(c) U. Latkauskaitės archyvo nuotr.

Duomenų bazė „fDiMarkets.com” skelbia, kad palyginti su pirmaisiais vienuolika šių metų mėnesių 2010 metais į Lietuvą jau pritraukta 10,7 proc. daugiau tiesioginių užsienio investicijų projektų nei pernai. Tai rodo investicijų Lietuvoje persilaužimą į teigiamą pusę po pasaulinės ekonominės recesijos.

„Šiemet jau paskelbta apie 31 projektą, kurie per ateinančius keletą metų sukurs daugiau kaip 3400 darbo vietų. Pernai per tą patį laikotarpį buvo pritraukti 28 projektai, per juos numatyta sukurti daugiau nei 5000 darbo vietų. Kapitalo šiemet pritraukta 15,6 proc. daugiau, jo suma išaugo nuo 3 iki 3,47 mlrd. litų”, – duomenis apibendrina ūkio viceministras Daumantas Lapinskas.

Tarp naujausių projektų yra Indijos informacinių technologijų bendrovės „Ideal Invent Technologies Pvt Ltd” sprendimas Lietuvoje įsteigti programinės įrangos bankams kūrimo centrą, kuriame per trejus metus numatoma investuoti 3,4 mln. litų ir įdarbinti 110 IT specialistų. Kompanija, kaip ir jau Lietuvą pasirinkęs Jungtinės Karalystės bankas „Barclays” ar JAV finansinių paslaugų korporacija „Western Union”, čia rado aukštos kvalifikacijos informacinių technologijų, finansų specialistų.

Oro kompanija „Ryanair” taip pat numato iš pietų Prancūzijos miesto Marselio perkelti dalį operacijų į Kauną, kur dar šį pavasarį buvo atidaryta pirmoji airių oro bendrovės bazė Rytų Europoje. Joje planuojama investuoti bent 360 mln. litų ir įdarbinti nuo 150 iki 350 specialistų. Bendrovė pažymi, kad Lietuvą pasirinko dėl palankios verslo aplinkos, geros infrastruktūros ir sparčiai augančio keleivių srauto.

„fDiMarkets.com” duomenimis, nuo 2003 m. Lietuvoje iš viso įgyvendinti 358 tiesioginių užsienio investicijų projektai, investuota 27,9 mlrd. litų ir sukurtos 48325 darbo vietos.

Verslo informacijos grupės „The Financial Times Ltd.” valdoma „fDiMarkets.com” skelbia duomenis apie konkrečių bendrovių visame pasaulyje įgyvendinamus tiesioginių užsienio investicijų projektus, investuojamą kapitalą bei sukuriamas darbo vietas.

Tiesioginių užsienio investicijų projektų įgyvendinimas nuo jų paskelbimo, įskaitant kapitalines investicijas bei įkuriamas darbo vietas, paprastai užtrunka nuo 6 mėnesių iki 3 metų. Todėl „fDiMarkets.com” skelbiami numatomų investicijų duomenys nėra palygintini su Statistikos departamento ir Lietuvos banko fiksuojamais faktiniais-istoriniais duomenimis: jie rodo tiek tiesioginių užsienio investicijų atėjimą, tiek jų pasitraukimą, investuotojo išmokamų dividendų akcininkams ar sugrąžintų paskolų užsienio subjektams pavidalu ir kitomis formomis.

Šaltinis: Ūkio ministerija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: