(c) krs.lt archyvo nuotr.

Lietuvos veterinarijos akademija rugpjūčio 31 d. paskutinį kartą pasitiko naujuosius mokslo metus tokiu pavadinimu. Šių metų rugsėjo 1-ąją susijungia dvi Lietuvos aukštosios universitetinės mokyklos – Lietuvos veterinarijos akademija ir Kauno medicinos universitetas. Šios aukštosios mokyklos taps Kauno sveikatos mokslų universitetu.

Iškilmingame mokslo metų atidarymo renginyje LVA rektorius prof. Henrikas Žilinskas sakė, kad universitetą po susijungimo galima įsivaizduoti kaip medį iš dviejų kamienų. Kiekviena aukštoji mokykla turi senas ir savitas tradicijas, tačiau jų tikslai ir siekiai – bendri.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius tradiciškai paskelbė suteikiantis stipendiją geriausiam studentui, kuris po aukštosios mokyklos baigimo sugrįš dirbti į kaimą. Jis pabrėžė, kad gerų veterinarijos gydytojų ir specialistų labiausiai reikia kaimui. Čia tikroji šios mokyklos auklėtinių vieta. Čia jie ir turėtų pradėti savo karjerą. Tik gerai pažinus kaimą, žinant čia dirbančių žmonių rūpesčius, galima galvoti apie darbą kitose institucijose.

Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Zigmas Kalesinskas pasidžiaugė esantis gilias akademines tradicijas turinčios mokyklos auklėtinis ir patikino pirmakursius teisingai pasirinkus studijas vienoje geriausių Lietuvos aukštųjų mokyklų. Veterinarijos akademijai jis palinkėjo ir po susijungimo išlaikyti per Sovietmetį išsaugotas tvirtas moralines vertybes ir sveiką akademinę dvasią, o studentams – sėkmingų studijų ir nepamiršti džiaugtis jaunyste.

KMU ir LVA vienija daug bendrų fundamentalių katedrų. Šios mokymo įstaigos turi bendrą istoriją – kadaise medikai ir veterinarai mokėsi viename Vytauto Didžiojo universitete. Visus bendruosius mokslus studentai klausė kartu su Medicinos fakulteto studentais, ir tik gyvulių anatomijos jie mokėsi Valstybinio veterinarijos bakteriologijos instituto (VVBI) Anatomijos skyriuje. Abiejose aukštosiose mokyklose mokoma panašių dalykų, tik vienoje mokslo objektas – žmogus, o kitoje – gyvūnas.

KMU iš savo pusės mato galimybių kurti naujas katedras arba jas sujungti, nes kai kuriuos dalykus studijuoja ir būsimieji veterinarai, ir medikai. Tarp tokių disciplinų – fiziologija, histologija ir farmakologija.

Tikimasi, jog Sveikatos mokslų universiteto įsteigimas leistų racionaliai panaudoti KMU ir LVA turimą infrastruktūrą, žmogiškuosius resursus, ES struktūrinių fondų paramą, medicinos nacionalinę kompleksinę bei gyvūnų sveikatingumo užtikrinimo programas. Naujasis universitetas būtų geriau pastebimas Europos universitetų erdvėje. Be to, susidarytų geresnės galimybės vykdyti tarptautinius, plataus mąsto projektus, didinti studijų tarptautiškumą. Studijų programos būtų labiau patrauklios ir perspektyvios.

Paskutinę mokslo metų pradžios šventę Lietuvos veterinarijos akademijoje paminėti taip pat atvyko Seimo narys Rytas Kupčinskas, Kauno medicinos universiteto klinikų generalinis direktorius prof. Juozas Pundzius, Kauno medicinos universiteto kancleris prof. Vilius Grabauskas su universiteto delegacija ir daugybė kitų garbingų svečių.

Renginio pabaigoje visus susirinkusiuosius savo išskirtiniu balsu ir temperamentingomis dainomis pamalonino prof. Eduardas Kaniava, savo dainininko karjerą pradėjęs Lietuvos veterinarijos akademijos vyrų chore.

Kauno rajono savivaldybės informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: