generolui Vėtrai.

Prieš savaitę dinozaurų sriubą bandęs išvirti ir į Europarlamentą kandidatuojantis skandalistas tvandalizmo aktą tiesiogiai transliavo socialiniuose tinkluose.

Pasak Vilniaus apskrities policijos, 10 val. 37 min. apie įvykdytą nusikaltimą pranešė pats atminimo lentą suniokojęs vyras.

Kaip praneša prokuratūra dėl šio incidento pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal BK 284 str. dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

„Tyrimas pradėtas dėl piliečio S.Tomo veiksmų, kai jis šiandien Vilniaus centre kūju sudaužė Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai skirtą atminimo lentą. S.Tomas buvo apklaustas ir yra laikinai sulaikytas, – praneša prokuratūra. – Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities VPK Vilniaus miesto Trečiojo policijos komisariato pareigūnai, jam vadovauja Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai.“

Už padarytą nusikaltimą gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Įvykdytas vandalizmo aktas ir tai, kad jis buvo tiesiogiai transliuojamas socialiniuose tinkluose, rodo, kad šiuo veiksmu norima sukiršinti visuomenę, tačiau jis visiškai nesusijęs su istorinės tiesos paieškomis ar su paties Jono Noreikos asmenybe, bet greičiau buvo paskatintas savanaudiško siekio atkreipti dėmesį į S. Tomo ir K. Juraičio asmenis, sujautrinti kuo didesnį visuomenės ratą ir taip, žemiausiu būdu, susikurti politinę reklamą artėjančių rinkimų kontekste“, – teigė Gabrieius Landsbergis.

TS-LKD Politinių kalinių ir tremtinių frakcijos pirmininkė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė pažymėjo, jog „tokie veiksmai gali sudaryti pavojingą precedentą“.

Jokie istoriniai klausimai negali būti sprendžiami jėgos panaudojimo būdu, niekinant paminklus, kapus ar atminimo vietas. Istorinės tiesos nustatymas turi būti vykdomas teisiniu keliu, remiantis atsakingų institucijų ir kompetentingų specialistų, istorikų išvadomis, o ne tokiomis iniciatyvomis“, – teigė Seimo narė.

„Ar galvojau, kad ateis diena, kai vidury dienos Vilniuje kūju bus sudaužyta Generolo Vėtros memorialinė lenta? Ne, negalvojau. Ar galvoju, kad tai chuliganizmas, ne negalvoju, galvoju, kad tai tai politinis aktas, provokacija ir bandymas kiršinti.” – komentuoja situaciją Vilniaus gidas Donatas Jokūbaitis. – „Tikrai būčiau nesikišęs į Generolo Vėtros veiklos peripetijas nagrinėjant jo veiklą būnant Šiaulių apskrities viršininku II Pasaulinio karo metais. Teismas jau yra pasakęs savo žodį. Bet ciniškas ir atviras lentos sunaikinimas man išmušė kantrybės ir vadinamosios tolerancijos dugną. Dabar, Generolo Vėtros lentos skeveldrų fone, visos kalbos norinčių, kad jinai dingtų išsipildė. Tik ar tokiu būdu norėjote? Ar yra pikdžiugos? Ar palengvėjo, kad, jos nereikės demontuoti už savivaldybės lėšas.”

Išpuolį taip pat pasmerkė Lietuvos žydų bendruomenė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: