(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šį savaitgalį vyko finalinis prestižinio 15-ojo Pažaislio muzikos festivalio uždarymo koncertas. Festivalis su savo klausytojais iki kitų metų atsisveikino Ludviko van Bethoveno kūriniais.

Nors ir uždarymo koncerte žiūrovų skaičius nebuvo rekordinis, tačiau festivalio organizatoriai džiaugėsi, kad klasikinės muzikos mylėtojai neišsigando prognozuotos liūties ir susirinko pasiklausyti žymiausių solistų. Klasikinės muzikos kūrinių sekmadienio vakarą panoro klausyti 2 tūkst. kauniečių ir miesto svečių.

„Vakar baigėsi ir 15-asis Pažaislio muzikos festivalis. Per tuos 15 metų klasikinės muzikos gerbėjų gretos Kaune tik augo, kartu įsisteigė Kauno simfoninis orkestras, pelnęs neregėtą pripažinimą, buvo sutvarkyta-rekonstruota Kauno valstybinė filharmonija.
Pasitinkant 20-metį, aišku jau po Žalgirio arenos atidarymo, reikės realizuoti Kauno kongresų rūmų idėją, nes Filharmonija visų klasikos gerbėjų jau nebetalpina. Tada Pažaislio muzikos festivalis galėtų tęstis ir kitais metų laikais”, – sakė miesto meras Andrius Kupčinskas.

Vienuolyno bokšto varpui paskelbus koncerto pradžią, suskambo L. van Bethoveno Fantazijos fortepijonui, chorui ir orkestrui garsai. Scenoje susitiko dažnai bendradarbiaujantys muzikiniai kolektyvai – Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir Kauno valstybinis choras, – diriguojami prof. Petro Bingelio ir Juozo Domarko.

Fortepijono partiją atliko Prancūzijoje gyvenanti Europos konservatorijos Paryžiuje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė Mūza Rubackytė.

Po pertraukos, kurios metu fortepijonas buvo nustumtas į scenos gilumą, suskambo 9-osios simfonijos garsai. Festivalio baigiamasis kūrinys buvo Europos sąjungos himnu tapusi „Odė džiaugsmui”, kurią kartu su orkestru ir choru atliko solistai: sopranas Asta Krikščiūnaitė, mecosopranas Rita Novikaitė, tenoras Merūnas Vitulskis ir bosas Liudas Mikalauskas.

Gegužės 30 dieną prasidėjęs 15-asis Pažaislio muzikos festivalis per visą vasarą savo klausytojams padovanojo 36 koncertus, daug iš jų buvo nemokami.

Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje skambėjo restauruoti vargonai. Jais buvo atliekami J.S Bacho kūriniai. Šie vargonai yra vieni geriausių Baltijos šalyse.

Festivalyje dalyvavo G. Rinkevičiaus simfoninis orkestras, Kauno valstybinis choras. Kauno pilyje žiūrovai pamatė lietuviškos dvasios kūrinį, Justino Marcinkevičiaus „Katedrą”. Pirmą kartą festivalio koncertai vyko Druskininkuose, ten buvo atliekami M.K. Čiurlionio kūriniai. V. A. Mocarto „Recviem” skambėjo Kauno 9-ajame forte. Žiūrovai matė „Simfoninį Flamenko”, kuriame dalyvavo bandonininkų duetas iš Italijos, G. Varno opera vyko Muzikiniame teatre, skambėjo Štrauso valsai ant vandens.

Festivalio organizatoriai taria sudie iki kitos vasaros, kuomet Pažaislio vienuolyno erdvėse vėl suskambės klasikinė muzika.

Vilija Žukaitytė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: