(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus visus menininko kūrybos mylėtojus ir tyrinėtojus maloniai kviečia į M. K. Čiurlionio galerijos (V. Putvinskio g. 55) grafikos salę. Čia lankytojus pasitiks maloni staigmena – dar niekad visuomenei nedemonstruotas eksponatas iš muziejaus fondo.

Visai neseniai M. K. Čiurlionio kūrybos tyrinėjimams daugelį metų paskyręs prof. Vytautas Landsbergis netikėtai paskelbė, jog yra išlikęs M. K. Čiurlionio pieštas autoportretas iš menininko ankstyvojo dailės kūrybos periodo. Šis darbas jau ilgą laiką yra saugomas Kaune, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, kaip nežinomo autoriaus kūrinys. Menininko sesuo, Valerija Čiurlionytė-Karužienė, ilgus metus dirbusi muziejuje, kruopščiai rinkusi ir rūpinusis brolio kūryba, dvejojo dėl piešinio autentiškumo, niekur apie jį neskelbė. Daugiausia dvejonių V. Čiurlionytei-Karužienei kėlė po portretu esantis parašas, nes M. K. Čiurlionis nei tapybos, nei grafikos darbų įprastai beveik nepasirašydavo. Taip pat buvo stebimasi, jog pasirašyta naudojant rusiškus rašmenis „Чурлянис”, o dar vienas, kiek žemiau esantis užrašas, laikytas neįskaitomu. Prof. V. Landsbergis iššifruoja šį žodį ir mano, jog ten parašytas vietovės pavadinimas – Arkadija. 1904 m. vasarą, Varšuvos dailės mokykla, kurioje mokėsi ir M. K. Čiurlionis, buvo surengusi dėstytojų ir studentų plenerą, buvusio Radvilų dvaro Nieborove parke, kuris ir vadinosi Arkadija.

Muziejaus lankymo valandomis (II-VII, 11-17 val.) kviečiami visi pamatyti dar neeksponuoto muziejuje saugomo darbo, kurio autorystę prof. V. Landsbergis priskiria M. K. Čiurlioniui. Piešinys eksponuojamas kartu su spaudoje pasirodžiusiu profesoriaus straipsniu apie kūrinį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: