(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šeštadienį Noriškių kaimą Plungės rajone ir vėl sudrebins lietuviškųjų žirgų žemaitukų kanopos, o erdves raižys lietuvių skalikų balsai. Trečią kartą bus surengtos žemaitukų žirgų ištvermės lenktynės kunigaikščių Oginskių taurei laimėti, o taip pat nacionalinės šunų veislės – lietuvių skalikų – Žemaitijos regioninė paroda.

Planuojama, kad įspūdingose batalijose dalyvaus apie dvi dešimtys raitelių iš Plungės, Telšių, Šilalės, Skuodo, Kauno, Akmenės, Mažeikių, Šiaulių rajonų. Parodoje savo skalikus pristatys visos Žemaitijos šunų augintojai, o taip pat entuziastai iš sostinės.

Žemaitukų ištvermės varžybos rengiamos Plungės rajone, tose vietose, kurios tiesiogiai susijusios su kunigaikščių Oginskių gyvenimu ir jų puoselėtais žemaitukais. Pagrindinė varžybų idėja yra populiarinti lietuvių karo žirgų – žemaitukų – veislę bei pagerbti kunigaikščių Oginskių atminimą.

Renginys prasidės įspūdingu paradu, kuriame žygiuos pagal istorinį filmą „Herkus Mantas“ sukurtais karių drabužiais vilkintys raiteliai. Šie kariai ir Mykolo Oginskio polonezas primins svarbius mūsų šaliai istorijos momentus. Tryliktąjį amžių, kuris svarbus Saulės ir Durbės mūšiais, ir vėlesnius laikus, kai tiek mūsų tautai, tiek ir jos žirgams grėsė realus išnykimas.

Šiais metais varžybų trasos ilgis sieks 30 kilometrų. Raiteliai jos tomis vietomis, kuriose pereito amžiaus pradžioje laiką leisdavo kunigaikščiai Oginskiai. Žymesni trasos objektai: Gondingos hidroelektrinė, Sakelių dvaras, visoje Lietuvoje garsi Pakutuvėnų parapija, Gondingos piliakalnis.

Netoli Alksnėnų kaimo trasa veda pro buvusį Sakelių dvarą. Šio dvaro šeimininkas Boleslovas Sakelis buvo geras Mykolo Oginskio draugas ir bendramintis, o taip pat – vienas didžiausių to meto žemaitukų entuziastų. Boleslovas Sakelis buvo puikus arklių žinovas ir visoje Rusijos imperijoje pripažintas arklių ekspertas. Jis ir pats labai mylėjo ir augino lietuviškus žemaitukus.

Įdomu tai, kad sunkiausios trasos vietos yra upių perėjimai. Raiteliams teks keturis kartus kirsti upes – du kartus itin vaizdingomis brastomis pereiti Babrungą ir du kartus šį pavasarį ypatingai vandeningą Minijos upę.

Viena įspūdingiausių trasos vietų, tikras raitelių ir jų žirgų nervų tvirtumo išbandymas – bebrų užtvanka, kuri raitelius pasitiks jau artėjant prie finišo, Noriškių miške.

Ši trasa įveikiama daugiau nei per dvi valandas, tačiau pernai buvo pasiektas greičio rekordas. Kunigaikščių Oginskių taurės laimėtojo kauniečio Vido Kūloko žirgas Aisetas su raitele Paulina Jurčiukonyte finišavo per 1 valandą 38 minučių. Didžiausias vietinių žemaitukų augintojų noras yra sugrąžinti taurę į Plungę, bet žirgų ir raitelių pajėgumą teks įrodyti labai sudėtingose varžybose.

Varžybų metu taip pat vyks nacionalinės šunų veislės – lietuvių skalikų – Žemaitijos regioninė paroda, kurioje dalyvaus skalikų augintojai iš visos Žemaitijos, o entuziastai atvyks net iš Vilniaus.

Taip pat renginio dalyviai galės pasigrožėti Edmundo Juškos meninių fotonuotraukų paroda, tautodailininkės Rasos Žalūdienės originaliais dirbiniais, jėgas išbandyti šaudant iš lanko, o praalkę pasisotinti ant laužo išvirta ypatingo recepto sriuba ir vaistingųjų žolelių arbata.

Renginys vyks Plungės rajone, Noriškių kaime, gegužės 8 dieną. Varžybas organizuoja Žemaitukų arklių augintojų asociacija.

LR Žemės ūkio ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: