(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Minint 90-ąsias Suvalkų sutarties pasirašymo metines, Kauno miesto savivaldybės tarybos Kultūros, bendruomenių ir savivaldos plėtojimo komiteto pirmininko dr. Raimundo Kaminsko iniciatyva, Švietimo, sporto ir ekologijos komiteto pritarimu, Švietimo ir ugdymo skyrius surengė edukacinę programą „Lietuvybės išsaugojimo pėdsakais”.

Edukacinėje programoje, vykusioje Suvalkuose ir Seinuose (Lenkijoje), dalyvavo Kauno miesto savivaldybės tarybos komitetų nariai, administracijos darbuotojai, Kauno miesto ugdymo įstaigų vadovai ir istorijos mokytojai. Lietuvybės pėdsakų Suvalkų krašte kauniečių grupei padėjo ieškoti Marijampolės apskrities archyvo direktorius Rimvydas Urbonavičius ir Lenkijos lietuvis žurnalistas Eugenijus Petruškevičius. Išvykos metu aplankytas Valstybės archyvas Suvalkuose, kurio rūmuose 1920 m. spalio mėn. pradžioje vyko Lietuvos ir Lenkijos šalių delegacijų derybos, o spalio 7 d. įvyko sutarties pasirašymas. Archyvo direktorius Tadeušas Radzivonovičius pateikė daug įdomių, ligi šiol nežinomų Suvalkų sutarties faktų ir interpretacijų. Pasak jo, XX a. pradžioje tarp abiejų valstybių susiklostė sudėtingi tarpusavio santykiai, todėl net ir dabar istorikai negali rasti atsakymų į daugybę jiems rūpimų klausimų.

Kelionės metu buvo aplankyta lietuviška Seinų „Žiburio” gimnazija. Mokyklos džiaugsmais ir rūpesčiais su kelionės dalyviais pasidalino direktorius Algirdas Vaicekauskas. Džiugu, kad lietuvių vaikams sudarytos puikios sąlygos mokytis šiltoje erdvioje modernioje naujoje mokykloje. Siekiant Kauno ir Seinų „Žiburio” gimnazijos bendradarbiavimo plėtojimo, gimnazijai padovanota Kauno miesto vėliava, Kauno miesto simbolika, bibliotekai – lietuviškos mūsų krašto istoriją pristatančios knygos.

Kauniečių grupė pagerbė lietuvių savanorių kapus Bežnykuose – padėjo gėlių, uždegė atminimo žvakeles sugiedojo Lietuvos valstybės himną.

Grupė aplankė Seinų katedrą, kurioje dirbo ir yra palaidotas vyskupas Antanas Baranauskas, Vygriuose – vienuolyną, Jeleniavos medinę bažnyčią.

Edukacinės programos tikslas – surasti lietuvybės pėdsakus Suvalkų ir Seinų apylinkėse, atskleisti daugiaprasmiškai vertinamos Suvalkų sutarties pasirašymo istorijos aplinkybes, aplankyti lietuvio širdžiai brangias vietas, įvertinti per beveik šimtmetį įvykusius pokyčius. Edukacinės programos dalyviai grįžo į Lietuvą praturtėję ne tik naujais istorijos faktais, bet ir aplankę daug gražių ir svarbių Lietuvos istorijai vietų.

Švietimo ir ugdymo skyriaus informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: