(c) Giedrės Maksimovicz nuotr.

Sausio 7 d. krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė Kauno įgulos karininkų ramovėje švenčių proga susitiko su tarptautinėje misijoje Afganistane tarnaujančių karių artimaisiais. Susitikime ministrė atsakė į karių šeimoms rūpimus klausimus, diskutavo karių artimiesiems aktualiomis temomis.

„Kariai vyksta pusei metų dalyvauti operacijose karštuose taškuose, nes tam jie rengėsi, tokia jų profesija ir pašaukimas. Karių šeimoms – tai didelis išmėginimas, gal netgi sunkesnis nei patiems kariams. Todėl man labai svarbu asmeniškai susitikti su karių šeimomis, išgirsti, kaip jos gyvena, kokios jų mintys, pasidalyti rūpesčiais ir lūkesčiais“, – sakė krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė.

Per susitikimą buvo tiesiogiai per vaizdo konferenciją susijungta su Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės stovykla Čagčarane. Goro provincijos atkūrimo grupės vadas pulkininkas Remigijus Baltrėnas papasakojo apie situaciją provincijoje, karių vykdomas užduotis, tarnybą, kasdienį gyvenimą. Karių šeimoms taip pat parodyti grupės karių parengti vaizdo reportažai, nuotraukos iš karių tarnybos, kasdienybės stovykloje Čagčarane. Vėliau karių artimieji per vaido ryšį galėjo asmeniškai pabendrauti su savo kariu.

Šiuo metu NATO vadovaujamoje tarptautinėje saugumo paramos misijoje Afganistane tarnauja Goro provincijos atkūrimo grupės dvyliktoji Lietuvos karių pamaina, kurios pagrindą sudaro Rukloje (Jonavos r.) dislokuoto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai. Pusės metų trukmės misijoje kariai dalyvauja nuo praėjusių metų lapkričio. Afganistane užduotis vykdo ir Nacionalinio paramos elemento, Policijos operacinės mokymo ir sąveikos grupės, Specialiųjų operacijų pajėgų kariai, taip pat kariai, tarnaujantys NATO vadavietėse. Iš viso Afganistane šiuo metu dislokuota daugiau kaip 200 Lietuvos karių.

Krašto apsaugos ministerija ir kariuomenė ne tik rengia susitikimus su tarptautinėse misijose tarnaujančių karių šeimomis, bet ir prireikus karių šeimoms suteikia psichologinę ir moralinę pagalbą, sudaro sąlygas nusiųsti asmeninius siuntinius, užtikrina ryšį su kariais internetu ir telefonu, atsako į iškilusius ir rūpimus klausimus. Be to, krašto apsaugos sistemoje veikia vadinamoji karštoji linija (8 800 08 082), į kurią paskambinę karių artimieji gali gauti jiems rūpimą informaciją apie tarptautinėse misijose tarnaujančius karius.

LR Krašto apsaugos ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: