© Dž. G. Barysaitės nuotr.

Pirmadienį, balandžio 8 d. (Oslas). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė dvišaliame susitikime su Norvegijos Ministru Pirmininku Jensu Stoltenbergu aptarė Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimo perspektyvas ekonomikos ir energetikos srityse, Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimo svarbą, NATO aktualijas, Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetus.

Prezidentė pabrėžė, jog Norvegija yra strateginė Lietuvos partnerė siekiant užsitikrinti energetinį saugumą. Gamtinių dujų ir elektros importas iš Norvegijos – rimta atsvara mažinant priklausomybę nuo vienintelio šaltinio.

Šalies vadovė su Norvegijos Premjeru kalbėjo apie galimybes importuoti norvegiškas gamtines dujas bei Norvegijos hidroelektrinėse pagaminamą elektros energiją.

„Kai būsime nepriklausomi nuo vienintelio tiekėjo, už dujas ir elektrą mokėsime rinkos, o ne monopolininko diktuojamas kainas. Norvegiškos gamtinės dujos ir elektra – viena iš galimybių sumažinti priklausomybę nuo Rusijos”, – sakė Prezidentė.

Gamtinių dujų tiekimo alternatyvą visoms trims Baltijos šalims užtikrins Klaipėdoje statomas SGD terminalas. Planuojama, kad terminalas pradės veiklą jau kitąmet. Specialų laivą SGD terminalui stato Norvegijos įmonė „Hoegh LNG”.

Prie Šiaurės elektros rinkos „Nord Pool Spot” prisijungusi Lietuva jau šiandien importuoja skandinavišką elektros energiją. Dalis jos pagaminama Norvegijoje, kur dėl palankių klimato sąlygų hidroelektrinėse gaminama elektra yra viena pigiausių šiaurės Europoje. Nutiesus Lietuvos ir Švedijos elektros jungtį 2015 m. atsiras galimybė dar padidinti norvegiškos elektros importą į Lietuvą ir racionaliau išnaudoti Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę. Planuojama, kad Norvegijos elektra gali sudaryti iki 35 proc. iš Skandinavijos importuojamos elektros energijos ir žymiai sumažinti importo iš Rusijos apimtis.

Susitikime su Norvegijos Premjeru aptartos ir šalių ekonominio bendradarbiavimo perspektyvos. Norvegija yra 5 didžiausia investuotoja Lietuvoje ir 11 pagal dydį mūsų eksporto rinka. Lietuvos ekonomikai sparčiai augant didėja susidomėjimas investavimo galimybėmis mūsų šalyje. Lietuvoje jau veikia daugiau nei 200 norvegiškų įmonių ir Lietuvos ir Norvegijos prekybos rūmai.

Norvegija taip pat dalyvauja Europos ekonominės erdvės paramos programoje ir Lietuvai per ketverius metus jau skyrė 42,18 mln. litų. Už šias lėšas įgyvendinami projektai sveikatos apsaugos, vaikų priežiūros, kultūros paveldo, pilietinės visuomenės stiprinimo, regioninės politikos plėtros, mokslinių tyrimų ir kitose srityse.

Susitikime taip pat kalbėta ir apie Lietuvos siekį tapti Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organzicijos nare. Sprendimas dėl Lietuvos narystės bus priimamas kaip tik Norvegijos pirmininkavimo šiai organizacijai metu. Respublikos Prezidentė Osle susitiks ir su TEBIPO generaliniu sekretoriumi Angelu Gurria. Narystė TEBIPO sustiprintų tarptautinį pasitikėjimą Lietuva.

Birželio mėnesį planuojamas Norvegijos Premjero J. Stoltenbergo vizitas į Lietuvą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: