Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija antradienį atsisakė komentuoti Rusijos tyrėjų pranešimą, esą jie radę įrodymų, jog Rusijos piliečiai dalyvavo seminare Lietuvoje apie valdžios perversmą.

“Lietuvos URMnekomentuoja paskelbtos informacijos”, – BNSsakė ministerijos atstovė Daiva Rimašauskaitė.

Rusijos tyrėjai antradienį ryte surengė reidus opozicijos aktyvistų Taisijos Aleksandrovos, Jurijaus Nabutovskio ir Anos Kornilovos namuose, konfiskavo dokumentus ir kompiuterinius duomenis, sakoma prezidentui pavaldaus Tyrimų komiteto atstovo Vladimiro Markino pareiškime.

Įtarimų šešėlis pirmą kartą buvo mestas viename Kremlių remiančios televizijos dokumentiniame filme.

NTV filme “Protesto anatomija 2” buvo teigiama, kad aktyvistai rezga sąmokslą dėl sukilimo prieš Vladimirą Putiną ir gauna finansavimą iš Gruzijos parlamentaro Givi Targamadzės.

“Nustatyta, kad 2012 metų pavasarį buvo organizuotos Rusijos piliečių iš įvairių regionų grupės kelionės į Lietuvą dalyvauti seminare, skirtame valdžiai užgrobti remiantis “spalvotųjų revoliucijų”, anksčiau įvykusių kitose šalyse, pavyzdžiu”, – naujienų agentūrai “Interfax” sakė Tyrimo komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

V.Markinas nesakė, kas organizavo tą seminarą, bet pridūrė, kad buvo surinkti faktai, patvirtinantys tai, kad G.Targamadzė finansavo “Kairiojo fronto” lyderio Sergejaus Udalcovo, jo padėjėjo Leonido Razvožajevo ir deputato Konstantino Lebedevo neteisėtą veiklą organizuojant Rusijoje masinius neramumus.

Keli BNS kalbinti Lietuvos pareigūnai ir stebėtojai teigė, kad nauji Rusijos kaltinimai gali būti susiję su Rytų Europos studijų centro prieš Valstybės Dūmos rinkimus rengtu seminaru, po kurio Rusijos žiniasklaidoje buvo pasirodę kaltinimų, esą Lietuvoje taip ruošiama opozicija revoliucijai.

Centro vadovė Kristina Vaičiūnaitė antradienį teigė, kad seminare buvo aiškinama apie rinkimų stebėjimą.

“Mūsų centras organizavo keturias ar penkias rinkimų stebėjimo misijas, taigi mes turime metodologijas. Seminare pasakojama, kokie dažniausiai pažeidimai, kaip reikia stebėti rinkimus, kokios rinkimų stebėtojų teisės”, – BNS sakė K.Vaičiūnaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: