Wikimedia Commons archyvo nuotr.

2012 metų Nobelio ekonomikos premiją pirmadienį pelnė du amerikiečiai – Alvinas Rothas (Alvinas Rotas) ir Lloydas Shapley (Loidas Šaplis), paskelbė premijos teikėjai.

Pasak Švedijos karališkosios mokslų akademijos, premija skirta šiems tyrėjams “už stabilių paskirstymų ir teoriją ir rinkos konstravimo praktiką”.

Jų darbai gali pasitarnauti derinant donorų organus ir pacientus, kuriems reikia transplantacijos, jie gali padėti studentams dėl universitetų, ar interneto paieškos sistemoms, kurios aukcione parduoda erdvę reklamos užsakovams.

Šie du mokslininkai dirbo nepriklausomai vienas nuo kito, bet jų tyrimų sėkmę nulėmė “Shapley teorinių rezultatų ir Rotho įžvalgos dėl jų praktinės vertės derinys”, nurodė komitetas.

60 metų A.Rothas yra profesorius Harvardo verslo mokykloje Bostone Masačusetse, o 89 metų L.Shapley yra Kalifornijos universiteto profesorius emeritas.

Jiedu pasidalys 8 mln. Švedijos kronų (930 940 eurų). Nuo 2001-ųjų iki praėjusių metų Nobelio laureatams būdavo skiriama 10 mln. Švedijos kronų piniginė premija, tačiau Nobelio fondas šią sumą sumažino dėl ekonomikos krizės.

Nobelio ekonomikos premija yra paskutinė šiemet paskirta Nobelio premija, kurią minėdamas trijų šimtų metų jubiliejų švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui įsteigė Švedijos centrinis bankas “Riksbank”.

Praėjusiais metais ši 1968 metais įsteigta premija atiteko dviem amerikiečiams – Thomui Sargentui (Tomui Sardžentui) ir Christopheriui Simsui (Kristoferiui Simsui) už priežasčių ir pasekmių makroekonomikoje empirinius tyrimus.

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Nuo tada ekonomikos premiją gavo 71 laureatas, iš jų 49 amerikiečiai ir tik viena moteris – Elinor Ostrom.

Praėjusią savaitę Nobelio taikos premija, kuri sulaukia didžiausio dėmesio, buvo paskirta Europos Sąjungai už daugiau kaip pusę amžiaus trunkančią taiką žemyne, kurį draskė du pasauliniai karai. Toks pasirinkimas sulaukė ir pagyrų, ir pajuokos.

Nobelio literatūros premijos skyrimas kinų rašytojui Mo Yanui (Mo Janui) taip pat išprovokavo prieštaringus vertinimus – kinų disidentai pavadino jį komunistų marionete.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: