Žaidimas „Blogiausias-prezidentas" kaunoŽinios.lt nuotr.

„Blogiausias prezidentas“ – netipinis, naujas, ir visai nepolitkorektiškas kortų žaidimas suaugusiems, kurio pagrindinis tikslas – paskatinti karštus ginčus, įdomias diskusijas ir linksmas situacijas, iš kurių galima pasijuokti. Čia kiekvienas žaidėjas, atsižvelgdamas į savo vertybes ar įsitikinimus, balsavimo principu renka geriausią iš pačias blogiausias savybes, radikaliausias idėjas ar absurdiškus politinius tikslus išsikėlusių prezidentų, ir taip ne tik geriau pažįsta vienas kitą, bet ir smagiai praleidžia laiką.

Pats žaidimas susideda iš kelių rūšių kortelių: kandidatų, ant kurių dedamos faktų kortelės, faktų apie kandidatus, kur rašomos jų idėjos, pažiūros, tikslai ar pomėgiai, balsavimo ir taškų skaičiavimo kortelių.

Kortelių tipai: taškų skaičiavimo, kandidatų, faktų ir balsavimo

Žaidimo eiga nesudėtinga. Rinkimų vedėjas traukia keturias faktų korteles ir paskirsto jas dvejiems kandidatams, tada prasideda balsavimas. Kiekvienas žaidėjas, balsavęs už laimėjusį kandidatą gauna po tašką yra išimčių jei balsai pasiskirsto po lygiai – raundą laimi rinkimų vedėjas ir gauna du taškus (tačiau yra ir išimčių, priklausomai nuo to, koks žaidėjų skaičius dalyvauja). Žaidimo pradžioje visi žaidėjai turi po 0 taškų, o laimi tas, kuris pirmas surenka jų 7.

Galimi ir šiek tiek kitokie „Blogiausias prezidentas“ žaidimo variantai. Pavyzdžiui, žaidžiant tik dvejiems žaidėjams, vedėjas suformavęs kandidatus padeda užverstą balsavimo kortelę, o kitas žaidėjas turi pamėginti atspėti, už kurį kandidatą vis dėlto balsavo vedėjas. Dar yra vadinamas „kvotos variantas“, kurio esmė – tarp kandidatų į prezidentus formavimo ir balsavimo įterpiamas dar vienas etapas, vadinamas kvota, kurio metu pagal laikrodžio rodyklę kiekvienas žaidėjas, išskyrus vedėją, turi galimybę užduoti po vieną klausimą apie bet kurį kandidatą. Į užduotą klausimą atsižvelgiantis vedėjas čia pat sukuria naujų detalių, pagilindamas bendrą kontekstą.

Balsavimo procesas – užverstos kortelės

Šiame kortų žaidime smagu tai, kad paliekama savotiška laisvė vedėjui sudėlioti kandidatų savybes taip, kad būtų juokingiau ar labiau kontraversiška. Vienas kandidatas gali turėti vieną, dvi ar net tris savybes, kurios gali visiškai prieštarauti viena kitai, arba kaip tik – eiti koja kojon, ir tai pagyvina žaidimą. Pavyzdžiui, Kandidatas A yra „kontrolės maniakas(-ė) ir pedantas(-ė)“ bei „žada atimti pilietybę iš visų benamių ir juos deportuoti“, o Kandidatas B – „žada legalizuoti visus narkotikus“ ir „nori leisti šiukšlinti viešose vietose“. Tenka priimti sprendimą, ir pasirinkti, kuris kandidatas – geriausias iš blogiausių.

Traukiant vis atsitiktines faktų korteles, kurių yra pakankamai daug (167 + 4 tuščios saviems faktams sukurti), atsiranda daugybė skirtingų variantų, kaip galima sudėlioti kiekvieno kandidato savybes bei tikslus, o ir pereiti per visas šios kategorijos kortas užtrunka tikrai ne vieną ir ne du žaidimus, todėl atsiranda noras žaisti dar ir dar, išgirsti vis naujų variantų, ir žaidimas lengvai nepabosta.

Atsitiktinai ištrauktos faktų kortelės

Pasirinkus „kvotos“ versiją, papildomi vedėjo komentarai apie kiekvieną kandidatą ne tik duoda pradžią dar karštesnėms ir linksmesnėms diskusijoms, bet ir gilina fantaziją, leidžia labiau įsijausti į žaidimą ir balsavimą. Tiek klasikinė, tiek „kvotos“ ar dviejų žaidėjų versija atlieka ir dar vieną itin svarbią funkciją – leidžia geriau pažinti kitus žaidėjus, jų vertybes ir pasaulio suvokimą, patikrinti kiek visgi pažįstate savo draugus ar artimuosius, kaip gerai galite numatyti jų pasirinkimus. Tai tikra juoko bomba, galinti pralinksminti ir išjudinti kiekvieną, kuriai nereikia atskiro politinio išmanymo, tiesiog šiek tiek fantazijos ir nuomonės.

Siaubingų būdo savybių žaidime pavyzdys

Dmitrijus Babičius – žaidimo kūrėjas – daugiausia specializuojasi ties kompiuteriniais ar telefoniniais žaidimais, ir tai pirmas jo išleistas fizinių kortų žaidimas. Interviu Login.lt metu jis juokavo, kad „žaidimas labai politinis, labai nepolitkorektiškas“ ir jis pats visada jį pristato kaip žaidimą, „<…> kurį jūs žaidžiate ne tam, kad laimėtumėte, o tam, kad susipyktumėte tarpusavyje, pradėtumėte nekęsti savo draugų ir išeitumėt iš žaidimų vakaro galvodami, kaip aš galėjau apskritai bendrauti su tokiais žmonėmis“.

„Blogiausias prezidentas“ išleistas 2023 m. sausio 9 d., ir priklauso „Slightly Magic Games“ žaidimų studijai ir leidėjui, kuris 2022 m. taip pat išleido savo autorinį automobilių perpardavimo stalo žaidimą „Perekupai“. Vienas šio žaidimo bendraautorių ir „Slightly Magic Games“ komandos narių – Simonas Jatkonis – prisidėjo ir kuriant tekstus „Blogiausias prezidentas“ kortelėms. Savo interneto svetainėje, ši žaidimų leidykla apie save atsiliepia kaip apie „keturių žmonių stalo žaidimų kūrimo ir leidimo studija iš Lietuvos“, kuri kuria ir leidžia savo bei kitų sukurtus žaidimus. Pasak jų, jie nėra įsikibę į vieną konkretų žanrą ar stilių, bet žaidimai su kuriais dirba – „yra aštresni ir provokuojantys“.

Leidėjo logo // slightlymagicgames.com
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: