Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvos liaudies partijos Centro-Žaliakalnio rinkimų apygardoje Nr. 13 kandidatas Rolandas Paulauskas.

Koks buvo sudėtingiausias Jūsų gyvenimo sprendimas? Kodėl?

– Kelis kartus gyvenime teko sakyti tai, kuo buvau įsitikinęs esant teisingu, tuo pačiu metu puikiai suvokdamas, jog didžioji dauguma klausytojų nepasiruošę to priimti.

Nuveiktas darbas, kuriuo labiausiai didžiuojatės?

– Aukščiausiai Tarybai paruoštas ir jos priimtas “Nutarimas dėl Lietuvos konstitucingumo raidos”. Jis jau yra teisės vadovėliuose, nes šio nutarimo pagrindu priimta dabar galiojanti Konstitucija.
Ir kelios dainos, iš kurių bent jau vieną (“Pabudome ir kelkimės”) greičiausiai žino dauguma Lietuvos žmonių.

Poelgis dėl kurio buvo/yra gėda?

– Kažin ar kažkam pasisekė pabūti šiame Pasaulyje, nepadarius nė vienos klaidos. Bet apie klaidas mes atsiskaitysim, kai ateis laikas ir tam, kam priklauso.

Paskutinė Jūsų perskaityta knyga?

– Grafas Ričardas Kudenhofe-Kalergi “Praktinis idealizmas”.

Ką manote apie visuotinę e-balsavimo galimybę mūsų šalyje, kodėl tai yra gerai/blogai?

– Būtų priimtina, nes palengvintų balsavimą. Tik su sąlyga, jeigu būtų galimybė patikrinti, ar mano balsas atiteko tam, kam aš jį skyriau. Šiuo metu, kiek man žinoma, tokių garantijų niekas suteikti negali.

Ar turėtų būti baudžiami asmenys, parsisiuntę iš interneto autorinių teisių saugomą turinį (muziką, filmus ir t.t.), turint omenyje, kad Lietuvoje renkamas „tuščios laikmenos“ mokestis?

– Kaip kūrėjas, norėčiau tokius nubausti. Bet kaip tiesiog žmogus, sakau: imkite, kiek kas ko norite – dar sukursiu. Kad tik jiems gyvenimas šviesesnis būtų.

Ką manote apie SGD laivo-saugyklos „Independence“ ilgalaikę nuomos sutartį? Ar ji kelia Jums kokių nors klausimų, ir ar atrodo visiškai skaidri?

– Alternatyvų šaltinį valstybė turi turėti. Bet šis konkretus laivas Lietuvai per didelis. Ir reikėjo jį ne nuomoti, bet pirkti mažesnį tokio tipo laivą. Projektas tokiu atveju būtų gerokai pigesnis ir skaidresnis.

Žvelgiant į pastarųjų metų įvykius po Euromaidano Ukrainoje, kaip Jums atrodo ukrainiečių įgyvendinamos reformos? Kas ir kodėl padaryta ne taip?

– Ukrainiečiai susikūrė sau stebuklinę Europasaką, ir patys ta pasaka įtikėjo. Tačiau gyvenimas visada, anksčiau ar vėliau, viską sustato į savo vietas, stebuklai neįvyksta, iliuzijų rūkai išsisklaido, ir lieka rūsti realybė.

Ką manote apie Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus pastangas sustabdyti Maskvos Kultūros ir Verslo Centro „Maskvos Namų“ statybas Vilniuje? Ar tai gera iniciatyva? Kodėl?

– Jei mes bijome kažkokio vieno namo, tai su mumis kažkas ne taip…

Kaip reikia išspręsti Vilniaus Kirtimų tabore esančio narkotikų platinimo lizdo problemą?

– Reikia politinės valios ir noro.

Ar pritartumėte eutanazijos legalizavimui Lietuvoje, kokia Jūsų pozicija šiuo klausimu?

– Sudėtingas  klausimas. Greičiau  prieš, nei už.  Yra toks principas  – saugok  kraštinį, kai kraštinio neišsaugai – tavo eilė priartėja… kur bus riba?

Ar vertėtų Lietuvoje apmokestinti pajamų mokesčiu religinio kulto bendruomenes, turint omenyje, kad jų dvasiniai lyderiai gauna Sodros ir sveikatos apsaugos garantijas, tame tarpe – ir nereligingų/ateistinių pažiūrų žmonių sąskaita?

– Prieš Dievą visi lygūs.

Ar pritartumėte kanapių legalizavimui Lietuvoje?

– Kažkada esu valgęs sumuštinį su kanapėmis. Tai viskas, ką aš kol kas žinau apie kanapių reikalą. Bet pasidomėsiu.

Ar pritartumėte paauglių lytiniam švietimui mokyklose? Nuo kelintos klasės mokiniams galėtų būti pasakojama apie lytinių santykių pasekmes, lytinių susirgimų pavojus, kontracepciją?

– Tokio tipo švietimas be abejo reikalingas, turint omenyje, kad gyvename interneto amžiuje. Bet kada ir kaip tą daryti – turi spręsti tie, kas turi specialių žinių.

Daugybė lietuvių moterų yra išnaudojamos, patiria seksualinį, psichologinį, fizinį smurtą šešėliniame seksualinių paslaugų versle, ar pritartumėte jų veiklos dekriminalizavimui, galimybei, patyrus prievartą, be baimės reikalauti pagalbos bei teisingumo?

– Mūsų gyvenime yra reiškinių, kurie drasko žmogų tarp proto ir jausmų. Protas sako: jei tūkstantį metų kovojame ir nepasiekiame pergalių, tai gal, kaip sakoma – “jei negali įveikti, imkis vadovaut!” Bet jausmai ir sąžinė protui prieštarauja. Taip ir gyvenu, draskomas šių prieštaravimų…

Kokia jūsų nuomonė apie homoseksualių asmenų santuokos įteisinimą bei įvaikinimo galimybę Lietuvoje?

– Mūsų partijos vienas pagrindinių teiginių – “tik iš dviejų – vyro ir moters – gali gimti trečias!”. Ateities pasaulis, kuriame dominuos visa dabar siūloma įvairovė vyrų ir moterų santykiuose, labai toli nuo to, ko noriu aš ir, manau, dauguma žmonių.

Ar pritariate įstatyminiam draudimui moterims ir vyrams dengti veidus viešosiose vietose?

– Kartais matau tokių piktų veidų, kad pagalvoju: “geriau jau jis užsidengtų”. Bet kalbant rimtai – sunku įsivaizduoti saugią visuomenę, kurios dalis vaikšto uždengtais veidais.

Kokie realūs ES šalių vyriausybių sprendimai padėtų sumažinti teroro aktų skaičių Europoje?

– Panašu, kad Europai jau “šaukštai po pietų”. O kodėl taip yra – suprasite, perskaitę tą knygą,  kurią ir aš perskaičiau paskutinę: Grafas Ričardas Kudenhofe-Kalergi “Praktinis idealizmas” arba  pažiūrėkite youtube kanale mūsų filmą “Lietuva Paneuropoje”.

______________________________________________

Naujienų portalo KaunoŽinios.lt priešrinkiminėje debatų rubrikoje gali dalyvauti visi oficialiai 2016m. Seimo rinkimams registruoti kandidatai. Dėl dalyvavimo galima kreiptis iki rugsėjo 30 d. e.paštu: info@kaunozinios.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: