(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ši tema tebėra aktuali del tebesitęsiančių elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų, perdirbėjų, valdžios atstovų diskusijų dėl atliekų surinkimo proceso organizavimo, kontrolės ir skaidrumo.

Ar rengiamos naujos trijų įstatymų – Atliekų tvarkymo, Pakuočių atliekų ir Mokesčio už aplinkos teršimą redakcijos –  išspręs problemas ir užtikrins sklandų ir skaidrų elektronikos atliekų surinkimo ir perdirbimo procesą? Pasak Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorės Vilmos Karosienės, “siūloma reforma bus nemenkas sukrėtimas verslui, nes visa sistema bus apversta aukštyn kojom”.

Viena esminių siūlomų naujovių – naikinama pažymų sistema. Kita naujovė – gamintojų organizacijos, besirūpinančios atliekų tvarkymu, privalės sudaryti sutartis su visomis šalies savivaldybėmis ar savivaldybės įsteigta įmone, kuriai pavesta administruoti atliekų tvarkymo sistemą, dėl bendradarbiavimo organizuojant gaminių ir pakuočių atliekų tvarkymą.

Ar Lietuva, dabar nepajėgianti vykdyti ES įpareigojimo surinkti ir perdirbti atitinkamą elektros ir elektroninės įrangos atliekų kiekį, galės susidoroti su dar griežtesnėmis užduotimis?  EP siūlo įpareigoti ES šalis pasiekti, kad 2016 m. 85 proc. šalyje susikaupusių elektros ir elektronikos atliekų būtų surenkama, 50-75 proc. (priklausomai nuo kategorijos) – perdirbama, o 5 proc. – panaudojama iš naujo.

Specialistų nuomone, permainos būtinos, kitaip šaliai gresia ES baudos arba visuotinio atliekų mokesčio įvedimas.

Renginyje dalyvaus visų suinteresuotųjų pusių –  gamintojų, importuotojų ir perdirbėjų atstovai, taip pat Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai, Aplinkos ministerijos atsakingi specialistai, regioninių atliekų tvarkymo centrų vadovai, taip pat Rūmų nariai, pramonininkai, žiniasklaida.

Apskritojo stalo diskusija vyks kovo 7 d., pirmadienį, 14 val. Kauno PPA rūmuose, K. Donelaičio g. 8.

Audronė Jankuvienė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: