Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. ELTA / Dainius Labutis

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis viliasi, kad pirmadienį vyksiančioje Europos Sąjungos užsienio reikalų taryboje bus sutarta dėl amunicijos Ukrainai tiekimo. Ministras akcentuoja, kad svarbiausia yra ne techninės detalės, kuriose šalyse pagaminti šaudmenys Ukrainai bus tiekiami, o pats amunicijos pristatymo greitis.

„Kalbėsimės, diskutuosime ir ieškosime greito sutarimo dėl Ukrainai skirtos amunicijos. Tai ne tik politinis įsipareigojimas, kurį jau priėmė paskutinė Taryba, bet ir žinia Ukrainai, kad mes nuolat teiksime karinę paramą Ukrainai“, – žurnalistams Liuksemburge prieš prasidedant Europos Sąjungos užsienio reikalų tarybos posėdžiui teigė G. Landsbergis.

„Iš tiesų tai labai stipri, labai svarbi žinia, ir aš labai laukiu, kada šiandien bus apibrėžtas jų sprendimas ir susitarimas“, – akcentavo jis.

Paklaustas, kaip vertina kai kurių šalių siūlymą primygtinai pirkti europietiškus šovinius, ministras akcentavo, kad šiuo metu svarbiausia yra greitas amunicijos Ukrainai pristatymas. Pasak G. Landsbergio, būtent nuo parmos Ukrainai greičio priklauso ir pati karo eiga.

„Suprantu tuos, kurie nori, kad Europos karinė pramonė klestėtų. Iš tiesų mums to reikia. Bet jei šiuo metu delsime, ukrainiečiai gali nepajudėti taip toli ir taip sėkmingai, kaip galėtų be pagalbos. Todėl greitis yra pagrindinis veiksnys, kurio dabar turėtume siekti“, – akcentavo ministras.

Pirmadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvauja Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje Liuksemburge, kurioje ketinama aptarti Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir ES veiksmų planą dėl geopolitinių Rusijos agresijos prieš Ukrainą pasekmių, o taip pat ES paramą Moldovai, situaciją Tunise ir Sudane.

ES užsienio reikalų ministrai aptars situaciją Ukrainoje, bendrus ES amunicijos Ukrainai pirkimus, planus dėl tolesnio ES finansavimo per Europos taikos priemonę, ES mokomosios misijos Ukrainoje pažangą ir poreikį užtikrinti Ukrainos karinių pajėgų apmokymo tęstinumą, o taip pat Rusijos atsakomybės klausimą ir ES sankcijų Rusijai procesą, nurodoma pranešime.

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: