(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Artėja vienos smagiausių metų švenčių – Naujieji metai. Ne vienas pasinaudos ilguoju savaitgaliu ir pasistengs ištrūkti iš rutinos, buities, įprastos darbo, namų aplinkos. Daugelis iš mūsų nepraleis progos ir pakelti šampano taurės už praėjusius senuosius ir ateinančius naujus metus. Pasitaikys ir tokių, kuriems šampano taurės nepakaks. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė primena, kad alkoholis net ir švenčių metu gali būti problemos pradžia.

Naujųjų metų naktį daugelis žmonių  norės bet kokia kaina atsipalaiduoti, pamiršti metų rūpesčius, nuoskaudas, o gal net ir asmenines žaizdas, kurias patiriame visi. Vieni gydosi bendraudami, atleisdami kitiems, gilindamiesi į savo dvasinį pasaulį, kiti stengiasi spręsti savo problemas svaigindamiesi alkoholiu, prisidengdami šventiniu periodu ir „kultūringu gėrimu“.

Alkoholis gali pakeisti žmogaus dvasinę būseną, nuraminti, atpalaiduoti. Tyrinėtojai mano, kad alkoholinius gėrimus vartoja daugiau nei 90 procentų daugelio išsivysčiusių šalių gyventojų.

Kaip pastebi Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė, daugelis reguliariai alkoholį vartojančių žmonių mano, kad nėra nuo jo priklausomi. Jų manymu, degraduoti ir prasigerti gali kaimynas, giminaitis, draugės vyras ir panašiai, tik ne jis pats, nes jis gali „kontroliuoti situaciją“ ir jaučia saiką.

Alkoholis yra labai klastingas žmogaus pagalbininkas tvarkantis su savijauta ir jausmais – niekaip negali iš anksto žinoti, ar netaps alkoholis tave naikinančiu priešu. O jei tampa, tai dažnai būna per vėlu ir vis dažniau alkoholio reikalauja ne tik asmenybė psichologiniam komfortui patirti, bet ir kūnas – gyvybiniams poreikiams patenkinti. Yra žinoma, kad kuo geriau padeda alkoholis, tuo didesnė tikimybė prie jo priprasti.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad alkoholiui, besirenkančiam naujas aukas, visiškai nesvarbu, kokia yra žmogaus gyvenimo istorija, amžius, lytis, išsilavinimas, erudicija…

Psichologė R. Vaitkienė pataria vengti svaigiųjų gėrimų jautresnės psichikos žmonėms, šiuo metu išgyvenantiems krizę, patyrusiems netektį, praradusiems darbą, jaučiantiems pastovų nerimą ar įtampą.

Pabandykime  pasitikti Naujuosius metus su blaiviom, naujom mintim, permąstant kas buvo nuveikta per šiuos metus, kokie mano pasiekimai ir klaidos ir ką turėčiau padaryti, kad tai nebepasikartotų.

Gruodžio mėnesį Lietuvos Kūno Kultūros akademijos studentai Visuomenės sveikatos biure atliko praktiką, kurios viena iš užduočių buvo kūrybinė – sukurti alkoholio prevencijos tema plakatą. Studentai savo kūrybiniais darbais tarsi kviečia mus visus susimąstyti ir pagalvoti apie alkoholio žalą ir jo sukeltas pasekmes.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: