(c) marketnews.lt archyvo nuotr.

Po svyravymų, susijusių su Dubajaus finansiniais sunkumais, akcijų rinkose praėjusią savaitę toliau vyravo teigiamos nuotaikos. Savo mintimis apie pasaulinę ir Lietuvos akcijų rinką dalijasi FMĮ “Snoras – Jūsų tarpininkas” direktorius, Lietuvos finansų maklerių asociacijos prezidentas, UAB “SNORAS Asset Management” valdybos narys ir fondų valdytojas Marius Dubnikovas.

Klausimas: Pasaulinės akcijų rinkos nuo kovo mėnesio padarė didelį šuolį į viršų. Iš vienos pusės investuotojai tikisi greito ekonomikos atsigavimo, iš kitos pusės akcijų rinkas palaiko milžiniškas likvidumas, atsiradęs dėl ekspansyvios centrinių bankų politikos. Kaip Jūs vertinate šį akcijų ralį ir kur slypi didžiausios rizikos?

M.Dubnikovas: Vertinu teigiamai, nes įvyko realus akcijų tendencijų lūžis, kai „meškų” rinką pakeitė „bulių” nuotaikos. Pokyčiai akcijų rinkose parodė, kaip anksčiau laiko juda akcijos ir tik po kurio laiko atsiranda realūs ekonominiai pokyčiai – BVP augimai ir t.t. Pagrindinės rizikos slypi tame, kad rinkos dalyviai išlieka atsargūs ir tai gali lemti laikinus didelius akcijų kainų svyravimus, todėl galima susidurti su didelia kainų svyravimo rizika ir trumpu laikotarpiu nusipirkti gal būt šiek tiek per brangiai akcijas.

Klausimas: Eurozona rodo ekonominio atsigavimo požymius. Tuo tarpu Lietuvoje recesija toliau tęsiasi. Nepaisiant to, Lietuvos akcijų indeksas OMX Vilnius nuo kovo mėnesio padvigubėjo, tuo tarpu DJ Eurostoxx 50 (ISIN EU0009658145) išaugo apytiksliai „tik” 55 proc. Ar lietuviškos akcijos nėra pervertintos?

M.Dubnikovas: Akcijos tikrai nėra pervertintos. Jų kainose dar stipriai atsispindi šalies rizikos dėl tolimesnio ekonominio vystimosi, tačiau šios rizikos po truputį mažėja. Pagrindinis to įrodymas – trečio ketvirčio BVP augimas, kuris nustebino daugumą analitikų ir rinkos dalyvių. Akcijų kainos pasistiebė daugiau nei kitur dėl to, kad praėjusiais metais mūsų kritimas buvo dvigubai didesnis nei palyginamų rinkų, todėl šiais metais mes „atžaidžiame” stipriau prarastas pozicijas. Tą patį galime pamatyti stipriai kritusiose Rusijos ir Kinijos rinkose.

Klausimas: Užsienio biržose prekiaujamos ilgesnės nei 2 metų trukmės Lietuvos vyriausybinės obligacijos (eurais) siūlo apie 6 – 6,5 proc. grąžos. Panašią grąžą siūlo ir tokių valstybių, kaip Islandija, Rumunija ir Urugvajus, vyriausybinės obligacijos (eurais). Bulgarijos, Filipinų ir Libano vyriausybinės obligacijos (eurais) siūlo netgi mažesnę grąžą. Ar tokios kainos teisingai atspindi Lietuvos ekonominę padėtį, o gal Lietuvos obligacijos yra per daug nuvertintos ir suteikia rizikos požiūriu gana patrauklią investavimo galimybę?

M.Dubnikovas: Obligacijos iš ties siūlo patrauklią grąžą, tuo labiau kaip minėjau šalies rizika mažėja, o užsienio rinkos po truputį labiau pradeda pasitikėti mūsų šalimi.

Klausimas: Kaip turto valdytojas Jūs turite stiprų ryšį ne tik su kapitalo rinkomis, bet ir su investuotojais. Kokias tendencijas šiuo metu pastebite tarp Lietuvos investuotojų? Kurios rinkos ir ekonomikos sektoriai, kokie investavimo instrumentai juos domina labiausiai?

M.Dubnikovas: Investuotojus vėl pradeda dominti investavimas ir atsiranda tendencijos, kad jie pradeda bijoti nespėti pasinaudoti susidariusia padėtimi, kai rinkos stipriai šuoliuoja į priekį. Skirtumas nuo anksčiau yra tas, kad investuotojai kaip niekada anksčiau vertina rizikas ir pavojus, o tai rodo, kad investuotojų išprusimas padidėjo dėl patirtų skaudžių pamokų kriziniu laikotarpiu. Taip pat į rinką pradeda ateidinėti naujų investuotojų, ko nebuvo praktiškai du paskutinius metus. Vėl pradedama domėtis galimybėmis. Sektoriai renkamasi labai įvairiai ir pagal pageidavimus bei rizikos suvokimą.

Klausimas: Jeigu nuo Kalėdų Senelio gautumėte 10.000 litų, kur juos investuotumėte: į kokius regionus, rinkas, sektorius?

M.Dubnikovas: Jei senelis būtų dosnus, tai šiuos pinigus investuočiau. Kadangi tai nėra didelė pinigų suma, tai ją išskaidyti sunku pagal regionus. Šiaip rinkčiausi tarp dviejų alternatyvų – tai finansų sektoriaus, kuris po didžiausio smūgio krizės metu pradeda kopti į viršų arba investuočiau į fondų fondą, kuris investuoja globaliai, nes tikiu pasaulinės ekonomikos atsigavimu artimiausiu metu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: