(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Jau trečias mėnuo Kauno miesto apsaugos kamerų vaizdus padeda stebėti fizinę negalią turintys kauniečiai.

Policijos pareigūnai džiaugiasi, kad pradėjus dirbti neįgaliesiems viešosios tvarkos priežiūra tampa vis efektyvesne. Nuo rugsėjo 1 dienos Kauno miesto vyriausiajame policijos komisariate jau surašyta 18 protokolų: 5 – dėl Kelių eisimo taisyklių pažeidimų; 11 – dėl alkoholio vartojimo viešose vietose; 2 – už viešosios tvarkos trikdymą. Septyni asmenys yra sulaikyti ir apklausti dėl muštynių, tiriamos įvykio aplinkybės.

Vaizdo stebėjimai yra vykdomi nusikaltimų prevencijos tikslais, tačiau nusikaltimų prevencija negali būti efektyvi, jei žmonės nėra informuojami apie vaizdo stebėjimus. Žmonės su negalia stebi mieste įrengtas 70 vaizdo kamerų, fiksuoja pažeidimus žurnaluose ir apie tai informuoja policijos pareigūnus, atsakingus už viešąją tvarką. Vaizdo stebėjimo kamerų transliacijas vaizdo operatoriai stebi visą parą pagal patvirtintą darbo grafiką. Vienu metu monitorių stebi du darbuotojai.

Nors Lietuvos įstatyminė bazė tvirtina teisę į darbą visiems asmenims, tačiau iš tiesų žmonėms su negalia šios normos nėra pakankamai efektyvios: jų padėtis darbo rinkoje yra gana sudėtinga, ir realios įsidarbinimo galimybės pagal savo esamą sveikatos būklę iš tiesų yra mažos. Pasak dirbančiųjų prie vaizdo stebėjimo kamerų, vaizdo operatoriaus darbas – tai atgaiva sielai: fiziškai nesunkus darbas, įdomus, reikalaujantis budrumo ir, kas svarbiausia, leidžiantis jiems jaustis visuomenės dalimi, o ne būti už jos ribų.

„Manau, kad būtų naudinga nuo kitų metų pratęsti sutartį su neįgaliųjų socialinėmis įmonėmis „Lyderio akademija” ir „Eurotela”, besirūpinančiomis neįgalių žmonių darbo užimtumu būtų pratęsta. Nauda akivaizdi, nes dėka įdarbintų neįgaliųjų nuo vaizdo stebėjimo atlaisvinami policijos darbuotojai, kurie gali dirbti tiesioginius savo darbus, prižiūrėti viešąją tvarką”, – sakė Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybos vyriausiasis specialistas Piotras Lagunovas.

Kauno mero patarėja Edita Gudišauskienė pridūrė, kad šis projektas naudingas policijai tuo, kad pareigūnams nebereikia sėdėti prie kamerų, darbo gauna neįgalieji, o savivaldybei už šią paslaugą reikia mokėti tik pusę sumos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: