EPSO-G nuotr.

Tūkstančiai migrantų iš Artimųjų Rytų stovyklauja ES ir Baltarusijos pasienyje. Ši padėtis yra tikras išbandymas Vakarų demokratijai.

Vakariečiai kaltina Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos valdymą sąmoningai suorganizavus krizę, skatinant migrantus atvykti į šalį, o paskui atgabenus juos prie sienos. Tuo tarpu Minskas kaltinimus atmeta ir kaltina Vakarus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat atmetė kaltinimus dėl dalyvavimo krizėje ir paragino ES tiesiogiai kreiptis į Minską.

Lenkija pranešė sulaikiusi dešimtis migrantų iš Baltarusijos. Varšuva perspėjo apie galimą didesnio masto migrantų antplūdį.

„Migracijos krize Aliaksandras Lukašenka naudojasi tam, kad į Europos Sąjungos teritoriją perkeltų žmones, turinčius karinės patirties ir dar papildomai dalyvavusius mokymuose Baltarusijos teritorijoje. Šių žmonių užduotis – įgyvendinti teroristinius išpuolius“, – teigia buvęs Baltarusijos ambasadorius Prancūzijoje ir Lenkijoje bei buvęs šalies kultūros ministras Pavelas Latuška.

„Manau, kad yra galimybė išspręsti šią krizę, kreipiantis į poną Lukašenką, kaip ką tik padarė Angela Merkel. Turime kalbėti su žmogumi, kuris yra atsakingas už tai, kas vyksta pasienyje. Turime kalbėti apie humanitarines problemas ne tik su Lenkija, Lietuva ir kitomis Europos Sąjungos valstybėmis, bet pirmiausiai su Baltarusija, nes pati Baltarusija atsakinga už įvykius šioje valstybėje“, – BBC radijui antradienį ryte kalbėjo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidentas Gitanas Nausėda Roberto Dačkaus (Prezidento kanceliarija) nuotr.

Daugelis politikos apžvalgininkų ir ekspertų pasmerkė svyruojančią Lietuvos lyderio poziciją. Tuo labiau, kad anksčiau prezidentas atmetė dialogo su Lukašenka galimybę.

 

Lenkijos Policija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad 50 migrantų šeštadienį kirto griežtai saugomą ES ir NATO sieną netoli Starzynos kaimo. Humanitarinių organizacijų duomenimis, iki šiol žuvo mažiausiai 10 migrantų.

Nevyriausybinės organizacijos aprašo besitęsiančią humanitarinę krizę, kai temperatūra nukrenta žemiau nulio, ir ragina deeskaluoti padėtį siekiant padėti migrantams.

Didžiausioje migrantų stovykloje, esančioje netoli Baltarusijos Bruzgi kaimo, valdžios duomenimis, susirenka apie 2000 žmonių, įskaitant nėščias moteris ir vaikus.

Baltarusijos valdžia suteikia jiems pagalbą: palapines ir šildytuvus – tai priemonės, galinčios numatyti pusiau nuolatinį buvimą pasienyje. Varšuva atsisako leisti migrantus ir kaltina Baltarusiją trukdančią jiems grįžti namo.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis pranešė apie pasklidusį gandą tarp migrantų, kad Lenkija pirmadienį juos praleis ir autobusai iš Vokietijos atvažiuos jų pasiimti.

Vyriausybė siuntė žinutes į visus užsienio mobiliuosius telefonus pasienyje, pasmerkdama gandą: „tai visiškas melas ir nesąmonė! Tie, kurie skleidžia tokius gandus, siekia paskatinti migrantus šturmuoti sieną“, – įspėjama tekste.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis teigia, kad ministrai leis taikyti sankcijas „visiems asmenims, susijusiems su neteisėtu migrantų gabenimu į Baltarusiją“, įskaitant oro linijas, kelionių agentūras ir pareigūnus.

“Lukašenka padarė klaidą. Jis tikėjosi, kad tokiu būdu keršydamas paspaus mums ranką ir atšauks sankcijas. Vyksta kaip tik priešingai”, – sakė Josepas Borrellis.

Pasak Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio, tarp numatytų sprendimų taip pat yra „visiškas sienos uždarymas, siekiant užkirsti kelią valdžiai gauti ekonominę naudą“.

Mateuszas Morawieckis taip pat įvertino „visos Europos bendruomenės prisidėjimo“ prie sienos statybų Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje svarbą.

Turkija, veikiama Europos diplomatų spaudimo, uždraudė irakiečiams, sirams ir jemeniečiams lankytis Baltarusijoje. Privati ​​Sirijos oro linijų bendrovė „Cham Wings Airlines“ taip pat sustabdė skrydžius į Minską.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: