(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje pristatyta VšĮ Rokiškio psichiatrijos ligoninės teismo psichiatrijos pacientų paroda „Prisilietimas“. Pasak parodos organizatorių – šios ligoninės Socialinės pagalbos skyriaus atstovų – ekspozicijos tikslas: suartinti visuomenės ir psichikos neįgaliųjų požiūrius į gyvenimą. Kviečiame apsilankyti parodoje, bent trumpam sustabdyti savo nenumaldomą minčių srauto tekėjimą ir susipažinti su psichikos neįgaliųjų kūryba. Juk kiekvienas prisilietimas – iš dienos nuotaikos, iš širdies, iš vidinės šviesos, iš kūrybinio impulso….. Paroda veiks visą lapkričio mėnesį.

Teismo psichiatrijos pacientams kūryba tai ne tik malonus laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir efektyvus psichoterapijos gydymo metodas, galintis padėti įveikti sveikatos sutrikimus bei leidžiantis išreikšti save. Tai metodas, galintis skatinti kūrybiškai veikti, gerinantis  savijautą ir saviraišką, mažinantis socialinę atskirtį, skatinantis pacientų komunikaciją ir integraciją. Eksponuojant pacientų darbus, siekiama, kad juos vertinantys žmonės pajustų, jog turinčiųjų psichikos negalią pasaulis kupinas šviesių spalvų, kūrybinių minčių, lakios fantazijos, išmonės. Parodos organizatoriai teigia: „Demonstruodami visuomenei psichikos negalią turinčių asmenų kūrybą, siekiame mažinti barjerą tarp jų ir sveikųjų, kuris dažnai yra labai trapus. Norime, kad su teismo psichiatrijos pacientų menu susipažintų kuo daugiau visuomenės narių, nes tai vienas iš būdų gerinti psichikos ligonio įvaizdį visuomenėje“.

Pacientų darbai dažnai eksponuojami Rokiškio rajono bibliotekose, Rokiškio krašto muziejuje, Ukmergės parodų rūmuose, Utenos, Šiaulių, Vilniaus miestų neįgaliųjų žmonių šventėse, š.m. spalio mėnesį pacientų kūriniai buvo pristatyti Lietuvos Respublikos Seimo galerijoje. Norime pasidžiaugti, kad pacientai, įsitraukę į kūrybinę veiklą ligoninėje, pasibaigus gydymo laikotarpiui, kūrybą tęsia, nes menas suteikia sielos ramybę.

Parodoje pateikiami pacientų sukurti darbai iš įvairių medžiagų: molio, šamoto, polimerinio molio (fimo) vilnos, popieriaus, vytelių, šiaudų, odos, karoliukų ir kt. Anot darbų autorių, medžiagų įvairovė suteikia didesnes galimybes kūrybiniame procese.
LR Sveikatos apsaugos ministerijos informacija
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: