(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras paminėdamas Spalio 16-ąją – Pasaulinę maisto dieną, kuri nuo 1979 m. minima kiekvienų metų spalio 16 d., organizuoja kauniečiams ir miesto svečiams akciją „Rinkis sveiką maistą!”. Akcija įvyks Kauno miesto prekybos centre „Akropolis“ (Karaliaus Mindaugo per. 49) spalio 15 d. (penktadienį) nuo 10-12 val. Renginio metu Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai primins ir patars, kaip turėtume maitintis.

Akcijos tikslas – paskatinti gyventojus domėtis sveika mityba. Renginio metu Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai konsultuos kauniečius ir miesto svečius sveikos mitybos, sveikos gyvensenos klausimais. Akcijos dalyviai galės nusistatyti savo kūno masės indeksą, pasimatuoti kraujospodį.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis mūsų sveikata didžiąja dalimi priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Sveika ir tinkama mityba gali aprūpinti žmogų energija ir gyvybinei organizmo veiklai reikalingomis maistinėmis medžiagomis bei užtikrinti normalų vystymąsi, nuolatinį kūno ląstelių atsinaujinimą, teikti veikliąsias medžiagas, o neatitinkanti fiziologinių organizmo poreikių mityba gali būti antsvorio ir nutukimo priežastis bei nulemti įvairių ligų atsiradimą.

2010 metais Pasaulio sveikatos organizacijos koordinuojamo tyrimo “Mokyklinio amžiaus vaikų sveikata ir gyvensena” (HBSC) duomenimis tarp tirtų Kauno mieste mokinių kasdien arba daugumą dienų per savaitę vaisius valgė 43 proc., daržoves 41proc. mokinių. Apklausos duomenimis saldainių, šokoladų dažnai valgantys prisipažino 32,6 proc. mokinių.

Kasdien sočiai papusryčiaujantys vaikai yra geresni mokiniai ir rečiau turi viršsvorio nei tie jų bendraamžiai, kurie atsisako rytinių užkandžiavimų, net jei po to dienos metu gauna daugiau kalorijų. 2010 m. duomenimis 22,4 proc. kauniečių mergaičių kasdien nepusryčiauja išeidamos į mokyklą.

Norint, kad mityba būtų ne tik sveika, bet ir sveikatinanti Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Justina Kapočiūnienė primena:

* Būtina valgyti įvairų maistą, dažniau gyvulinės, nei augalinės kilmės maistą. Nes nė vienas maisto produktas, išskyrus motinos pieną, neturi reikiamo visų medžiagų kiekio. Todėl, kai valgomas įvairus maistas, labiau tikėtina, kad organizmo poreikiai bus patenkinti.
* Kelis kartus per dieną valgyti grūdinių produktų ar bulvių. Šiuose maisto produktuose yra labai mažai riebalų. Nors nemažai žmonių klaidingai mano, kad valgant duoną ir bulves galima greičiau nutukti nei valgant kitus produktus. Tačiau angliavandeniai geriausiai pasisavinami ir iš karto panaudojami organizmo energinėms reikmėms tenkinti.
* Būtina valgyti įvairių šviežių vietinių daržovių ir vaisių kelis kartus per dieną. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvalgyti bent po 400 g vaisių ir daržovių, neskaitant bulvių. Valgant daržoves ir vaisius mažėja rizika susirgti arterine hipertenzija.
* Rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, rečiau vartoti rafinuotą cukrų, saldžius gėrimus, saldumynus. Cukraus vartojimas laikomas dantų ėduonies rizikos veiksniu, ypač jei burnos ertmės higiena yra bloga. Kuo dažniau vartojami maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, kuo ilgiau jie būna burnos ertmėje, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras dantų ėduonis. Todėl patariama nevalgyti saldumynų tarp pagrindinių valgymų ir reguliariai valyti dantis pasta su fluoru.
* Valgyti nesūrų maistą, nes gausus druskos vartojimas skatina hipertenzijos atsiradimą. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kasdien suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos. Kartais žmonės sūdo maistą net neparagavę. Todėl šio įpročio reiktų atsisakyti. Pradėjus mažiau sūdyti maistą, greitai nebejuntama, kad trūksta druskos. Sūrus maistas tampa nebeskanus.
* Labai svarbu yra valgyti reguliariai. Nereguliarus valgymas kartą ar du kartus per parą kenkia sveikatai. Tyrimais nustatyta, kad valgantys du ar tris kartus per dieną dažniau serga skrandžio ligomis, virškinimo sutrikimais negu valgantys reguliariai tris arba keturis kartus per dieną. Maitinimosi laikas gali būti įvairus, tačiau rekomenduojama, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės būtų 5-6 valandos.
* Būtina gerti pakankamai skysčių, ypač vandens. Sveikam suaugusiam žmogui per parą rekomenduojama išgerti 2- 3 litrus skysčių, didžiąją dalį turėtų sudaryti geriamasis vanduo. Dalį skysčių gauname su maistu (sriuba bei gėrimais – iki 1500 ml, vaisiais, daržovėmis, mėsa, duona bei kitais maisto produktais – 1000 ml), tačiau tikrų skysčių būtina per parą išgerti apie 2 litrus prarastam vandeniui kompensuoti.
* Patariama judėti kasdien arba beveik kasdien bent po 30 min., kad pagreitėtų kvėpavimas ir žmogus suprakaituotų. Kiekvienas gali rinktis prieinamiausią ir teikiančią malonumo fizinio aktyvumo formą: eiti, plaukti, važiuoti dviračiu, žaisti krepšinį arba tinklinį ir pan. Svarbu stengtis kasdien daugiau judėti. Lipkite laiptais, užuot važiavę liftu, pasivaikščiokite per pietus. Nebūtina tapti sportininku, bet judėti būtina.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: