Askmen.com archyvo nuotr.

Džeimso Bondo gerbėjai penktadienį minėjo 50 metų nuo galantiškojo Britanijos šnipo nuotykių pradžios didžiajame ekrane, o pasaulyje vyko įvairūs renginiai, kurių pagrindinė tema – agentas 007.

Džeimsas Bondas pirmąkart kine pasirodė 1962 metų spalio 5 dieną, kai buvo išleistas dabar jau klasika tapęs filmas “Daktaras Ne” (Dr. No). Jame prie lošimo kortomis iš didelių sumų stalo pirmąkart nuskambėjo ir nemirtingas prisistatymas “Bondas… Džeimsas Bondas”.

Bondiados filmai tapo viena iš sėkmingiausių visų laikų kino sagų. Iki šiol išleisti 22 filmai yra uždirbę daugiau nei 5 mlrd. JAV dolerių .

Minint “Pasaulinę Bondo dieną”, Britanijos popmuzikos dievaitė Adele (Adel) savo tinklalapyje išleido vaizdo klipą dainai, kuri taps tituline 23-ajame filme apie agentą 007 – “Operacija “Skyfall” (Skyfall), kurio pasaulinė premjera įvyks spalio 23 dieną.

Ištvermingasis Danielis Craigas (Danielis Kreigas) yra šeštasis iš Džeimsą Bondą vaidinusių aktorių, tačiau kai kurie šio personažo atributai visada likdavo tie patys: greiti automobiliai, gražios merginos, aukštųjų technologijų žaisliukai ir kokteilis iš degtinės bei martinio.

“Kad ir kokios būtų pastangos įnešti permainų, Bondo pasaulio esmė išlieka ta pati: užvaldytas sekso ir smurto, perdėtai vyriškas, supaprastintai nacionalistinis ir priklausomas nuo krentančio į akis vartojimo”, – knygos “Džeimso bondo fenomenas kritiko akimis” (The James Bond Phenomenon: A Critical Reader) redaktorius Christophas Lindneris (Kristofas Lindneris) sakė naujienų agentūrai AFP.

Bondiados filmuose rodytų automobilių, įskaitant stiliaus ikona tapusius “Aston Martin”, kolekcija buvo surinkta netoli Londono esančioje kino studijoje “Pinewood Studios”, kurioje kuriamos šios kino juostos.

Bondo suvenyrų aukcionas “Christie’s” aukcionų namuose Londone tapo dar vienu Bondiados jubiliejaus akcentu, prieš veiksmui perskeliant kitapus Atlanto vandenyno.

Niujorke veikiančiame Šiuolaikinio meno muziejuje atidaroma instaliacija, kurios tema – 1964 metų filmo “Auksapirštis” (Goldfinger) pradžios scena, kuri esą “įkūnija Džeimso Bondo mito seksualų įtaigumą ir ironišką humorą”.

Tuo tarpu Los Andžele įsikūrusi Kino meno ir mokslo akademija, organizuojanti “Oskarų” teikimo ceremonija, surengs “įsimintinų titulinių dainų ir neišdildomų melodijų” vakarą, kuriame bus atliekami kūriniai, skambėję pastaruosiuose 22 Bondiados filmuose.

Šiame koncerte dalyvaus 75 metų britas kviestinis muzikantas Vicas Flickas (Vikas Flikas), kuris sugrojo įsimintiną gitaros rifą filmų apie Džeimso Bondo pagrindinėje melodijoje.

Vašingtone įsikūręs Tarptautinis šnipų muziejus surengs interaktyvią parodą “Rafinuotas blogis” (Exquisitely Evil), kurioje bus pagerbti Bondo priešininkai. Joje bus eksponuojami daugiau nei 100 daiktų, susijusių su Bondiados filmais, taip pat bus pristatomos “tikrų šnipų tikros istorijos”, primenančios akimirkas iš agento 007 nuotykių.

Londono galerija “Barbican Centre” taip pat atidarė parodą, pristatančią “įtakingiausio pasaulyje ir ikoniškos kino prekinio ženklo” dizainą ir stilių. Vėliau šį mėnesį ta ekspozicija iškeliaus į Torontą.

Britanijos turizmo agentūra pirmąkart suvienijo jėgas su Bondu, paskelbusi kampaniją 21 šalyje, kurios šūkis – “Bondas yra DIDŽIOJI Britanija”.

Taip pat bus pristatytas dokumentinis filmas “Viskas arba nieko: nepapasakota agento 007 istorija” (Everything or Nothing: The Untold Story of 007), kuriame dėmesys sutelkiamas į kino prodiuserius Albertą Broccoli (Albertą Brokolį), pravarde “Cubby” ir Harry Saltzmaną (Harį Zalcmaną), taip pat Džemso Bondo sumanytoją rašytoją Ianą Flemingą (Janą Flemingą).

Filmo “Operacija “Skyfall” išleidimas vainikuos su agentu 007 susijusių įvykių gausius metus. D.Craigo vaidinamas personažas šiemet jau tapo Londono vasaros olimpiados atidarymo ceremonijos akcentu, kai buvo parodytas daug pagyrimų pelnęs siužetas, vaizduojantis, kaip Džeimsas Bondas nusileidžia su parašiutu į stadioną kartu su Britanijos karaliene Elizabeth II (Elzbieta II).

Tik nedaugelis galėjo tikėtis, kad Džeimsas Bondas taps tarptautine ikona, kai buvo išleistas “Daktaras Ne”, sukurtas pagal 1958 metų I.Flemingo romaną.

Pirmojo filmo vertinimai buvo prieštaringi: JAV žurnalas “Time” pavadino aktoriaus Seano Connery (Šono Konerio) suvaidintą pagrindinį personažą dideliu plaukuotu zefyriuku.

Tuo tarpu Adele naujoji daina ir jos įkvėpianti simfoninio orkestro atliekama melodija, regis, žymi grįžimą prie klasikinių Bondo temų, įkūnytų ankstesnėse Shirley Bassey (Širli Basei) dainose.

Pirmieji atsiliepimai apie naująją dainą buvo teigiami – komentatoriai vaizdo įrašų portale “YouTube” prilygino Adele klipą Sh.Bassey dainoms iš “Auksapirščio” arba 1971 metų filmo “Deimantai amžiams” (Diamonds are Forever).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: