Ramintos Česnaitės/KaunoŽinios.lt archyvo nuotr.

Pensijų kompensavimo darbo grupė galutinai sutarė, kad prieš kelerius metus sumažintos pensijos bus kompensuojamos pajamomis, gautomis iš didesnio alkoholio akcizo bei naujo automobilių ir motociklų mokesčio. Iš jų tikimasi surinkti apie 300 mln. litų papildomų pajamų per metus.

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad jei Seimas pritars, automobilio mokestis bus skaičiuojamas pagal variklio tūrį ir sieks nuo 90 litų, o jį mokėti reikės iki gruodžio 1-osios. Alkoholio akcizas didėtų nuo 2015 metų pradžios: stipraus alkoholio akcizas būtų didinamas 5 proc., silpno vyno ir fermentuotų gėrimų – 35 proc., alaus – 50 proc., išskyrus mažųjų alaus daryklų produkciją.

“Buvo sutarta, kad tai (pensijų kompensavimui skirtos pajamos – BNS) bus konkretūs šaltiniai, konkrečiais įstatymais paremtos pajamos. Vienas jų yra akcizų alkoholiniams gėrimams didinimas, kuris kitais metais atneštų apie 100 mln. litų papildomų pajamų į biudžetą. Antras šaltinis yra metinis transporto priemonių mokestis, kurį mokėtų visi automobilių savininkai. Šitas mokestis įsigaliotų spalio 1 dieną”, – trečiadienį po pensijų kompensavimo darbo grupės žurnalistams sakė

Ministro teigimu, automobilio mokestį siūloma skaičiuoti pagal jo variklio tūrį – priklausoma nuo jo, mokestis siektų 90-170 litų ir daugiau.

“Mažiausiai kontraversiškas ir pats aiškiausias variantas mums pasirodė apmokestinimas pagal variklio tūrį. Siūloma, kad automobiliams, kurių variklių tūris siekia iki 1,5 litro, metinis mokestis sudarytų 90 litų, iki 2 litrų tūrio – suma būtų 170 litų ir atitinkamai suma didėtų, didėjant variklio tūriui. Vienintelis parametras, į kurį neatsižvelgta, yra automobilio amžius, bet, manau, kad Lietuvoje mes, turėdami omenyje dabartinę parko struktūrą, turėtume praeiti pirmiau šitą etapą – apmokestinimą pagal tūrį, o po to galvoti, kaip toliau skatinti naujų mažiau aplinką teršiančių automobilių įsigijimą”, – kalbėjo R.Šadžius.

Nuo 2 iki 2,5 litro tūrio automobilių mokestis siektų 240 litų, nuo 2,5 iki 3 litrų – 310 litų, nuo 3 iki 3,5 litro – 380 litų, 3,5-4 litrų – 450 litų, 4-5 litrų – 520 litų, daugiau kaip 5 litrų – 590 litų. Apmokestinti siūloma ir motociklų savininkus – priklausomai nuo darbinio tūrio, mokestis svyruotų nuo 70 iki 250 litų.

Ministro teigimu, iš šio mokesčio šiemet planuojama surinkti 200 mln. litų, jį reikės sumokėti iki gruodžio 1 dienos.

Anot R.Šadžiaus, mokestį mokėtų visi automobilių savininkai, kurių automobiliai registruoti “Regitroje” – fiziniai asmenys, įmonės, savivaldybės ir valstybės institucijos. Nuo jo siūloma atleisti tik elektromobilių, specialiosios paskirties automobilių ir diplomatų automobilių savininkus.

Pasak finansų ministro, akcizus alkoholiniams gėrimams siūloma padidinti nuo 2015 metų pradžios.

“Siūloma stipriam alkoholiui akcizą didinti tik 5 procentais, nes labiau padidinus mažėja apyvartos ir slepiasi alkoholio gamyba į šešėlį. Daugiau apmokestinti siūloma silpnus vynus ir fermentuotus gėrimus, jiems siūloma tarifą padidinti 35 procentais, bet gėrimų kaina didėtų apie 18 centų. Alui mes siūlome akcizą padidinti 50 proc., bet nedidinti akcizo mažosioms alaus darykloms, kurios gamina ribotą alaus kiekį. Didelių alaus daryklų alaus pusės litro pabrangimas siektų 17 centų”, – aiškino finansų ministras.

Ministro teigimu, mokestiniai pakeitimai nebus laikini – ateityje automobilių mokestis galėtų būti šaltinis žvyrkelių asfaltavimui.

“Jie laikini nebus. Juo labiau, kad pensijų kompensavimas užtruks pakankamai ilgą laikotarpį. Automobilių mokestis, mano galva, ateityje, kai baigsis poreikis finansuoti pensijų kompensavimą, galėtų būti labai geras šaltinis, pavyzdžiui, žvyrkelių finansavimui savivaldybių teritorijoje”, – sakė R.Šadžius.

Valdantieji skaičiuoja, kad pensijų kompensavimui reikės apie 443 mln. litų. Šiemet tam reikės 88,6 mln. litų, o likusi suma bus kompensuota 2015-2016 metais.

Anksčiau skaičiuota, kad pensijoms grąžinti reikės apie 1 mlrd. litų, vėliau ši suma sumažėjo iki 800 mln. litų.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią “Sodrą”, Seimas 2009 metų gruodį dvejiems metams – 2010-2011-iesiems – buvo “apkarpęs” daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: